foto: scanpix
FOTO: Krieviju pamatīgi sanikno Ukrainas futbola izlases jaunās formas
Kreklus rotā arī uzraksts "Slava Ukrainai! Varoņiem slava!".
Futbols
2021. gada 9. jūnijs, 05:15

FOTO: Krieviju pamatīgi sanikno Ukrainas futbola izlases jaunās formas

Jauns.lv / LETA

Kijeva izraisījusi Maskavas sašutumu, kad tās futbola asociācija atklāja "Euro 2020" formu komplektus, kuros redzama Ukrainas kontūra, ieskaitot Krimu. Pussalu, kā zināms, Krievija okupēja 2014. gadā, pasludinot par daļu no savas teritorijas.

Reaģējot uz Kremļa neapmierinātību, Ukraina pirmdien paziņoja, ka neatteiksies no izlases futbolistu tērpiem Eiropas čempionātam ar visas savas teritorijas karti, ieskaitot Krievijas anektēto Krimu.

Ukrainas futbola forma, kas sadusmoja Kremli

Kijeva izraisījusi Maskavas sašutumu, kad tās futbola asociācija atklāja "Euro 2020" komplektus, kuros redzama Ukrainas kontūra, ieskaitot Krimu. Pussalu, kā ...

gallery icon
18

Kreklus rotā arī uzraksts "Slava Ukrainai! Varoņiem slava!".

Ukrainas Futbola asociācija aģentūrai AFP pavēstīja, ka valstsvienība pirmo reizi šīs formas nēsāja pārbaudes spēlē pirms "Euro 2020", kad valsts ziemeļaustrumu pilsētā Harkivā 7. jūnijā pārliecinoši apspēlēja Kipru ar 4:0.

"Man ļoti patīk mūsu komandas jaunā uniforma," tviterī pavēstīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba, "Mēs neļausim nevienam apvainot mūsu nacionālos simbolus. Slava Ukrainai!"

Tie, kas sākuši "svilpt", piebilda Kuleba, nevarēja izturēt skatu ar Ukrainas "starptautiski atzīto robežu".

ASV un Lielbritānijas vēstniecības atzinīgi novērtējušas kreklus.

"Mīli jauno izskatu. Slava Ukrainai! #CrimeaisUkraine," tviterī paziņoja ASV diplomātiskā pārstāvniecība Kijevā.

"Mēs arī to mīlam!" piebilda Lielbritānijas vēstniecība.

UEFA tradicionāli uzsver, cik svarīgi ir izvairīties no politikas futbolā.

UEFA paziņojumā aģentūrai AFP norādīja, ka Ukrainas izlases kreklu "ir apstiprinājusi UEFA saskaņā ar spēkā esošajiem aprīkojuma noteikumiem".

Saskaņā ar UEFA komplekta noteikumiem priekšmeti nedrīkst "aizskart kopēju pieklājību vai nosūtīt politiskus, reliģiskus vai rasu vēstījumus".

Ukrainas dzeltenā krekla priekšpusē Ukrainas kontūra ir iezīmēta baltā krāsā, ieskaitot Krimu un kaujinieku kontrolētos Doņeckas un Luhanskas reģionus.

"Slava Ukrainai" ir patriotisks sauklis, kas kļuva populārs 2014. gada protestos, kuros tika padzīts Kremļa atbalstītais prezidents Viktors Janukovičs. Arī tas ir izpelnījies Maskavas kritiku.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova sacīja, ka "Euro 2020" organizatoriem un līdzjutējiem "jāzina", ka Ukrainas sauklis "atdarina" bēdīgi slavenu nacistu saukli.

Viņa arī iezmēja karti, sakot, ka Ukrainas futbola izlase "pievienoja Ukrainas teritoriju Krievijas Krimai".

"Euro 2020" tiks spēlēts no 11. jūnija līdz 11. jūlijam 11 pilsētās, tostarp Sanktpēterburgā, kur notiks septiņas spēles, ieskaitot ceturtdaļfinālu.

Grupu posmā Ukraina svētdien Amsterdamā uzsāks čempionātu ar spēli pret nīderlandiešiem, kemār Bukarestē spēkosies Ziemeļmaķedonijas un Austrijas izlases.