foto: LETA
Pagājušās sezonas divu spēcīgāko "Optibet" futbola virslīgas komandu cīņā uzvaru izcīna RFS
Futbols
2021. gada 25. aprīlis, 19:14

Pagājušās sezonas divu spēcīgāko "Optibet" futbola virslīgas komandu cīņā uzvaru izcīna RFS

Jauns.lv / LETA

RFS komanda svētdien "Optibet" futbola virslīgas spēlē pārliecinoši uzvarēja pagājušās sezonas čempioni "Riga".

RFS Sporta biedrības "Ķeizarmežs" stadionā viesos ar 3:0 (1:0) uzvarēja "Riga".

Viesi spēli iesāka ļoti aktīvi un jau no pirmajām minūtēm spēlēja augstu presingu, neļaujot "Riga" iesākt uzbrukumus. Aktivitāte arī nesa augļus, jo jau septītajā minūtē bīstamu sitienu vārtu kreisajā apakšējā stūrī izpildīja Emersons Santana, bet Ivans Brkičs aizskāra bumbu. Deviņas minūtes vēlāk laba iespēja bija arī "Riga". Pie kreisā vārtu staba līdz partnera piespēlētajai bumbai neaizsniedzās Vladimirs Kamešs.

Pirmie vārti spēlē tika gūti 19.minūtē, kad Roberts Savaļnieks no laukuma labās malas bumbu iecentrēja soda laukumā, kur no tuvas distances "otrajā stāvā" ar galvu precīzi spēlēja Tomislavs Šaričs. Spēles 32.minūtē Brkičs kļūdījās, izpildot pirmo piespēli, kas dažas sekundes vēlāk soda laukumā ar bumbu ļāva nonākt Darko Lemajičam, taču uzbrucēja sitiens lidoja krietni pār vārtiem

Nepilnu minūti vēlāk starp abu komandu futbolistiem pēc noteikumu pārkāpuma izcēlās neliels konflikts, bet situācija noslēdzās mierīgi. Asumi tika pieredzēti arī puslaika izskaņā, 39.minūtē Šaričam saņemot dzelteno kartīti. 

Minūti pirms pirmā puslaika beigām "Riga" pie RFS vārtiem divreiz tika līdz sitienam, taču abos gadījumos bumba līdz vārtiem neaizlidoja. Mača galvenais tiesnesis Mareks Ķere pēc pamatlaika beigām lēma nepiešķirt kompensācijas laiku, pirmajām 45 minūtēm noslēdzoties par labu RFS.

Arī otrā puslaika sākumā laukumā bija redzams ātrs futbols abu klubu izpildījumā. Pirmās 20 minūtes lielākoties aizritēja divcīņās, kurās arī neiztika bez asumiem. 66.minūtē RFS neizmantoja standartsituāciju pie pretinieku vārtiem, bet jau trīs minūtes vēlāk ar sitienu no aptuveni 16 metriem atbildēja "Riga" spēlētājs Edgars Babajans. Viņa raidījumu tvēra Vitauts Čerņausks.

Spēle gan nenoslēdzās ar minimālu RFS pārsvaru, jo viesi atlikušajā laikā pamanījās gūt divus "golus". 71.minūtē Šaričs gar vārtiem piespēlēja Lemajičam, uzbrucējam no šaura leņķa triecot bumbu zem vārtu pārliktņa. Savukārt sešas minūtes līdz pamatlaika beigām Santana soda laukumā uz 11 metru atzīmes bumbu piespēlēja Tomāšam Šimkovičam, kura sitienu atvairīt nespēja Brkičs.

RFS iepriekš vēl ne reizi "Rīgas derbijā" nebija ieguvusi trīs vārtu pārsvaru.

"Riga" čempionātu  sākusi ar četrām uzvarām piecās spēlēs. Uzvarēta ir "Ventspils" (3:0), "Liepāja" (2:0), Jūrmalas "Spartaks" (6:1) un "Daugavpils" (4:0), bet labi eļļotajā mehānismā smiltis iebēra "Metta", spēlējot ar čempioni 1:1.

Arī RFS pēdējā kārtā uzkāpa uz "Metta" grābekļa, zaudējot divus punktus (3:3), bet pārējās spēlēs zaudējumi ir bijuši lielāki nekā "Riga" - 2:3 pret "Valmieru", 1:1 pret "Ventspili", 4:0 ar "Liepāju" un 1:0 ar "Spartaku".

"Riga" vienībā Stafans Miloševičs ar četriem gūtiem vārtiem ieņem otro vietu "bombardieru"  sarakstā, bet brazīlietis Gabriels Ramuss guvis divus vārtus. Iepriekšējā čempionāta rezultatīvākās vienības RFS rindās četrus vārtus iesitis Darko Lemajičs, bet divus vārtus guvis Žiga Lipuščeks.

Iepriekšējā sezonā savstarpējās spēlēs labāk veicās RFS. Latvijas čempionātā RFS piekāpās "Riga" pirmajā mačā, uzvarot divos atlikušajos - 2:0 un 3:0, kā arī Latvijas kausa ceturtdaļfinālā ar 3:2.

Abas komandas satikušās uz šauras laipas arī tiesas zālē. Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) šobrīd izskata RFS prasību lietā CAS 2020/A/7594 pret Latvijas Futbola federāciju (LFF), "Liepājas" un "Riga" klubu bēdīgi slavenās apgaismojuma traucējuma dēļ Liepājā pārceltās spēles lietā.

RFS labvēlīga lēmuma gadījumā par pagājušās sezonas Latvijas "Optibet" virslīgas čempionāta uzvarētāju tiks kronēta RFS. Tas nozīmētu arī to, ka 2021./2022.gada sezonas Čempionu līgas turnīrā piedalītos RFS, bet "Riga" spēlētu UEFA Eiropas Konferenču līgā.

Jau ziņots, ka "Optibet" virslīgas debitante Daugavpils "Noah Jurmala" sestdien mājās ar 0:5 piekāpās Jūrmalas "Spartakam", bet "Metta" savā laukumā spēlēja neizšķirti 1:1 ar vienu no līderēm "Valmieru".

Turnīra vadībā ar 14 punktiem sešos mačos izvirzījusies "Valmiera". 13 punkti ir "Riga", par diviem mazāk iekrājusi RFS, bet ar desmit punktiem piecās cīņās seko "Daugavpils". "Liepājai" ir seši punkti piecos mačos, bet "Spartaks" tikpat sakrājis sešās spēlēs. "Metta" izcīnījusi trīs punktus sešos dueļos, bet "Ventspils" - vienu punktu piecās spēlēs, kamēr zaudējums vienā spēlē ir Daugavpils "Noah Jurmala".

Šī gada virslīgas čempions noskaidrosies četru apļu turnīrā, katrai komandai aizvadot 28 spēles. Kalendārs veidots tā, lai būtu pēc iespējas ērtāks futbola līdzjutējiem. Spēles tikpat kā nepārklāsies, turklāt kārtas pārsvarā tiks izspēlētas divās - trijās dienās.

Piektdien LFF valde sacensību nolikumā veica izmaiņas, kas tagad paredz, ka gadījumā, ja čempionātā piedalās astoņi klubi, komanda, kas ieņem pēdējo vietu, pārspēlēs tiekas ar vienību, kas "Optibet" Nākotnes līgas čempionātā ieņem trešo vietu. Ja čempionātā piedalās deviņi klubi, komanda, kas ieņem pēdējo vietu, pārspēlēs tiekas ar vienību, kas "Optibet" Nākotnes līgas čempionātā ieņem otro vietu.

Arī šosezon futbola cienītāji var tiešraidē vērot visas Latvijas čempionāta spēles. Tās ir pieejamas virslīgas mājaslapā un portālā "Sportacentrs.com", kā arī "Sportacentrs.com TV" kanālā.