Latvijas basketbola izlase šodien sāk cīņu par Riodežaneiro olimpiādi
Šis Eiropas čempionāta finālturnīrs ir īpašs ar to, ka daļēji notiek Rīgā. Lai mūsu izlasei veiksme!
Basketbols

Latvijas basketbola izlase šodien sāk cīņu par Riodežaneiro olimpiādi

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase sestdien uzsāks savu kārtējo Eiropas čempionāta finālturnīru, kas ne tikai būs īpašs ar to, ka tas daļēji notiks Rīgā, bet arī ar to, ka tajā iespējams cīnīties par tikšanu uz nākamā gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Latvijas basketbola izlase šodien sāk cīņu par Rio...

Šis Eiropas čempionāts basketbolā būs unikāls, jo norisināsies uzreiz četrās valstīs - Latvijā, Horvātijā, Vācijā un Francijā, kur pēcāk tiks aizvadītas arī izslēgšanas spēles un noskaidroti čempioni. Rīgai ir tas gods uzņemt D apakšgrupas spēles, kur bez mājinieku izlases spēkosies arī kaimiņi Lietuva un Igaunija, kā arī Ukraina, Čehija un Beļģija. Šīs valstsvienības mačus aizvadīs "Arēnā Rīga", bet grupu turnīri Eiropas čempionātā ilgs līdz 10.septembrim, kamēr izslēgšanas mači Francijas pilsētā Lillē sāksies ar 12.septembri.

Tiesa, vēl 2011.gadā tika nolemts, ka šī gada Eiropas čempionāts norisināsies Ukrainā, tomēr pagājušā gada pavasarī, pamatojoties uz šajā valstī nestabilo politisko situāciju, kļuva skaidrs, ka turnīrs tur nenotiks. Pēcāk kopumā 16 valstis izteica gatavību pārņemt rīkošanas tiesības no Ukrainas, tostarp Latvija. Turpinājumā Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") izraudzījās astoņas oficiālās kandidātes, bet no konkursa ar laiku izstājās Izraēla, Turcija, Polija un Somija. Līdz ar to organizācija nolēma pieņemt vēl nebijušu lēmumu un rīkot kontinenta meistarsacīkstes uzreiz četrās valstīs, bet izšķirošie mači tiks aizvadīti Lillē. Pirms tam A apakšgrupas komandas sacentīsies Monpeljē (Francijā), kamēr B un C grupas izlases spēkosies attiecīgi Berlīnē (Vācija) un Zagrebā (Horvātijā). Savukārt D apakšgrupa sacentīsies Latvijas galvaspilsētā Rīgā.

Pērn Latvijas basketbolisti Eiropas meistarsacīkstēm kvalificējās ļoti veiksmīgi, uzvarot visās sešās atlases turnīra spēlēs - pa zobam bija Zviedrijas, Slovākijas un Rumānijas izlases. Tas, norisinoties finālturnīra izlozei, Latvijai ļāva atrasties pirmajā grozā un cerēt uz labvēlīgu pretinieku iedali. Līdz šim kvalifikācijas turnīros valstsvienībai tik sekmīgi nebija klājies, kas ļauj ar piesardzīgu optimismu raudzīties arī uz pašu finālturnīru.

Pēc izlozes kļuva skaidrs, ka šī čempionāta A apakšgrupā cīnīsies Krievija, Bosnija un Hercegovina, Francija, Somija, Polija un Izraēla, kamēr B apakšgrupu var uzskatīt par "nāves grupu", jo Berlīnē vienkopus sacentīsies Vācija, Turcija, Spānija, Serbija, Itālija un Islande. Tikmēr C apakšgrupā, ar ko izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā saskarsies D grupas četras labākās komandas, spēkosies Nīderlande, Grieķija, Horvātija, Slovēnija, Maķedonija un Gruzija.

Pirms Eiropas čempionāta izlozes katra no apakšgrupu saimniecēm varēja izvēlēties vienu pretinieku, ar ko spēlēt vienā grupā. Latvija deva priekšroku ziemeļu kaimiņam Igaunijai, turklāt izloze lēma, ka Rīgā spēlēs arī dienvidu kaimiņi lietuvieši. Tāpat izlozē noskaidrojās, ka D apakšgrupā spēlēs arī Ukraina, Beļģija un Čehija.

Pēc izlozes basketbolisti un arī līdzjutēji izteicās, ka Eiropas čempionāta Rīgas grupā sagaidāms īsts Baltijas derbijs, turklāt fani priecājās par samērā vieglo izlozi, kas Latvijai devusi visai reālas izredzes pēc tam doties uz Lilli, kur notiks izslēgšanas spēles. Tikmēr paši treneri un basketbolisti saglabāja vieglu piesardzību, sakot, ka viegli nebūs, jo tagad basketbolu prot spēlēt visur.

Latvijas izlases basketbolisti pēc tam, kad noskaidrojās, ka D apakšgrupas mači notiks Rīgā, centās šim faktam nepievērst pārāk lielu uzmanību, vienlaikus uzsverot, ka vietējiem līdzjutējiem tie būs lieli svētki. Tiesa, pēdējā nedēļā pirms Eiropas čempionāta izlases basketbolists Rolands Freimanis pat izteicās, ka komandai jāizmirst par savu mājinieku statusu un jāspēlē tā, it kā turnīrs nemaz nenotiktu Latvijā.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Sestdien mājinieki kontinenta finālturnīru uzsāks pret Beļģijas valstsvienību, ko jau var uzskatīt par principiālu pretinieci, jo pirms diviem gadiem neizteiksmīgā otrā posma noslēdzošajā mačā Latvija piekāpās pretiniekiem ar 56:60, kas viņiem liedza iekļūt ceturtdaļfinālā un pacīnīties par iespēju kvalificēties Pasaules kausa finālturnīram. Pēc tam, kad noskaidrojās, ka arī šogad Latvijai pretiniekos būs Beļģija, vairāki izlases basketbolisti netieši norādīja, ka šī būs lieliska izdevība revanšam.

Savukārt svētdien Latviju sagaida vēl principiālāks mačs, jo pretī stāsies potenciālā D apakšgrupas favorīte Lietuva, kas ir pašreizējā Eiropas vicečempione, bet pērn izcīnīja ceturto vietu Pasaules kausa izcīņā. Šo abu sāncenšu starpā nereti bijušas intrigām pilnas cīņas, turklāt vēl gana labā atmiņā ir Latvijas 2001.gada Eiropas čempionātā izcīnītā uzvara, kas komandai pavēra ceļu uz pagaidām vienīgo kontinenta meistarsacīkšu ceturtdaļfinālu kopš valsts atjaunošanas. Tiesa, vēl pirms diviem gadiem Eiropas čempionātā Latvija piekāpās lietuviešiem ar 59:67.

Nosaucot sastāvu, Lietuvas izlases galvenais treneris Jons Kazlausks atzina, ka tieši Latvija būs lietuviešu galvenā konkurente šajā apakšgrupā. "Nenoliedzami, Latvija savā laukumā būs ļoti spēcīga. Īpaši tāpēc, ka viņi spēlē ātru un brīvu basketbolu, kas ir ļoti atkarīgs no trīspunktnieku precizitātes. Ir divas Latvijas izlases - tā, kurai tālmetieni krīt, un tā, kurai nekrīt."

Pirmdien Latvija aizvadīs jau trešo spēli trīs dienās, kad tiksies ar Čehijas valstsvienību, kas gan nav bijusi bieža pretiniece. Pēdējo reizi izlases tikās 2008.gadā divās pārbaudes spēlēs, Latvijai gūstot divus panākumus. Pēc šī dueļa mājiniekiem gaidāma atpūtas diena, bet 9.septembrī jāspēkojas pret Ukrainu, ko pirms diviem gadiem kontinenta meistarsacīkstēs Latvija sagrāva ar 85:51. Zīmīgi, ka pēc šī mača latviešiem finālturnīrs iegriezās ne tik veiksmīgā gultnē - neizdevās sasniegt ceturtdaļfinālu, kamēr ukraiņi tam kvalificējās un beigās ieguva sesto vietu, nodrošinot vietu Pasaules kausa izcīņā.

D apakšgrupas pēdējo maču Latvija aizvadīs 10.septembrī, kad tiksies ar vēl vienu principiālu pretinieci Igauniju. Pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas šīs izlases savā starpā Eiropas čempionātos nav tikušās, līdz šim spēkojoties vien kvalifikācijas turnīros vai pārbaudes mačos. Tomēr vēl šovasar Latvija pārbaudes turnīrā Gruzijā pret igauņiem cieta sāpīgu zaudējumu ar 69:70.

Igaunijas galvenais treneris Tīts Soks jau labu laiku pirms Eiropas čempionāta izteicās, ka vēlas izkļūt no apakšgrupas. Tiesa, no šīs izlases sastāva tikai trīs basketbolisti pārstāv ārzemju klubus.

Katras apakšgrupas pirmās četras komandas sasniegs izslēgšanas spēles, kas 12.septembrī sāksies Francijas pilsētā Lillē. Ja Latvija tām kvalificēsies, to sagaida tikšanās ar kādu no C apakšgrupas izlasēm - Grieķiju, Horvātiju, Slovēniju, Maķedoniju, Gruziju vai Nīderlandi. Izslēgšanas spēles sāksies ar "play-off" kārtu, ko zaudējot čempionāts būs beidzies. Savukārt uzvarētāji iekļūs ceturtdaļfinālā, turpinot cīņu par medaļām un tikšanu uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Abas Eiropas čempionāta finālistes automātiski tiks pie iespējas spēlēt Olimpiādē, kamēr 3.-7.ieguvējas iekļūs olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kas tiks aizvadīts nākamvasar.

Arī šogad Latvijas izlase nav savā optimālajā sastāvā, jo dažādu iemeslu dēļ komandai nevarēja pievienoties Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Ojārs Siliņš, Jānis Bērziņš, Rolands Šmits un Rihards Kuksiks. Tāpat atšķirībā no iepriekšējiem gadiem neierasti neaktuāls jautājums bija par Andra Biedriņa spēlēšanu valstsvienībā. Latviešu centrs nav spēlējis jau vairāk nekā gadu, taču informācijas, vai viņš ir noslēdzis savu profesionālo karjeru, nav.

Pirms lielās izlases treniņiem šogad pēc ilgāka pārtraukuma tika izveidota Latvijas otrā valstsvienība, kur tika pieaicināti pirmās komandas rezervisti un vēl klātienē neieraudzīti basketbolisti. To vidū bija arī Latvijas pasi ieguvušais amerikānis Endrū Šmits, kurš gan pēc pāris treniņiem un divām pārbaudes spēlēm pret Tunisiju neizpelnījās izsaukumu uz pirmo komandu.

Latvijas lielā izlase pirms Eiropas čempionāta aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, tiekot pie pieciem panākumiem. Gatavošanās cikls tika iesākts veiksmīgi, augusta sākumā savās mājās pieveicot Poliju (84:82) un Slovēniju (72:66). Tiesa, pēc dažām dienām sekoja neveiksmīgs pārbaudes turnīrs Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi, kur tika piedzīvoti trīs zaudējumi tikpat mačos - 63:82 pret Itāliju, 76:78 pret Gruziju un 69:70 pret Igauniju.

Kā vēlāk atzina paši basketbolisti, viņi Gruzijā bija sasirguši ar vēdera vīrusu, tāpēc neizdevās demonstrēt savu labāko sniegumu. Augusta otrajā pusē sekoja pārbaudes turnīrs Vācijas pilsētā Hamburgā, kas jau izvērtās sekmīgāks - divas uzvaras trīs spēlēs un ieņemta otrā vieta. Sacensības tika uzsāktas ar zaudējumu pret Vāciju (80:85), kam ierindā bija arī slavenais Dirks Novickis, bet nākamajā cīņā tika pārtraukta četru neveiksmju sērija un ar 81:79 pārspēta Turcija. Turnīra noslēdzošajā mačā Latvija vēl vienā spraigā galotnē ar 81:80 uzvarēja Poliju. Pēc pārbaudes spēlēm Vācijā bija manāms, ka komanda atrodas labākā noskaņojumā, bet noslēdzošajā mačā pirms Eiropas čempionāta Latvija 29.augustā savā laukumā ar 85:69 pārspēja blāvi spēlējušo Maķedoniju.

Pārbaudes maču laikā izlase demonstrēja viļņveidīgu sniegumu, turklāt valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis vairākkārt sūdzējās par stabilitātes trūkumu. Par to pašu speciālists runāja arī pēc cīņas ar Maķedoniju, kad aizsardzības kļūdu dēļ pretiniekiem gandrīz izdevās salauzt cīņas gaitu. Tomēr pāris dienas pirms Eiropas čempionāta sākuma Bagatskis žurnālistiem atklāja, ka komanda ir gatava fiziski, tehniski un taktiski, tāpēc jādomā, ka Latvijas izlase nedēļas laikā būs daudz maz tikusi galā ar saviem trūkumiem.

"Domāju, ka treneris ar stabilitātes trūkumu domā brīžiem mūsu muļķīgās kļūdas aizsardzībā. Noguļam savu pretspēlētāju, nevietā palīdzam komandas biedram. Ja tas tiks noslīpēts, viss būs kārtībā. Domāju, sagatavošanās ciklā izdarīts viss, kas nepieciešams. Taču to redzēsim turnīra gaitā," dažas dienas pirms Eiropas čempionāta sākuma izteicās viens no izlases basketbolistiem Jānis Timma.

Lai gan iepriekš bija izskanējusi informācija, ka Bagatskis izlases sastāvu Eiropas čempionātam nosauks neilgi pēc spēles ar Maķedoniju, tas tomēr nenotika. Pāris spēlētāju veselības problēmu dēļ viņš bija gatavs gaidīt līdz pēdējam, lai izlemtu komandas galējo sastāvu.

Valstsvienība vēl 3.septembrī trenējās 15 basketbolistu sastāvā, tomēr bija tikpat kā skaidrs, ka, ja Žanim Peineram viss būs kārtībā ar veselību, viņš Eiropas čempionātā spēlēs. Tā kā neilgi pirms sastāva nosaukšanas viņš iedzīvojās sāna sasitumā un nebija skaidrības, cik nopietns ir savainojums, Bagatskis teikt savu galavārdu atturējās. Tiesa, pēc neilga laika basketbolists atkal piedalījās treniņos, tāpēc trenerim bija jāturpina lauzīt galva. Nedaudz negaidīti, taču Bagatskis nolēma kā pēdējos no izlases atskaitīt Andreju Šeļakovu un Dāvi Rozīti, kā arī Mārtiņu Laksu, kurš neizturēja konkurenci ar Haraldu Kārli.

Līdz ar to ceturtdien kļuva skaidrs, ka Latviju Eiropas čempionātā pārstāvēs uzreiz četri debitanti - Jānis Timma, Žanis Peiners, Kaspars Vecvagars un Kārlis. Zīmīgi, ka 25 gadus vecais Peiners veselības likstu dēļ karjeras laikā Eiropas čempionātos nav pārstāvējis pat jauniešu izlases.

Tikmēr Kārlis pauda prieku par iekļūšanu izlases sastāvā, taču vienlaikus piebilda, ka lielais darbs vēl priekšā. "Tikt iekļautam izlasē bija viens no maniem sapņiem, tāpat kā aizbraukt spēlēt uz ASV, ko arī paveicu. Sajūtas spēlēt valstsvienībā ir fantastiskas, kur nu vēl mājās. Pats arī esmu rīdzinieks, tagad tikai jāmauc."

Pēc sastāva nosaukšanas kļuva oficiāli zināms, ka jau savā sestajā Eiropas čempionātā piedalīsies Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms, piektais finālturnīrs gaidāms Kristapam Janičenokam, bet ceturtais - Rolandam Freimanim.

Trešajā finālturnīrā piedalīsies Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Mareks Mejeris un Mārtiņš Meiers, bet tikai otrās finālsacensības būs Kasparam Bērziņam.

Šis Eiropas čempionāts ir īpašs arī ar to, ka tajā var izcīnīt ceļazīmes uz nākamā gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Tiesa, automātiski Olimpiādei kvalificēsies tikai pirmo divu vietu ieguvējas, kamēr izlases, kas izcīnīs no trešās līdz septītajai vietai, tiks pie iespējas nākamās vasaras viducī piedalīties olimpisko spēļu atlases turnīrā. Tas norisināsies no 2016.gada 5. līdz 11.jūlijam, bet kopumā tiks aizvadīti trīs miniturnīri, no kuriem katra labākā sasniegs Olimpiādi.

Latvijas izlases treneri un basketbolisti iepriekš medijos nav slēpuši, ka viņu mērķis ir kvalificēties Riodežaneiro spēlēm. Vēl pagājušā gada decembrī Bagatskis sarunā ar Latvijas Televīziju izteicās, ka labi padarīta darba sajūta būs tikai pēc Olimpiādes, netieši norādot izlases mērķi gaidāmajā Eiropas čempionātā.

Bagatskim pie izlases stūres šis ir jau sestais gads. Vēl 2010.gadā viņš Latvijas valstsvienības grožus pārņēma pēc bēdīgi slavenās "Tagad vai nekad" komandas, tomēr tieši šī gada Eiropas čempionāts tiek uzskatīts, kā par potenciāli komandas augstāko punktu. Tāpēc izredzes sasniegt vismaz olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru tiek vērtētas optimistiski.

Šobrīd vietu Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs jau ir nodrošinājušas ASV, mājiniece Brazīlija, Austrālija un Nigērija, bet pats Olimpiādes basketbola turnīrs nākamgad norisināsies no 6. līdz 21.augustam.

Par šī Eiropas čempionāta favorīti uzskatāma Francija, kas ir pašreizējā kontinenta čempione, kā arī turnīra saimniece. Arī visas izšķirošās spēles norisināsies tieši šajā valstī. Vēl pēdējā pārbaudes spēlē pirms Eiropas meistarsacīkstēm francūži pieveica Vāciju ar Novicki priekšgalā. Ja Francijai izdosies triumfēt Eiropas čempionātā, tā kļūs par pirmo komandu kopš 1993.gada, kas to paveikusi savā laukumā. Arī bukmeikeri vērtē, ka tieši mājiniecei šogad turnīrā uzvarēt ir visreālākās izredzes - "Optibet" tam dod 26% iespējamību, kamēr otrajā vietā ar 21% ir Spānija, kura pirms diviem gadiem izcīnīja bronzu, bet 2011.gadā kļuva par Eiropas čempioniem.

Tikmēr Latvijas izlase šajā Eiropas čempionātā netiek pieskaitīta pie favorītēm. "Optibet" dod tikai 0,5% iespējamību, ka tai izdosies tikt pie zelta, taču tai tiek dotas reālas izredzes izkļūt no D apakšgrupas (21%), kamēr par neapšaubāmu favorīti tiek uzskatīta Lietuva.

Arī sporta totalizators "viensviens.lv" paredz, ka Latvijai izdosies pārvarēt apakšgrupu turnīru, taču pastāv liela varbūtība, ka komanda izkritīs jau izslēgšanas spēļu kārtā.

Latvijas komandai šajā turnīrā paredz cīņu par ceturtdaļfinālu, bet izredzes, vai tai izdosies pārvarēt izslēgšanas spēļu kārtu, ir 50/50.

LETA/ Foto: Ieva Lūka/ LETA