foto: imago images/Eibner/Scanpix
Latvijas handbola zvaigzne beidz karjeru izlasē
40 gadus vecais Evars Klešniks savu pēdējo spēli Latvijas izlasē jau ir nospēlējis, par pavadīto laiku sakot paldies visiem komandas biedriem.
Citi sporta veidi
2020. gada 20. decembris, 05:46

Latvijas handbola zvaigzne beidz karjeru izlasē

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas handbola izlases viens no līderiem Evars Klešniks rakstiski pateicies handbola federācijai un visiem komandas biedriem par kopā piedzīvotajiem brīžiem, tādējādi liekot punktu savai karjerai valstsvienībā.

40 gadus vecais Evars Klešniks par profesionāļa karjeras beigām pirmo reizi paziņoja vēl 2018. gadā, taču tad piekrita uzspēlēt Vācijas ceturtās līgas komandā “Germania”, pēc tam piekrita vēlreiz palīdzēt Latvijas izlasei Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā un atkal nonāca uz lielā handbola skatuves. Šī gada sākumā Evars kopā ar Latvijas izlasi debitēja Eiropas čempionātā, bet pēc tā visai negaidīti saņēma piedāvājumu no Vācijas bundeslīgas kluba “Lemgo”.

“Jaunāks nekļūstu, veselība man ir tikai viena, tāpēc laiks atkāpties no profesionāļa gaitām. Pēc muguras savainojuma izlases vadībai pateicu, ka šim stāstam jāpieliek punkts. Mans organisms man ir svarīgāks. Atvadu spēle izlasē? Domāju, ka nē. Nē, nē! Priekš kam? Valstsvienībā jādod iespēja sevi apliecināt jaunajiem spēlētājiem,” Evara 2018. gadā teiktais intervijā Handball.lv ir tikpat aktuāls arī šodien.

Klešniks Latvijas izlasē piedalījies 70 oficiālās spēlēs un guvis 241 vārtus, daudzus gadus spēlējis pasaules spēcīgākajā nacionālajā čempionātā - Vācijas bundeslīgā, bet viņa karjeras spilgtākais brīdis tika piedzīvots 2005. gadā kopā ar Esenes “Tusem”, kad izdevās izcīnīt EHF Eiropas kausu.

Latvijas handbola izlasei nākamā gada sākumā – 7. janvārī Peskarā un 10. janvārī Valmierā – paredzētas 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles pret Itāliju, bet pirms tam 4. un 5. janvārī ieplānota Rīgas Domes kausa izcīņa.

“Eiropas handbola federācija (EHF) uzstāj, ka spēles ir jāaizvada, ja vien tas nav pretrunā ar katras valsts noteiktajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem. Gaidījām pēdējo valdības lēmumu, attiecībā uz sportu un valstsvienību spēlēm, būtiskas izmaiņas netika pieņemtas. Pašreizējie valdības ierobežojumi neliedz aizvadīt šīs spēles un tām arī gatavojamies. Janvārī notiks pasaules čempionāts, būs olimpiskie kvalifikācijas turnīri, tādēļ arvien mazākas ir iespējas sacensību kalendārā atrast vēl kādu robu spēļu pārcelšanai,” sarunā ar Jauns.lv stāsta Latvijas handbola izlašu direktors Arvis Juzups.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru Latvijas izlasei vajadzēja sākt novembrī ar spēlēm pret Baltkrieviju un Norvēģiju, taču ceļošanas ierobežojumu un pandēmijas dēļ tās pēdējā brīdī tika pārceltas uz vēlāku laiku. Tobrīd mūsu komandai nebūtu varējuši palīdzēt vairāki ārzemēs spēlējošie komandas līderi.

“Sastāva komplektācijas ziņā šobrīd ir vieglāk, daudzi ārzemēs spēlējošie Ziemassvētku laikā atgriezīsies Latvijā. Janvārī notiks pasaules čempionāts un šajā laikā nenotiks arī vairāku valstu nacionālie čempionāti. Visi ir izteikuši gatavību palīdzēt,” optimistiski uz komandas komplektāciju raugās Juzups.

Diemžēl savainojumu dēļ janvārī izlasei nevarēs palīdzēt divi pamatsastāva vīri Aivis Jurdžs un Austris Tuminskis. Toties izlase var rēķināies ar Daiņa Krištopāna palīdzību. Mūsu handbola lielākā zvaigzne treniņiem nevarēs pievienoties ar pirmo dienu, jo viņa pārstāvētājai Parīzes “Saint Germain” gada nogalē Ķelnē jāpiedalās EHF Čempionu līgas iepriekšējās sezonas pārceltajā četru komandu finālturnīrā.

Latvijas izlase pirmo treniņu aizvadīs 28. decembrī, savukārt Sandra Veršakova debija galvenā trenera amatā ieplānota 4. un 5. janvārī Rīgas Domes kausa izcīņā. Uz to tika aicinātas Lietuvas, Igaunijas un Somijas izlases, taču pēdējie atteikušies pašreizējās Covid-19 situācijas dēļ. Visticamāk, somu vietu ieņems Latvijas virslīgas klubu izlase.

Lielākās galvassāpēs treneriem rada tieši pašmāju klubos spēlējošo gatavība. Pātrauktajā Latvijas čempionātā pēdējā spēle tika aizvadīta 30. oktobrī, tā ka pavisam drīz lielākajai daļai spēlētāju būs divi mēneši bez spēļu prakses. Kādai daļai arī bez nopietniem treniņiem. Šajā laikā vienīgais notikums pašmāju handbolā bija pirms nedēļas, kad Dobeles “Tenax” EHF Eiropas kausa izcīņā divu spēļu summā piekāpās Sanktpēterburgas “Ņeva” – 23:31 un 30:29.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra sestajā grupā līdz šim aizvadīta tikai viena spēle, kurā novembra sākumā Itālija savā laukumā ar 24:39 zaudēja Norvēģijai. Visticamāk, tieši Itālijai būs jāsamierinās ar grupas pastarīšu statusu, bet ceļazīmes uz finālturnīru dalīs Norvēģija, Baltkrievija un Latvija. Eiropas čempionātam kvalificēsies pirmo divu vietu ieguvēji, kā arī labākās četras no astoņām trešo vietu ieguvējām.
EHF kalendārā paredzēts, ka Latvijas izlasei 9. martā jāspēlē Norvēģijā, 13. martā Valmierā jāuzņem Baltkrievija, 28. aprīlī – Norvēģija, bet kvalifikācijas turnīrs tiks pabeigts 2. maijā Baltkrievijā.