foto: Paula Čurkste/LETA
Latvijas sieviešu basketbola izlasei Eiropas čempionāta kvalifikācijā jāiztiek bez kapteines; nopietni iztrūkumi arī Horvātijai un Vācijai
Latvijas sieviešu valstsvienības kapteine Aija Klakocka.
Basketbols
2020. gada 9. novembris, 10:37

Latvijas sieviešu basketbola izlasei Eiropas čempionāta kvalifikācijā jāiztiek bez kapteines; nopietni iztrūkumi arī Horvātijai un Vācijai

Jauns.lv / LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase šonedēļ gaidāmajās 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēs spēkosies bez kapteines Aijas Klakockas un vēl vairākām spēlētājām, ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Jau ziņots, ka LBS pēc Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) lēmuma ieguvusi tiesības rīkot 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles. Latvijā no 12. līdz 14. novembrim bez mājinieces I apakšgrupā spēkosies arī Vācija, Ziemeļmaķedonija un Horvātija.

LBS ziņo, ka kvalifikācijas turnīrs tiks aizvadīts pēc stingra FIBA epidemioloģiskās drošības protokola, kā arī ievērojot Latvijā pieņemtos noteikumus Covid-19 sakarā.

Visi dalībnieki (spēlētājas, treneri, tiesneši, rīkotāji) dzīvo sabraukuma vajadzībām noīrētā un izbrīvētā viesnīcā, uz treniņu un spēļu zāli pārvietojas īpaši rezervētos autobusos un "Elektrum" Olimpiskajā centrā basketbolistēm atvēlētās telpas sabraukuma laikā neizmantos citi klienti.

Pirms ierašanās visas spēlētājas un citi delegāciju dalībnieki tiek testēti. Nedēļas nogalē šo procedūru veiksmīgi izgāja arī ārzemēs spēlējošās Latvijas valstsvienības dalībnieces Elīna Babkina, Zenta Meļņika, Anete Šteinberga un Kristīne Vītola. Svētdien atlidojušo Paulas Strautmanes un Lauras Melderes testu rezultāti būs zināmi vēlāk.

Tikmēr ceļošanas risku dēļ no ASV augstskolām palīgā valstsvienībai nevarēja ierasties Digna Strautmane un Aleksa Gulbe, bet "TTT Rīga" spēlētājai Dinijai Pāvelsonei jāievēro pašizolācija, jo viņa atzīta par Covid-19 slimnieka kontaktpersonu. Traumas dēļ izlasei palīdzēt nevarēs Rūta Stiprā un kapteine Klakocka.

"Strādājam nestandarta situācijā. Ir lietas, kuras nevaram ietekmēt, taču svarīgi būs izdarīt to, ko varam paveikt saviem spēkiem," optimistu sarunā ar LBS saglabā izlase galvenais treneris Mārtiņš Gulbis. "Pirms gada, kad aizvadījām iepriekšējās divas spēles, mums bija laba komandas saruna un milzīga apņēmība izlabot kļūdas, ko pieļāvām pirmajā mačā ar Horvātijas izlasi. Ceru, ka šis noskaņojums nav zudis, un dažos treniņos izdosies panākt atjaunot nepieciešamo saskaņu."

Savukārt Vācijas izlases rindās nespēlēs valstsvienības spilgtākā zvaigzne - pagājušā gada WNBA drafta otrais numurs Satū Saballī, kura pašlaik ir Turcija superkluba Stambulas "Fenerbahce" līdere. Saballī esot veselības problēmas - kādas tieši pagaidām netiek atklāts, tomēr pastāv liela varbūtība, ka pie vainas Covid-19, kas parādījies Turcijas spēcīgākajā sieviešu basketbola klubā.

Tāpat Vācijai nevarēs palīdzēt arī divas būtiskas rotācijas spēlētājas aizsargu pozīcijās spēlējošās Emma Līna Štaha un Aleksandra Vilke.

Savukārt Horvātijas izlasei, kas pirms gada "Elektrum" olimpiskajā centrā pārliecinoši pieveica Latviju ar 65:83, Rīgā nevarēs palīdzēt dažas no tās spēles galvenajām varonēm - centra spēlētāja Ivana Tikviča (15 punkti un 8 atlēkušās bumbas) un aizsardze Iva Sloņšaka (10 punkti), kurām abām pozitīvi Covid-19 testi. Tāpat horvātietēm nepalīdzēs pieredzējušās Luka Ivankoviča, Marija Režana, Iva Brkiča, kuras visas atteikušās palīdzēt izlasei.

Latvijas izlase un arī citas I apakšgrupas komandas pirmos treniņus "Elektrum" Olimpiskajā centrā aizvadīs pirmdien.

12.novembrī Latvija tiksies ar Vāciju, bet divas dienas vēlāk paredzēta tikšanās ar Horvātiju.

Pēc divām kārtām I grupā Horvātijas izlasei ir divas uzvaras, Latvijai un Vācijai pa vienai, kamēr Ziemeļmaķdonija palikusi bešā.

Finālturnīram, kas paredzēts 2021.gada jūnijā Spānijā un Francijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas un piecas labākās otro vietu ieguvējas.

Jau ziņots, ka šī gada beigās un nākamā gada sākumā valstsvienības FIBA rīkotās spēles aizvadīs vienā norises vietā, nevis mājās vai viesos, kā tas notika ierasti. FIBA Izipildkomiteja lēmumu par izlašu spēlēm, kas paredzētas šī gada novembrī un nākamā gada februārī, pieņēma, izvērtējot veselības riskus un saņemot ieteikumus no medicīnas un sacensību komisijām.

Jaunie noteikumi paredz, ka spēles netiks aizvadītas viesos vai mājās, bet gan vienā norises vietā, par ko iepriekš FIBA būs jāvienojas ar konkrēto valsti, kas apņēmusies uzņemt mačus. Norises vietā būs jāveic Covid-19 testi, kā arī jāievēro strikts pārvietošanās režīms, jo komandas dzīvos "burbulī".