Krievijas izlases sērfotāji Kamčatkas ķīmiskajos ūdeņos apdedzina acis
foto: Instagram
Krievijas sērfošanas cerība Maji Rudika.
Citi sporta veidi
2020. gada 5. oktobrī, 13:59

Krievijas izlases sērfotāji Kamčatkas ķīmiskajos ūdeņos apdedzina acis

Jauns.lv

Krievijas izlases sērfotāji Dmitrijs Iļjasovs un Maji Rudika guvuši acs radzenes apdegumus, trenējoties Kamčatkas ūdeņos. Tagad sportistiem priekšā ārstēšanās Maskavā.

Krievijas izlases sērfotāji Kamčatkas ķīmiskajos ū...

Kā Rudika pavēstīja laikrakstam “Komsomoļskaja Pravda”, viņa Kamčatkā ieradusies 22. septembrī un apmetusies netālu no atpūtnieku iecienītās Halaktirskas pludmales. Sērfotāja esot brīdināta, ka vietējiem pēc peldēm okeānā radušās kaut kādas problēmas ar acīm (tās sūrstējušas, miglojušās un pat dedzinājušas, bet tajā nez kāpēc tika vainots saules starojums.

Sportiste pastāstīja, ka esot daudz trenējusies Bali (Indonēzijā), tāpēc pieradusi spēcīga saules starojuma, tomēr viņa tik un tā trenēties devusies agri no rīta: “Pēc pirmā treniņa pirmajām 20 minūtēm es sajutu, ka acis sāk spēcīgi sūrstēt un pat migloties. Tad kļuva skaidrs, ka runa nav par sauli,” piebilst Maji Rudika.

View this post on Instagram

🆘 Максимальная огласка,ребят! Тихий океан в опасности! Наконец пришли идеальные долгожданные волны,но в воду мы не пошли...Началось с того,что неделю назад уже по дороге из аэропорта к океану меня предупредили ,что по странному стечению обстоятельств у многих ребят в последнее время после серфинга начались проблемы с глазами-зрение ухудшалось, пелена и жжение.Грешили либо на солнце-либо на медуз. И вот первая серф-сессия и через полчаса у меня уже начались жжение и резь в глазах ,а дальше пелена,невозможность смотреть на свет и не спадающий отёк на последующие дни.Параллельно с проблемами с глазами, у многих ребят было плохое самочувствие и все симптомы сильного отравления-тошнота,рвота,повышенная температура,ломота в теле. Обе проблемы не связали друг с другом. Два дня назад были взяты пробы воды из океана,и результаты пролили свет на происходящее-было выявлено превышение допустимого содержание нефтепродуктов в воде в 4 раза , фенола в 2 раза. Стало абсолютно понятно,что заходить в воду просто опасно. Разумеется ,немедленно было принято решение отменить запланированные серф-тренировки.Далее стали происходить события похожие на сценарий фильма про экологическую катастрофу-цвет пены в океане местами стал едко-желтого цвета, на берегу аномально много мертвых морских обитателей. Смельчаки,отважившиеся всё же войти в воду, с напрасной надеждой,что прошедший шторм унёс опасность , отмечали горький вкус океана и ещё большее жжение в глазах,чем в предыдущие дни.А вчера стоя на берегу и с сожалением смотря на океан,куда не зашли из-за очевидной опасности , у всех присутствующих на пляже началось резкое першение в горле и кашль , как если бы вблизи распылили перцовый газовый балончик.Всё это не просто печально, тревожно,но и реально опасно!!! С большим сожалением было принято решение покинуть океан. Будем надеяться,что власти отнесутся с должным рвением разобраться и найти виновных произошедшего.Что будут приложены максимальные усилия для очистки океана и устранения последствий. Что будут приняты меры,чтобы подобное не повторилось, и главное,что нанесённый вред здоровью людей, морской флоре и фауне обратим. #тихийвопасности

A post shared by Mayi Rudik (@mayisky) on

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, tieši sērfotāji kļuva par pirmajiem, kuri piefiksēja nopietnās problēmas Kamčatkas piekrastē. Neparastie simptomi (nelabumi, vemšana, paaugstināta temperatūra, sūrstošs kakls) parādījās uzreiz divās dažādās Kamčatkas pussalas daļās. Drīz pēc tam izcēlās vētra, kas krastā izsvieda daudzus mirušus jūras iemītniekus, bet jūras putas iekrāsojās indīgi dzeltenā krāsā. Rudika piebilst, ka ūdens garša arī esot bijusi netipiski rūgta.

Rudika un Iļjasovs devās uz slimnīcu, kur viņiem konstatēja acs radzenes apdegumus. Tagad viņiem jāārstējas pie oftalmologa Maskavā. Rudika jau paziņojusi, ka grasās vērsties policijā par bīstamo ķīmisko vielu atklāšanu ūdenī. Sportiste uzsvēra, ka to uzskata par savu pienākumu.

Halaktirskas pludmalē Kamčatkā izskalo daudz mirušu jūras dzīvnieku

2. oktobrī Halaktirskas pludmalē Kamčatkā tika izskalots daudz mirušu zivju, astoņkāju, krabju, roņu un citu jūras dzīvnieku. Jūras ūdens tika ...

2. oktobrī Halaktirskas pludmalē Kamčatkā tika izskalots daudz mirušu zivju, astoņkāju, krabju, roņu un citu jūras dzīvnieku. Jūras ūdens tika nogādāts uz pārbaudēm, kur sākotnējie rezultāti uzrādīja paaugstinātu fenola klātbūtni un gandrīz četras reizes palielinātu naftas produktu saturu.

Fenola tvaikiem piemīt kairinoša iedarbība uz ādu un gļotādām. Tīrs fenols, nonākot uz ādas, izraisa ļoti sāpīgus un ilgi nedzīstošus apdegumus. Pat nelielas fenola devas var izraisīt ļoti nopietnus veselības traucējumus. Akūti saindēšanās gadījumi bieži noved pie nāves.

Īpaši biedējoši ir tas, ka iepriekš minētie simptomi esot bijuši arī cilvēkiem, kas nav bijuši tiešā saskarē ar toksisko ūdeni, bet atradušies vien tā tuvumā. Pat pēc 2. oktobra vētras, atrodoties ūdens tuvumā, visi cilvēki pludmalē esot klepojuši un sajutuši sūrstēšanu kaklā. Sajūta esot bijusi tāda, it kā tuvumā, kāds būtu izpūtis piparu gāzi.

Pēc sākotnējās informācijas, par piesārņojuma vaininieku tiek uzskatīts kāds privātais naftas tankkuģis. Tikmēr cilvēki sociālajos tīklos izsaka minējumus par raķešu degvielas noplūdi un notiekošo salīdzina ar neveiksmīgajiem armijas izmēģinājumiem Severodvinskas poligonā.

Kamčatkas gubernators Vladimirs Solodovs atklājis, ka tiek izskatīta arī versija, kurā nebūtu vainojama cilvēka nolaidība vai neuzmanība: "Izskatīta tiek arī versija, ka tas saistīts ar dabas ietekmi, dabas parādībām. Saistībā ar, piemēram, aļģēm, kuras vētra iznesusi krastā. Tiek arī skatīta versija par seismisko aktivitāti, kas saistīta ar vulkānu aktivitāti," atklājot, ka ticamākais variants tomēr varētu būt saistīts ar kādas toksiskas vielas noplūdi, kas notikusi cilvēka darbību rezultātā.

Sērfošana tagad ir kļuvusi par olimpisko sporta veida, jo tā iekļauta nākamgad gaidāmo Tokijas olimpisko spēļu programmā. Dmitrijs Iļjasovs un Maji Rudika cer pārstāvēt Krieviju četrgades lielākajā sporta notikumā, kam jau bija jānotiek šovasar, tomēr Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika pārcelts gadu vēlāk.