foto: EPA/Scanpix
Vai Rebeka Koha, kas beigusi karjeru, nākotnē varētu pārstāvēt citu valsti? Kādas saistības palikušas sportistei
Teorētiski nākotnē sportistei esot visas iespējas izvēlēties pārstāvēt citu valsti, skaidro Latvijas olimpiskās vienības (LOV) valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis.
Citi sporta veidi
2020. gada 6. augusts, 04:25

Vai Rebeka Koha, kas beigusi karjeru, nākotnē varētu pārstāvēt citu valsti? Kādas saistības palikušas sportistei

Jauns.lv

Pēc pēkšņā paziņojuma par pievēršanos islāmam jūlija beigās tikpat pēkšņs bija arī Latvijas labākās svarcēlājas Rebekas Kohas šīs nedēļas paziņojums par sportistes karjeras beigšanu. Taču vai aiziešana no Latvijas sporta ir tik vienkārša?

Rebeka Koha par lēmumu beigt sportistes karjeru informēja videosarunā ar Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK)  prezidentu Žoržu Tikmeru, ģenerālsekretāru Kārli Lejnieku, Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) valdes priekšsēdētāju Einaru Fogeli un saviem treneriem Eduardu Andruškeviču un Viktoru Ščerbatihu.

LOV valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis, atklājot sarunas gaitu, pavēstīja: “Šodien videokonferences laikā Koha paziņoja, ka noslēdz sportistes karjeru. Respektējot Rebekas izvēli un sakot paldies par ieguldīto darbu, vienojāmies, ka līdz 1. septembrim saņemsim rakstisku iesniegumu par izstāšanos no LOV un finansējuma apturēšanu.”

Vai Kohai ir palikušas saistības ar LOV?

Jauns.lv telefoniski vērsās pie LOV priekšsēdētāja Fogeļa ar dažiem papildu jautājumiem par titulētās svarcēlājas lēmumu, aicinot skaidrot, vai Kohai šobrīd ir kādas nenokārtotas birokrātiskas vai finansiālas saistības ar vienību.

“Jau videosarunas sākumā informēju sportisti, ka šī saruna būs oficiāla. Varu teikt, ka diži lielas formalitātes nav palikušas. Tikai vēl jāsaņem rakstisks iesniegums par izstāšanos no LOV un finansējuma apturēšanu. Runājot par finansēm – šogad Rebeka Koha naudu par treniņnometnēm un citām lietām ir saņēmusi, taču par tās izlietošanu ir iesniegtas atskaites. Šajā ziņā nekādu nenokārtotu saistību nav,” par situāciju informēja Fogelis.

Ņemot vērā to, ka latviešu sportistei nu ir zināma saistība ar Kataru – valsti, kuras vārds ne reizi vien izskanējis saistībā ar ārvalstu sportistu piesaistīšanu dalībai starptautiskās sacensībās –, Jauns.lv vaicāja, vai līdzšinējās sadarbības regulējums starp Rebeku Kohu un LOV pieļauj šādu iespējamību.

foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks (no kreisās), LOK prezidents Žoržs Tikmers, Latvijas Olimpiskās vienības valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis, smagatlētikas treneri Eduards Andruškevičs un Viktors Ščerbatihs tikšanās laikā, kurā pārspriež svarcēlājas Rebekas Kohas karjeras turpmākos plānus.

“Sportistu pilsoniskās piederības maiņu pasaulē regulē zināma kārtība. Pirmām kārtām gan vēlos teikt, ka Rebeka Koha sarunā ar mums paziņoja par lēmumu beigt sportistes karjeru vispār, taču nākotnē, ja tāda vēlme radīsies, viņai, protams, ir tiesības tā rīkoties. Galu galā arī Latviju šādi ir pārstāvējuši citu valstu sportisti,” sacīja LOV priekšsēdētājs.

Saskaņā ar Olimpisko hartu atlēts drīkst pārstāvēt citu valsti olimpiskajās spēlēs trīs gadus pēc tam, kad ir pārstāvējies iepriekšējo. Iegūt citas valsts pilsonību talantīgiem sportistiem, kā zināms, nav īpaši grūti.

Vaicāts par personīgo viedokli saistībā ar Kohas lēmumu, Fogelis teica: “Šobrīd varu tikai respektēt sportistes lēmumu. Saku viņai paldies par septiņiem sadarbības gadiem, par rezultātiem, kas galu galā tika sasniegti zem Latvijas karoga.”

Koha pievēršas islāmam

Jauns.lv jau ziņoja, ka 26. jūlija vakarā Latvijas labākā svarcēlāja 22 gadus vecā Rebeka Koha savā "Instagram" kontā pārsteidza daudzus sporta draugus, paziņojot, ka nolēmusi pāriet islāmticībā ar visām no tā izrietošajām sekām.

Galvenais iemesls ticības maiņai bija attiecības ar savu līgavaini 21 gadu veco Kataras diska metēju Moazu Mohamedu Ibrahimu. Tieši ar viņu kopā Turcijā savu laiku pēdējās dienas arī pavada Latvijas sportiste.

Rebekas Kohas treneri sākotnēji nemaz nebija informēti, uz kurieni Koha devusies, Andruškevičs izteica versijas: uz Turciju vai Kataru, no kurām pirmā izrādījās patiesa.

Viņš arī medijiem atklāja, ka sportistei līdzi iedota individuāla treniņu programma, kas gan apjoma ziņā esot krietni mazāka nekā ierastā. Iemesls tam esot Rebekas problēmas ar veselību. Viņa jau ilgāku laiku cīnās ar ceļgalu problēmām, kas liedz darboties uz pilnu jaudu, un sportistei nepieciešams slodzes samazinājums.

Par Kohas veselības problēmām informēta ir arī LOV, kur sportistei tika veiktas pārbaudes, kurās gan līdz šim nav izdevies noteikt, kāpēc radušās problēmas ar ceļiem.

Šīs likstas Rebekas treneriem rada bažas, vai sportiste būtu spējīga pilnvērtīgi sagatavoties uz nākamo gadu pārceltajām Tokijas olimpiskajām spēlēm, kurās Koha bija nobriedusi cīnīties par medaļām. Šīs pavērsiens treneriem radījis šaubas, vai sportiste vispār vēlas vēl turpināt trenēties tādā apjomā, kā darījusi līdz šim.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Rebeka Koha maija sākumā paziņoja par saderināšanos ar savu mīļoto vīrieti - Kataras sportistu Moazu Mohamedu Ibrahimu.

Koha ir divkārtēja Eiropas čempione, ieguvusi vienu sudraba medaļu un vienu bronzas, divas reizes triumfējusi pasaules čempionātā junioriem, divas reizes pasaules čempionātos izcīnījusi bronzas godalgas. 2016. gadā Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs viņa izcīnīja ceturto vietu, paliekot divu paceltu kilogramu attālumā no bronzas. Arī viņas jaunais mīļotais ir titulēts sportists - 2016. gadā kļuva par pasaules junioru čempionu diska mešanā.

Par to, ka viņai ir attiecības ar Ibrahimu, Koha martā pavēstīja sociālās saziņas tīklā "Instagram", pie profila ar emocijzīmēm norādot, ka "viņas sirds ir aizslēgta", tātad atvērta vienīgi Moazam Mohamedam.