foto: USA TODAY Sports/Scanpix
NBA zvaigznes iesaistās protestos; viens basketbolists pamanās pat piekaut vandali. VIDEO
Tobiass Heriss regulāri iesaistās dažādās sociālās aktivitātēs.
Basketbols
2020. gada 1. jūnijs, 13:43

NBA zvaigznes iesaistās protestos; viens basketbolists pamanās pat piekaut vandali. VIDEO

Jauns.lv / LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Filadelfijas "76ers" spēlētājs Tobiass Heriss sestdien devies Filadelfijas ielās, lai paustu atbalstu protestiem, kas pieņēmās spēkā pēc afroamerikāņa Džordža Floida nāves aresta laikā.

ASV varasiestādes svētdien izsludinājušas komandantstundu galvaspilsētā Vašingtonā un vairākās citās lielajās pilsētās, šādi cenšoties nepieļaut, ka atkārtojas iepriekšējās dienās pieredzētā plaša mēroga vardarbība un nekārtības, veikalu masveida izlaupīšana un ēku dedzināšana, kas daudzviet notikusi līdzās protestiem pret policijas brutalitāti.

Komandantstundas ierobežojumi skar miljoniem cilvēku, bet 15 ASV štatos un galvaspilsētā Vašingtonā drošības operācijās, lai sniegtu atbalstu vietējiem likumsargiem, iesaistīti 5000 Nacionālās gvardes karavīru.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143

Sestdien starp protestētājiem bija redzams arī Heriss, kurš maršēja Mākslas muzeja virzienā, tiešsaistē runājot ar savu komandas biedru Maiku Skotu.

Heriss jau iepriekš izcēlies ar sociālām aktivitātēm. Oktobrī viņš noziedoja vienu miljonu dolāru (aptuveni 897 000 eiro) deviņām maznodrošinātām Filadelfijas kopienām. Pērn viņš NBA bija starp desmit basketbolistiem, kas tika izvirzīti "Community Assist" balvai.

Basketbolists Filadelfijas klubā nokļuva pagājušā gada februārī maiņas darījumā no Losandželosas "Clippers". Vēlāk viņš ar "76ers" parakstīja piecu gadu līgumu.

Šajā sezonā basketbolists 65 spēlēs guvis 19,4 punktus un izcīnījis 6,8 bumbas zem groziem.

Tāpat protestos Bostonā bija redzams vietējā kluba "Celtics" basketbolists Eness Kanters, savukārt bijušais Klīvlendas "Cavaliers" spēlētājs Ērls Džozefs Smits protestu laikā pat paspēja izvicināt dūres.

foto: AFP/Scanpix
Ērls Džozefs Smits.

Smits Losandželosā pieķēra kādu personu bojājam viņa auto, tāpēc spēlētājs nolēmis viņu pārmācīt. Portāla "TMZ Sports" svētdien publicētajā video redzams, ka Smits nogāž uz zemes auto apskādējušo personu, ķermeņa vidusdaļu spārdot ar kāju.

Vēlāk Smits savā "Twitter" profilā publicēja video, kurā skaidroja situāciju. Basketbolists savu auto bija novietojis dzīvojamajā zonā - tālu prom no lielveikaliem, kuri vēlāk tika izlaupīti.

"Noķēru viņu un sadevu pa pakaļu," teica Smits, skaidrojot, ka uzbrucēju pārmācījis ne rasu naida vadīts. 

Vietējie līderi mudinājuši pilsoņus rast konstruktīvu izpausmi savam sašutumam par pirmdien Mineapolē policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi, vienlaikus komandantstunda naktīs izsludināta tādās pilsētās kā Vašingtona, Losandželosa, Hjūstona un Mineapole, kas līdz šim bijusi nekārtību epicentrs.

Kaut arī nav ziņu, ka svētdien būtu atkārtojusies vardarbība tik plašā mērogā, kāda tā tika pieredzēta pēdējās dienās, nekārtību dalībnieki izlaupījuši veikalus vienā no Filadelfijas rajoniem.

Losandželosā Santamonikas rajonā veikali izlaupīti populārajā piekrastes tirdzniecības centrā.

Vašingtonā līdzās prezidenta rezidencei Baltajam namam svētdienas vakarā policija lika lietā asaru gāzi, piparu gāzi un trokšņa granātas, lai izklīdinātu pūļus, kas bija sakūruši vairākus lielus ugunskurus un nodarījuši postījumus īpašumam.

Jau ziņots, ka NBA 2019./2020.gada sezona varētu atsākties 31.jūlijā.

NBA sezonas pārtraukumu izsludināja 11.martā neilgi pēc tam, kad pirmais saslimšanas gadījums ar koronavīrusu tika konstatēts Jūtas "Jazz" basketbolistam Rūdijam Gobēram.

NBA komisārs Edams Silvers sarunā ar spēlētājiem paudis apņēmību līdz jūnija vidum pieņemt lēmumu par sezonas turpmāko likteni.