"Liepājas" futbolisti jau otrajā pastāvēšanas gadā kļūst par Latvijas čempioniem
"Liepāja" par Latvijas čempioniem kļuva divas kārtas līdz čempionāta beigām.
Futbols
2015. gada 19. oktobris, 20:51

"Liepājas" futbolisti jau otrajā pastāvēšanas gadā kļūst par Latvijas čempioniem

Jauns.lv

"Liepājas" klubs pirmdien pirmo reizi vēsturē kļuva par Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta uzvarētājiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmdien "Liepāja" virslīgas mačā ar 4:0 (1:0) izbraukumā pieveica pastarīti "Metta"/"Latvijas Universitāti", divas kārtas pirms turnīra beigām nodrošinot čempionu titulu.

Mačs starp abām vienībām iesākās līdzīgi, taču 24.minūtē rezultātu atklāja šīs sezonas virslīgas rezultatīvākais futbolists Dāvis Ikaunieks. Pirmajā puslaikā vārti vairs netika gūti, taču četras minūtes pēc otrā puslaika sākuma Dmitrijs Hmizs realizēja 11 metru soda sitienu, panākot 2:0. Nedaudz vairāk kā desmit minūtes vēlāk teicamu piespēli soda laukumā izmantoja pieredzējušais Kristaps Grebis, bet septiņas minūtes līdz pamatlaika beigām "Metta"/LU raidīja bumbu savos vārtos.

"Liepāja" klubs tika dibināts 2014.gadā, pārņemot saistības jau no tobrīd likvidētās "Liepājas Metalurga" vienības, kas pirms tam par Latvijas čempioniem tika kronēti 2005. un 2009.gadā.

Pateicoties triumfam Latvijas čempionātā, liepājnieki ieguvuši tiesības nākamgad piedalīties UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā. Savā pirmajā sezonā pērn "Liepāja" izcīnīja ceturto vietu.

Zaudējums "Metta"/LU komandu vēl vairāk tuvinājis pārspēlēm par vietu virslīgā.

Šosezon abas komandas iepriekš bija tikušās trīs reizes un visos mačos uzvaras izcīnījuši liepājnieki, turklāt vismaz ar divu vārtu pārsvaru.

Tā aprīļa vidū "Liepāja" viesos bija pārāka ar 4:1, bet jūnijā liepājnieki savā laukumā uzvarēja ar 3:1. Iepriekšējā komandu tikšanās notika augusta vidū Liepājā, kad "Metta"/LU tika pārspēta ar 2:0.

Liepājnieki ir uzvarējuši pēdējās septiņas virslīgas spēles pēc kārtas, kamēr "Metta"/LU pēdējos astoņos dueļos cietusi septiņus zaudējumus, bet izcīnījusi vienu panākumu.

Iepriekšējo spēli "Liepāja" aizvadīja septembra beigās, kad viesos ar 2:0 uzveica Jūrmalas "Spartaku", kamēr "Metta"/LU iepriekšējā kārtā ar 1:3 pretinieku laukumā piekāpās "Skonto" vienībai.

Jau vēstīts, ka šīs kārtas izspēle iesākās sestdien, kad pagājušās sezonas Latvijas čempioni "Ventspils" savā laukumā ar 4:0 pieveica "Daugavpili", divus vārtus gūstot pieredzējušajam Ģirtam Karlsonam.

Tikmēr svētdien "Jelgava" pašā spēles galotnē izrāva uzvaru 1:0 pār "Spartaku", tādejādi saasinot cīņu par medaļām.

Virslīgas kopvērtējumā "Liepājai" ir 49 punkti 22 spēlēs, kas ļāvis priekšlaicīgi nodrošināt titulu. Tai ar 39 punktiem 21 mačā seko "Skonto", kas par diviem punktiem apsteidz 22 cīņas aizvadījušo "Jelgavu". Par punktu mazāk ir ventspilniekiem, tiesa viņiem viena spēle vēl ir rezervē.

Stabilu piekto vietu ar 18 punktiem ieņem Jūrmalas "Spartaks", bet "Daugavpils" ar 14 punktiem kopvērtējumā atrodama sestajā pozīcijā, savukārt tabulu ar deviņiem punktiem noslēdz "Metta"/LU.

Pēc divām aizdomīgām spēlēm vasaras sākumā no virslīgas tika izslēgta "Gulbenes" komanda, līdz ar to virslīgas sezona turpinās vien ar septiņu vienību līdzdalību. Tā kā vienība šosezon vēl nebija aizvadījusi 50% maču, nolemts, ka visi rezultāti ar "Gulbenes" piedalīšanos anulēti. Tomēr gulbenieši šo sezonu bija sākusi neveiksmīgi, astoņos mačos ciešot tikpat zaudējumu un ieņemot pēdējo - astoto - vietu turnīra tabulā.

Pēc "Gulbenes" izslēgšanas no virslīgas čempionāta organizācijas komiteja noteikusi, ka komanda, kas 2015.gada turnīrā ieņems septīto vietu, nezaudēs tiesības piedalīties 2016.gada virslīgas čempionātā. Septīto vietu ieguvusī vienība piedalīsies pārspēlēs ar komandu, kas 2015.gada "komanda.lv" Latvijas pirmās līgas čempionātā ieņems otro vietu.

Kā zināms, tāpat par piedalīšanos spēļu rezultātu sarunāšanā no Latvijas futbola "izmesti" četri spēlētāji - Dmitrijam Šiļukam, kurš pagājušajā sezonā spēlēja skandalozajā "Jūrmalā", un Sergejam Mišinam ("Gulbene") piemērota diskvalifikācija uz pagaidām nenoteiktu laiku, kamēr 12 mēnešu diskvalifikāciju saņēmuši Deniss Tarasovs un Artjoms Loginovs (abi iepriekš - "Metta"/"Latvijas Universitāte").

Šī sezona Latvijas virslīgā bija nodēvēta par "tīras spēles" sezonu, vēršot uzmanību uz rasismu, spēļu sarunāšanu, dopingu un simulēšanu, kam futbolā nav vietas.

Iepriekšējo reizi kāds klubs no virslīgas tika izslēgts 2009.gadā, kad par spēļu sarunāšanu diskvalificēta tika Daugavpils "Dinaburg" komanda.

Kā zināms, pagājušā gada rudenī Daugavpils "Daugavas" komanda tika iepīta lielā totalizatoru skandālā, kā rezultātā policija saistībā ar spēļu sarunāšanu aizturēja astoņas ar šo klubu saistītas personas. Ilgu laiku nekas nebija zināms par Daugavpils "Daugavu", taču komanda šobrīd startē otrās līgas turnīrā. Latvijas augstākās līgas dalībnieku vidū vairs nav arī Rīgas "Daugavas", kas pirms sezonas nesaņēma licenci dalībai turnīrā, turklāt pagājušajā sezonā šis klubs arī bija saistīts ar spēļu sarunāšanu.

Virslīgas apritē vairs nav arī skandalozās "Jūrmalas", kas pērn palika pēdējā vietā, taču tika apsūdzēta spēļu sarunāšanā, bet pazīmes rāda, ka komanda ir beigusi pastāvēt.

LETA / Foto: Facebook.com