foto: Ekrānuzņēmums
"Jutu, ka neesmu pietiekami labs" - publiskota Šūmahera pēdējā intervija pirms nelaimes kalnos
Leģendārais autbraucējs Mihaēls Šūmahers atzina, ka viņa lielākais elks bērnībā bijis vācu futbolists Haralds "Tonijs" Šūmahers.
Sporta zvaigznes
2018. gada 23. novembris, 13:48

"Jutu, ka neesmu pietiekami labs" - publiskota Šūmahera pēdējā intervija pirms nelaimes kalnos

Jauns.lv

2019. gada 3. janvārī leģendārajam F1 pilotam Mihaēlam Šūmaheram paliks 50. Viņa ģimene, tuvojoties septiņkārtējā F1 pasaules čempiona jubilejai, publicējusi Šūmahera pēdējo interviju pirms negadījuma. Intervija ierakstīta 2013. gada 30. novembrī, tikai mēnesi pirms negadījuma. Tajā autosporta leģenda atbild uz vairākiem jautājumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par emocionālāko triumfu

Mihaēls atzīst, ka emocionālākais triumfs bijis 2000. gadā, kad viņš Suzukā izcīnīja F1 čempiontitulu. Tas bijis pirmais "Ferrari" sastāvā. Komanda 21 gadu nevarēja sasniegt šo kāroto titulu, bet 2000. gadā pēc 4 gadu pūliņiem Mihaēlam tas izdevies.

Par visvairāk cienīto pretinieku

No saviem konkurentiem šo gadu laikā viņš visvairāk respektējis somu braucēju Miku Hakinenu. Abu starpā valdījusi sīva cīņa un sportiskais niknums, bet tajā pašā laikā siltas savstarpējās attiecības.

foto: Ekrānuzņēmums
Leģendārais autbraucējs Mihaēls Šūmahers atzina, ka viņa lielākais elks bērnībā bijis vācu futbolists Haralds "Tonijs" Šūmahers.

Par to cik spēka atņem "Formula 1"

Mihaēls atzīst, ka "Formula 1" ir viens no fiziski visgrūtākajiem sporta veidiem. Agrāk bijis grūtāk, nav bijušu tādu iespēju, kā tagad, piemēram, bremžu pastiprinātāji. Šis sporta veids ir viens no nogurdinošākajiem, kas prasa lielu sagatavošanos.

Par bērnības elkiem

"Kad biju mazs, es sekoju līdzi Airtonam Sennam un Vinčenco Sospiri. Bet vislielākais elks man bija Haralds "Tonijs" Šūmahers, jo bija lielisks futbolists," stāsta Mihaēls.

Vai šaubījies par sevi?

Rekordi - tā ir viena lieta. Šaubas - svarīga lieta, lai nebūtu pārāk pašpārliecināts. Būt skeptiskākam, vienmēr meklēt veidus, kā attīstīties. Es jutu, ka neesmu pietiekami labs, tāpēc jāturpina strādāt. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc es kļuvu par to, kas es esmu. F1 leģendas vārdiem, sportā virsotni sasniegt nevar vien ar talantu, jo jāattīsta sevi arī citos aspektos.

Autosporta leģenda Mihaēls Šūmahers

Septiņkārtējais Pirmās formulas (F-1) pasaules čempions Mihaēls Šūmahers gadu gaitā.

gallery icon
80

Jauns.lv jau ziņoja, ka pēc 2013. gada nogalē piedzīvotā kalnu slēpošanas negadījuma Mihaēls Šūmahers nonāca komā, jo ar galvu bija atsities pret akmeni. Mihaēls slēpošanas trasē bija devies kopā ar savu tolaik 14 gadus veco dēlu Miku. Slaveno autobraucēju no nāves, visticamāk, paglāba ķivere, kura bija sportistam galvā.

Kopš negadījuma Francijas slēpošanas kūrortā Meribelā Šūmaheru ģimene (sieva Korīna, dēls Miks un meita Džīna-Marija) un menedžere Sabīne Kēma nelabprāt informē sabiedrību par F-1 leģendas veselības stāvokli, tāpēc rodas ļoti daudz minējumu un versiju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Daudz spekulāciju, bet ļoti dārga ārstēšana

Pēc negadījuma Šūmahers nekavējoties tika nogādāts Grenobles slimnīcā, kur pārcieta gan neiroķirurģiskas operācijas, gan arī divas dzīvības glābšanas operācijas. Pēc negadījuma Šūmahers vairākus mēnešus pavadīja komā līdz ģimene publiska paziņoja, ka situācija uzlabojas un slavenais F-1 pilots sāk atgūt samaņu. Mihaēla ārstēšana sākotnēji tika pārcelta uz Šveices pilsētu Lozannu, bet, kad veselības stāvoklis nedaudz uzlabojās, uz ģimenes mājām pie Ženēvas ezera.

Pēc notikušā daudz konkrētas informācijas pagaidām nav bijis, jo, kā paziņojusi Mihaēla Šūmahera menedžere Sabīne Kēma, nekāda informācija par autosportista veselības stāvokli vairs netiks sniegta, lai neradītu lieku ažiotāžu un spekulācijas. “Mihaēla veselība nav publiski apspriežama informācija, un tā tas paliks. Mēs tā arī turpināsim.”

Īpašums Šveicē, kur mājās ārstējas Mihaels Šūmahers

Šūmahera sieva Korīna, pārdodot vairākus īpašumus, iegādājusies medicīnas aparatūras 16 miljonu (!) vērtībā, kas nodrošina vīram visu vajadzīgo aprūpi mājās ...

gallery icon
8

Autosporta leģendas ārstēšanā jau šodien ir iztērēti vairāk nekā 20 miljoni eiro, un summa noteikti turpina pieaugt, jo katra rehabilitācijas nedēļa mājās izmaksā teju 150 000 eiro. Šūmaheru ģimenes mājās Ženēva par septiņkārtējā pasaules čempiona veselību rūpējas 15 cilvēki komanda, kurā ietilpst ļoti profesionāli fizioterapeiti un medmāsas.

Autosporta leģendas īpašumu vērtība pirms negadījuma tika pielīdzināta 590 miljoniem eiro, tomēr skaidras naudas līdzekļu trūkums sportista sievu Korīnu pamudinājis pārdot gan privāto lidmašīnu, gan atpūtas māju Norvēģijā, gan arī citas mazāk vērtīgas lietas un īpašumus.

Esot daudz emociju

Mihaēls Šūmahers, kurš 3. janvārī svinēs savu 50. dzimšanas dienu, pēc "tuvo radinieku" vārdiem mājās atrodas ratiņkrēslā un vairākkārt kļuvis ļoti emocionāls: "Kad viņu ieliek ratiņkrēslā ar skatu uz kalniem un Ženēvas ezeru, viņš dažreiz raud, skatoties uz brīnišķīgo ainavu."

Iepriekš bija izskanējušas runas, ka Mihaēls spējot arī atpazīt savas sievas un bērnu balsis, kuras dzirdot, arī ik pa laikam esot izplūdis asarās.

Par leģendāro sportistu presei stāstošie divi radinieki uzskata, ka Mihaēla izrādītās emocijas vieš cerības, ka viņam laika gaitā varētu kļūt tikai labāk.

Ar emocionāliem ierakstiem sociālajos tīklos ik pa laikam izpaužas arī izcilā autobraucēja meita Džīna, kur saviem komentāriem allaž piemēro mirkļbirku #keepfighting (turpini cīnīties)

Par Šumahera atlabšanu un nākotnes plāniem netrūkst dažādas pretrunīgas informācijas. Pirms pāris nedēļām Šveices žurnāls "L’Illustre" pubilcēja ziņu, ka leģendārais autobraucējs tiks pārvests uz Spāniju Andračas pilsētiņu netālu no Maljorkas. Tur ģimene esot it kā iegādājusies Madrides "Real" sporta kluba Florentino Peresa kādreizējo villu, kurā Mihaēls ar savu sievu Korīnu esot uzturējušies arī iepriekš 2013. gadā. Šādu informāciju apstiprināja arī pilsētiņas mēre Katija Ruarča, kura paziņoja, ka viss ir sagatavots leģendas uzņemšanai.

Tomēr vēlāk Šūmaheru ģimenes preses pārstāve Sabīne Kēma to noliedza un radušos nepatiesās informācijas noplūšanu novēla uz valodas barjeru komunikācijā ar Spānijas pusi.

Daudz pasaules vadošie mediji pauž viedokli, ka neskatoties uz visu, jādomā, ka nav dūmu bez uguns, tāpēc nebūtu pārsteigums, ka kādreiz atkal (iespējams, jau tuvākajā lailā) parādītos runas par Mihaēla un ģimenes viesošanos Spānijā vai pārcelšanos uz šo dienvidu zemi, tomēr tie ir kārtējie pieņēmumi.

Pašlaik skaidrs ir tas, ka vācu autobraucējs joprojām ārstējas mājās, kur viņam ir pilna aprūpe, un, visticamāk, viņš joprojām nav sācis staigāt.

Tuvinieki un fani lūdz par Mihaela Šūmahera atmošanos no komas

gallery icon
13

Īsi pirms jaunās Pirmās formulas sezonas sākuma Mihaēla sieva Korīna (49), meita Džīna-Marija (21) un dēls Miks (19) publiski nāca klajā ar paziņojumu, kurā pateicas visiem ģimenes atbalstītājiem par izturību un cieņu šajā grūtajā brīdī, kurā "apkārtējie saprot viņu nevēlēšanos publiski dalīties ar informāciju šajā situācijā."

Leģendārā autosportista aģente Sabīne Kēma novērtē neskaitāmo cilvēku milzu atbalstu smagajā laikā. "Mihaēla ģimene ir pateicīga, ka cilvēki saprot viņu nevēlēšanos dalīties ar informāciju, kā notiek viņa ārstniecība. Šūmaheri savā paziņojumā pateicas par līdzjušanu šajā smagajā laikā vairāku gadu garumā," pausts aģentes paziņojumā.

Nelielā neizpratnē par notiekošo ir kādreizējais Mihaēla menedžeris Vilijs Vēbers, kurš uzskata, ka līdzjutējiem vajadzētu zināt visu, kas notiek ar viņu elku: "Manuprāt, ir skumji tas, ka Šūmahera fani visā pasaulē nevar uzzināt, kas patiesībā notiek ar viņa veselību."

Septiņkārtējā F-1 pasaules čempiona Mihaēla Šūmahera sieva  pagājušā gada novembrī pēc ļoti ilga pārtraukuma medijiem ko pateica par sava vīra veselības stāvokli, kas gan atkal ir radīja pamatu jauniem pieņēmumiem.

Korīna Šūmahere pēc vairāk nekā gadu ilgas klusēšanas par autosporta leģendas veselību ir pateikusi divus teikumus, kas kvēlākajiem F-1 braucēja faniem licis sažņaugties sirdij. "Noticis ir kaut kas nopietns."

Korīnas paziņojumam presei bija vien divi teikumi: "Mūsu lēmums aizsargāt privātumu no sabiedrības tika pieņemts vienīgi Mihaēla interesēs. Mēs esam skaidri likuši noprast, ka ir noticis kaut kas ļoti nopietns."

Pirmā doma, kas nāk prātā pēc šī paziņojuma ir tāda, ka Mihaēla atlabšana nenorit ne tuvu tik labi, kā gribētos cerēt. Rodas sajūta, ka izskanējušās šausminošās versijas, ka par izcilā sportista nokļūšanu vēlreiz komā varētu būt pamatotas, tomēr vācu medijs "In Touch", Korīnas teiktajam redz arī citu iespējamo domu, proti, "nopietnais negadījums" tikpat labi varētu būt pats slēpošanas negadījums 2013. gada nogalē, kas nozīmītu, ka šobrīd Mihaēla veselība nav pasliktinājusies.

Pārdota Mihaela Šūmahera formula

Mihaela Šūmahera "Ferrari" pārdots izsolē par rekordcenu - 7,5 miljoniem ASV dolāru.

gallery icon
13

Versija par ārstēšanos ASV

Vācu žurnāla “Bravo” rīcībā pagājušā gada septembrī bija nonākusi informācija, ka Šūmahers joprojām ir ļoti novārdzis. Mihaēla ģimene tam ir izdomājusi iespējamo risinājumu: doties uz ASV.

Šūmaheru ģimenei Dalasā pieder zirgaudzētava, kuras tuvumā dzīvo kāds ASV ļoti atzīts neirologs, kurš specializējas darbā ar cilvēkiem pēc galvas smadzeņu traumām.

Dakteris Mīkss tic, ka viņš tiešām varētu palīdzēt autosporta leģendai: “Mums ir milzu pieredze ar galvas traumas guvušiem pacientiem. Iespējams, ka Eiropā nemaz nav nevienas klīnikas, kura būtu spējusi palīdzēt tik daudz gadījumos, cik mēs.”
Kā vēsta britu medijs “Mirror”, Šūmaheru ģimene tiešām tic, ka dakteris Mīkss varētu tas, kurš palīdzēs Mihaēlam atlabt un arī vides maiņa – pārcelšanās no Šveices uz ASV viņam varbūt varētu nākt par labu.

Miks Šūmahers F-4 sacensībās Moncā

Autosporta leģendas septiņkārtējā Pirmās formulas (F-1) pasaules čempiona Mihaēla Šūmahera dēlam Mikam pagaidām vēl neizdodas pietuvināties tēva sasniegtajiem augstumiem, lai ...

gallery icon
49

Sarāvies par 14 centimetriem?

Pērnā gada oktobrī ar visai apšaubāmu un oficiāli neapstiprinātu informāciju klajā nāca slavenā autožurnāla "Auto Bild" rumāņu  versija Auto-bild.ro, ka 48 gadus vecais Šūmahers atkal esot nokļuvis komā un slavenais sportists ir pieslēgts mākslīgās elpināšanas aparātam, kā arī atrodas ārstu diennakts uzraudzībā.

Medijs ziņo arī to, ka septiņkārtējais Pirmās formulas pasaules čempions ir piedzīvojis dramatiskas ķermeņa pārmaiņas: savulaik 174 centimetrus garais sportists ir sarāvies līdz 160 centimetriem, bet viņa ķermeņa svars no kādreizējiem 74 kilogramiem ir nokritis līdz 45 kilogramiem. Pašlaik par tik šausminošiem skaitļiem ziņo vienīgi šis rumāņu medijs, tāpēc cerēsim, ka tik dramatiska situācija nav līdz galam patiesa.