foto: BNS Foto
Kauņas "Žalgiri" arī nākamgad trenēs Eirolīgas leģenda Jasikevičs, savukārt Kurucam - jauns treneris
Šarūna Jasikeviča vadītais "Žalgiris" šosezon jau 19. reizi kļuva arī par Lietuvas čempioniem.
Basketbols
2017. gada 16. jūnijs, 15:59

Kauņas "Žalgiri" arī nākamgad trenēs Eirolīgas leģenda Jasikevičs, savukārt Kurucam - jauns treneris

LETA

Spānijas grandu Barselonas "Lassa", kura galvenajā komandā nākamajā sezonā spēlēs Latvijas talants Rodions Kurucs, turpmāk trenēs vietējais speciālists Sito Alonso, kamēr Lietuvas spēcīgākā vienība Kauņas "Žalgiris" turpinās sadarbību ar Šarūnu Jasikeviču.

Pašlaik 41 gadu vecais Alonso iepriekšējā sezonā vadīja Vitorijas "Baskonia" komandu, kuras sistēmā ir Rodiona Kuruca jaunākais brālis Artūrs, bet vēl pirms tam viņš divas sezonas trenēja Bilbao komandu, vadot arī Dairi Bertānu. Tagad Alonso ar Barselonas vienību noslēdzis vienošanos uz divām sezonām.

Tāpat 2013.gada vasarā Alonso trenēja Spānijas U-20 izlasi Eiropas čempionātā Tallinā, kad tā finālā apspēlēja Latviju.

Kā zināms, Rodions Kurucs šonedēļ atsauca dalību no šī gada NBA drafta, cerot, ka nākamajā gadā viņš tiks izvēlēts pirmajā kārtā. Barselonas komanda latvietim solījusi, ka nākamajā sezonā viņš spēlēs galvenajā sastāvā.

Tikmēr cita ULEB Eirolīgas komanda "Žalgiris" nedēļu pēc kļūšanas par Lietuvas čempioni paziņojusi, ka uz diviem gadiem pagarinājusi līgumu ar galveno treneri Šarūnu Jasikeviču, kurš arī ir 41 gadu vecs.

Viņš vienībai pievienojās 2016.gada janvārī, kad to vēl pārstāvēja arī latvietis Kaspars Vecvagars. Šajā laikā "Žalgiris" divreiz triumfējis valsts čempionātā, bet šosezon ULEB Eirolīgā pamanījās vienībai palīdzēt gūt 14 panākumus 30 mačos.

What a sweet feeling! 🥇🏆✌ #Zalgiris once again is #Lithuanian #CHAMPION!!! #ManoKomanda #MyTeam #Kaunas

A post shared by BC Zalgiris Kaunas (@bczalgiriskaunas) on

"Man bija daži labi piedāvājumi no vadošajām Eiropas komandām, tomēr izlēmu turpināt strādāt Kauņā," paudis Jasikēvičs.

"Šarai, pasilik" ("Šarūn, paliec!) - "Žalgiris" līdzjutēju un Kauņas pašvaldības izvietotais plakāts vienā no Kauņas svarīgākajiem krustojumiem

Plakatas Kaune #SaraiPasilik

A post shared by BasketNews.lt (@basketnews) on

Jasikēvičs spēlētāja karjeras laikā bija viens no ievērojamākajiem ULEB Eirolīgas basketbolistiem. Viņš ir vienīgais spēlētājs, kuram izdevies izcīnīt šī turnīra čempiona titulu, spēlējot trīs dažādos klubos. Pirmais tika iegūts 2003.gadā ar Spānijas komandu "Barcelona", gadu vēlāk viņš trofeju ieguva ar Izraēlas vienību Telavivas "Maccabi", kā arī kļuva par pirmo spēlētāju, kurš izcīnīja divus Eirolīgas čempiona titulus pēc kārtas.

Paliekot Telavivas komandā, viņš palīdzēja tai izcīnīt šo titulu arī nākamajā gadā, kļūstot par pirmo spēlētāju vai treneri, kurš kopš 1991.gada ir triumfējis trīs reizes pēc kārtas. Neapstājoties pie sasniegtā, 2009.gadā lietuvietis palīdzēja arī Atēnu klubam "Panathinaikos" no Grieķijas kļūt par Eirolīgas čempioniem.

Karjeras laikā viņš uzvarējis Slovēnijas, Spānijas, Izraēlas, Grieķijas, Turcijas un Lietuvas čempionātos.

Tāpat Indiānas "Pacers" un Goldensteitas "Warriors" komandu rindās Jasikēvičs laikā no 2005. līdz 2007.gadam aizvadīja 148 spēles Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

Arī spēlējot Lietuvas valstsvienībā, Jasikevičs nepalika bez lieliem panākumiem. 2003.gadā Lietuvas basketbola izlases sastāvā viņš triumfēja Eiropas čempionātā, turklāt kļuva par šī turnīra vērtīgāko spēlētāju. Tāpat viņš 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs tika pie bronzas godalgas, kā arī 2007.gada Eiropas čempionātā izcīnīja trešo vietu.