Latvija pieveic Itāliju. Turpinām cīņu par ceturtdaļfinālu
2010. gada 12. maijs, 19:47

Latvija pieveic Itāliju. Turpinām cīņu par ceturtdaļfinālu

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta B apakšgrupas izšķirošajā spēlē trešdien ar 5:2 (1:1, 1:0, 3:1) uzvarēja Itālijas valstsvienību un iekļuva turnīra nākamajā posmā.

­

Divus vārtus Latvijas izlases labā guva Kaspars Daugaviņš, bet pa reizei precīzi bija Aleksandrs Ņiživijs, Arvīds Reķis un Mārtiņš Karsums, bet pretiniekiem - Aleksanders Egers un Džūlio Skandella.

Pēc uzvaras pār Itāliju B apakšgrupas kopvērtējumā Latvija ar izcīnītajiem trim punktiem ierindojās trešajā vietā un iekļuva čempionāta nākamajā kārtā, kurā cīnīsies par vietu ceturtdaļfinālā. Savukārt Itālijas izlasei tagad būs jāspēlē gandarījuma turnīrā par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Kopumā pirmais periods pagāja ar visai lielu Latvijas izlases pārsvaru un nerealizētām labām vārtu gūšanas izdevībām. Latvijas izlase maču sāka ļoti apņēmīgi ātrā tempā un jau 50. sekundē pēc Kaspara Daugaviņa metiena no vārtu priekšas izvirzījās vadībā. Rezultatīva piespēle - Jānim Spruktam. Tiesneši gan skatījās šīs epizodes video atkārtojumu pēc Itālijas hokejistu pieprasījuma, bet vārtu guvumu bez jebkādām šaubām ieskaitīja. Neilgi pēc tam labas izdevības palielināt rezultātu bija Laurim Dārziņam, Jurim Štālam, Herbertam Vasiļjevam un Aleksandram Ņiživijam, bet precīzi darbojās itāliešu vārtsargs Adams Ruso. Mača pirmajās piecās minūtēs laukumā dominēja Latvijas hokejisti, kamēr pretinieki atbildēja ar retiem pretuzbrukumiem bez reāla apdraudējuma Edgara Masaļska sargātajiem vārtiem. Trešdaļas vidū vēl viena laba iespēja bija Ņiživijam, taču izgājienā pret vārtsargu uzvarēja pēdējais. Pēc tam Latvijas izlase nopelnīja tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā, kurā labākā izdevība gūt vārtus no tuvas distances atkal bija Ņiživijam, bet tā palika nerealizēta. Esot vienādos sastāvos, Itālijas izlase sāka spēlēt aktīvāk, kamēr Latvijas komanda nedaudz zaudēja koncentrāciju savu vārtu tuvumā. Tas uzreiz deva rezultātu, jo pēc labi izspēlētas kombinācijas Egers izlīdzināja rezultātu. Dažas minūtes pirms perioda beigām Latvijas izlase otro reizi spēlēja skaitliskajā vairākumā, taču nespēja ne reizi apdraudēt pretinieku vārtus.

Otrās trešdaļas sākumā Latvijas izlase jau trešo reizi šajā mačā spēlēja piecatā pret četriem pretinieku hokejistiem un, lai gan labi saspēlējās itāliešu aizsardzības zonā, līdz bīstamam metienam tika tikai vienreiz pēc Sprukta metiena. Trešdaļas sākumā laba iespēja pēc vairāku pretinieku apspēlēšanas radās arī Ņiživijam, bet viņš nepaspēja izdarīt noslēdzošo metienu. Tikmēr Itālijas izlase mača otro trešdaļu kopumā uzsāka daudz aktīvāk nekā pirmo, bet Latvijas izlases aizsargi spēlēja precīzi savā aizsardzības zonā. Latvijas izlase atguva vadību trešdaļas devītajā minūtē pēc skaisti izspēlētas kombinācijas, kuru vārtu guvumā pārvērta viens no aktīvākajiem spēlētājiem trešdienas spēlē - Ņiživijs - pēc Vasiļjeva un Georgija Pujaca piespēlēm vārtu priekšā.

Dažas minūtes vēlāk laukuma centrā kļūdījās Latvijas izlases aizsargi, bet Masaļskis glāba no vārtu zaudējuma pēc Lukas Ansoldi izgājiena un sekojošā metiena pa vārtiem. Latvijas izlases sastāvā pirmo noraidījumu trešdaļas vidū nopelnīja Guntis Galviņš, bet labākā izdevība, spēlējot mazākumā, radās tieši Latvijas komandai, kad Mārtiņš Karsums izrāvās vienatnē pret Ruso, bet tomēr raidīja ripu nedaudz garām vārtu stabiņam. Pēc neilga laika Latvijas izlase vēlreiz palika skaitliskajā mazākumā pēc Aleksandra Jerofejeva noraidījuma, bet arī šoreiz itāliešu centieni panākt izlīdzinājumu bija nesekmīgi.

Latvijas izlase pēdējās mača trešdaļas otrajā minūtē guva trešos vārtus, kad skaitliskajā vairākumā precīzs bija Reķis pēc Vasiļjeva un Pujaca piespēlēm. Šajā epizodē Latvijas hokejisti aktīvi nospēlēja vārtu priekšā. Dažas minūtes vēlāk Latvijas komanda palika mazākumā pēc Jēkaba Rēdliha noraidījuma, taču Karsums spēja izrauties vienatnē pret Ruso un nopelnīja soda metienu uz pretinieku vārtiem, ko tomēr nespēja realizēt šī spēles elementa speciālists Ņiživijs. Uzreiz pēc tam Skandella skaitliskajā vairākumā samazināja rezultāta starpību pēc sekmīgas saspēles Latvijas izlases aizsardzības zonā. Spēle pēc itāliešu gūtajiem vārtiem kļuva nervozāka, tomēr joprojām ritēja ar Latvijas izlases pārsvaru. Nākamo noraidījumu trešdaļas vidū gan vēlreiz nopelnīja Jēkabs Rēdlihs, taču pretinieki šoreiz nespēja nopietni apdraudēt Masaļska sargātos vārtus. Arī Latvijas izlase astoņas minūtes pirms pēdējās trešdaļas beigām vēlreiz spēlēja skaitliskajā vairākumā, bet nevarēja pārspēt labi spēlējošo Ruso. Trīs minūtes pirms mača beigām Latvijas izlases labā otrus vārtus mačā guva Daugaviņš skaitliskajā vairākumā pēc prasmīgi izspēlētas kombinācijas itāliešu aizsardzības zonā, savukārt jau pēdējā minūtē Karsums izslidoja viens pret tukšiem vārtiem, panākot arī 5:2.

Otrajā B apakšgrupas trešās kārtas spēlē trešdien plkst.21.15 Vankūveras olimpisko spēļu čempione Kanādas valstsvienība tiksies ar Šveices hokejistiem.

B apakšgrupas pirmajā spēlē Latvijas izlase ar 1:3 zaudēja Šveicei, bet otrajā mačā ar 1:6 kapitulēja Kanādas valstsvienībai. Savukārt Itālija pirmajā spēlē ar rezultātu 1:5 atzina kanādiešu pārākumu, bet otrajā mačā ar 0:3 piekāpās Šveices komandai. Tādējādi B apakšgrupas kopvērtējumā pa sešiem punktiem izcīnījušas Kanādas un Šveices izlases, kas jau pirms trešdienas spēlēm bija nodrošinājušas sev dalību otrajā apakšgrupu turnīrā, bet Latvijai ir trīs punkti.

Latvijas izlase otro posmu uzsāks piektdien plkst.21.15 pēc Latvijas laika ar C apakšgrupas spēcīgāko komandu, kurā cīnās Zviedrijas, Čehijas, Norvēģijas un Francijas hokejisti.

Turnīra nākamajā posmā Latvijas izlasei palīdzēs aizsargs Artūrs Kulda un uzbrucējs Kaspars Saulietis, kas spēlēs Miķela Rēdliha vietā. Jau iepriekš Rēdlihs pavēstīja, ka izlasei palīdzēs tikai turnīra pirmajā posmā, bet pēc tam dosies uz Latviju, jo viņa ģimenē gaidāms pieaugums.

Katras apakšgrupas trīs labākās komandas pasaules čempionāta otrajā posmā turpinās cīņu par iekļūšanu ceturtdaļfinālā, bet ceturto vietu ieņēmusī valstsvienība spēlēs gandarījuma turnīrā par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā. Divas vājākās komandas nākamajā sezonā izkritīs uz pasaules čempionāta pirmo divīziju. Tās augstākajā divīzijā nomainīs Austrijas un Slovēnijas valstsvienības. Tomēr no augstākās divīzijas nevar izkrist Slovākijas izlase, jo nākamā gada pasaules čempionāts notiks tieši Slovākijā. Ja Slovākija tomēr ieņems kādu no pēdējām divām vietām, tad no augstākās divīzijas izkritīs 14.vietu ieņēmusī valstsvienība. Uz pasaules čempionāta otro posmu komandas līdzi ņems savstarpējo spēļu rezultātus apakšgrupu turnīra pirmajā posmā.

Latvijas izlases sastāvs spēlē ar Itāliju:

Edgars Masaļskis, Mārtiņš Raitums, Georgijs Pujacs, Arvīds Reķis, Guntis Galviņš, Māris Jass, Kristaps Sotnieks, Jānis Andersons, Aleksandrs Jerofejevs, Jēkabs Rēdlihs, Mārtiņš Cipulis, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Kaspars Daugaviņš, Jānis Sprukts, Mārtiņš Karsums, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Juris Štāls, Sergejs Pečura, Gints Meija.

Itālijas izlases sastāvs spēlē ar Latviju:

Adams Ruso, Daniels Bellisimo, Armīns Helfers, Kristians Borgatello, Rolands Ramozērs, Luka Ansoldi, Nikola Fontanīve, Mikēle Stracabosko, Nikolass Plastīno, Džons Parko, Džūlio Skandella, Stefāno Margoni, Trevors Džonsons, Metjū de Marči, Patriks Jannone, Aleksanders Egers, Mihaels Sousa, Armīns Hofers, Štefans Sisers, Makss Oberaučs, Manuels de Toni.

LETA/Foto: AFP

­