2010.gada svarīgākie notikumi pasaules sportā
Citi sporta veidi
2010. gada 30. decembris, 09:16

2010.gada svarīgākie notikumi pasaules sportā

Jauns.lv

2010.gadā divi svarīgākie notikumi pasaules sportā bija ziemas olimpiskās spēles Vankūverā un Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs futbolā, taču ievērību izpelnījās arī vairāki citi notikumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
1. Spānijas futbolistu triumfs Pasaules kausa izcīņā DĀR.

Finālspēlē 2008.gada Eiropas čempionāta spēcīgākā vienība Spānija ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Nīderlandes valstsvienību. Turnīra izšķirošos vārtus guva Spānijas čempionvienības "Barcelona" spēlētājs Andress Injesta.

Trešo vietu četrgades nozīmīgākajā nacionālo izlašu turnīrā izcīnīja Vācijas izlase, kas spēlē par trešo vietu ar rezultātu 3:2 pārspēja Urugvajas valstsvienību. Tādējādi ceturtajā vietā ierindojās Urugvaja, sasniedzot savu labāko rezultātu pēdējo 40 gadu laikā.

Tikmēr par turnīra lielākajiem antivaroņiem kļuva Francijas izlases spēlētāji un treneru korpuss, kad nu jau bijušais valstsvienības galvenais treneris Raimons Domenešs sacensību gaitā no izlases par trenera lēmumu apstrīdēšanu atskaitīja Anglijas premjerlīgas kluba Londonas "Chelsea" uzbrucēju Nikolā Anelku. Vēlāk, protestējot pret trenera lēmumu, komanda neieradās uz treniņu un paziņoja par streika uzsākšanu, bet atlikušajās spēlēs demonstrēja izteikti bezzobainu sniegumu, paliekot pēdējā vietā savā grupā un nekvalificējoties izslēgšanas spēlēm.

Par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Urugvajas izlases un Spānijas čempionāta vienības Madrides "Atletico" uzbrucējs Djego Forlans, kurš turnīra gaitā iekrāja piecus vārtu guvumus. Tādu pašu rādītāju sasniedza arī Vācijas izlases un bundeslīgas vienības Minhenes "Bayern" spēlētājs Tomass Millers, kurš savā īpašumā ieguva turnīra rezultatīvākā spēlētāja apbalvojumu, kā arī tika atzīts par tā labāko jauno spēlētāju.

2. Bjergenas spilgtais sniegums un Kanādas sasniegtais rekords ziemas olimpiskajās spēlēs Vankūverā.

Februārī Kanādas pilsētā Vankūverā norisinājās XXI Ziemas olimpiskās spēles, kurās par sekmīgāko individuālo sportisti kļuva Norvēģijas distanču slēpotāja Marita Bjergena, kura izcīnīja trīs zelta, vienu sudraba un vienu bronzas godalgu.

Medaļas Vankūveras olimpiādē pavisam ieguva 26 valstu pārstāvji, bet par uzvarētājiem neoficiālajā kopvērtējumā kļuva Kanādas sportisti, kas izcīnīja 14 zelta, septiņas sudraba un piecas bronzas godalgas. Kanādas izcīnītās 14 zelta godalgas ir jauns ziemas olimpisko spēļu rekords. Iepriekš 13 zelta medaļas 1976.gadā Insbrukā spēja izcīnīt PSRS izlase, bet 2002.gadā Soltleiksitijā - Norvēģija. Tāpat jauns rekords bija arī amerikāņu izcīnītās 37 medaļas. Iepriekš 36 godalgas Soltleiksitijā bija izcīnījuši Vācijas sportisti.

3. Milānas "Inter" triumfs Itālijā un Eiropā.

Par 2010.gada veiksmīgāko klubu futbola vienību kļuva Itālijas A sērijas pēdējo piecu gadu spēcīgākā komanda Milānas "Inter", kas uzvarēja ne tikai kontinenta prestižākajā klubu futbola turnīrā - UEFA Čempionu līgā, bet arī A sērijas čempionātā, Itālijas kausa izcīņas turnīrā un gada beigās arī Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) klubu Pasaules kausa izcīņas turnīrā.

Čempionu līgas finālspēlē "Inter" ar rezultātu 2:0 pārspēja Minhenes "Bayern" futbolistus, abus vārtus gūstot argentīnietim Djego Milito. Savukārt A sērijas čempionāta noslēgumā "Inter" par diviem punktiem apsteidza galvaspilsētas komandu "AS Roma". Abas minētās komandas tikās arī Itālijas kausa izcīņas finālā, kurā "Inter" uzvarēja ar rezultātu 1:0. Vienīgos vārtus šajā mačā atkal guva Milito.

Tāpat jāizceļ portugāļu speciālista Žozē Mourinju nopelns "Inter" komandas sasniegumos, kurš, aizvedis komandu līdz uzvarām trīs svarīgākajos sezonas turnīros, vasarā pameta savu darba vietu, kļūstot par Spānijas čempionāta karaliskā kluba Madrides "Real" jauno galveno treneri. Viņa vietu ieņēma bijušais Anglijas premjerlīgas vadītājs Rafaels Benitess, taču jau decembrī pēc ilgstošas ķīvēšanās ar kluba prezidentu Masimo Morati uzreiz pēc klubu kausa, kura finālā ar 3:0 tika pieveikta Kongo vienība "Mazembe", bija spiests atstāt Milānas klubu.

4. Kanādas hokejistu triumfs olimpisko spēļu turnīrā; pasaules čempionāts aizrit Olimpiādes ēnā.

Kanādas vīriešu hokeja izlase triumfēja Vankūveras olimpisko spēļu turnīrā, finālmačā ar 3:2 pagarinājumā pieveicot ASV komandu. Uzvaras vārtus kanādiešiem pagarinājumā guva Pitsburgas "Penguins" kluba zvaigzne Sidnijs Krosbijs. Olimpisko spēļu hokeja turnīra zelta godalgas Kanāda izcīnīja astoto reizi vēsturē.

Pēdējās desmitgades laikā šis bija otrais olimpisko spēļu fināls, kurā tikās abas Ziemeļamerikas valstis. Pirms astoņiem gadiem Soltleiksitijas Olimpiādē arīdzan ASV un Kanāda samēroja spēkus finālspēlē, un pārāki ar rezultātu 5:2 toreiz izrādījās kanādieši.

Ņemot vērā, ka šis bija olimpiskais gads, pasaules čempionāts hokejā Vācijā tomēr aizritēja Vankūveras Olimpiādes ēnā, jo lielākā daļa komandu nebija spēcīgākajā sastāvā, taču intrigas spēlēs netrūka tik un tā.

Pasaules čempionātā šogad triumfēja Čehijas izlase, kas finālmačā ar 2:1 uzvarēja iepriekšējo divu gadu čempionvienību Krieviju. Čehijas hokejisti pasaules čempionātā uzvarēja pēc piecu gadu pārtraukuma. Savukārt pie čempionāta bronzas godalgām tika Zviedrijas izlase, kas mačā par trešo vietu ar 3:1 uzvarēja turnīra saimniekus Vācijas hokejistus.

Par lielākajiem pārsteigumiem parūpējās Dānijas un ASV komandas. Ja dāņi savus līdzjutējus iepriecināja un spēja iekļūt ceturtdaļfinālā, tad ASV hokejisti parādīja ļoti bālu sniegumu un cīnījās pat par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā, taču amerikāņi prata nosargāt vietu pasaules čempionāta hokeja elitē.

5. Sebastjana Fetela triumfs Pirmās formulas (F-1) čempionātā.

Fetels, kurš pārstāv "Red Bull" komandu, pēc uzvaras pēdējā F-1 čempionāta posmā - Abū Dabī "Grand Prix" - 23 gadu un 106 dienu vecumā kļuva par visu laiku jaunāko pasaules čempionu. Līdz šim jaunākais bija Lūiss Hamiltons, kurš 2008.gadā čempionātā uzvarēja 23 gadu un 307 dienu vecumā.

Pirms sezonas pēdējām sacīkstēm uz čempiona lauriem pretendēja uzreiz četri braucēji - Fetels, "Ferrari" komandas braucējs spānis Fernando Alonso, Fetela komandas biedrs Marks Vēbers un Hamiltons no "McLaren-Mercedes" vienības. Šāda intriga bija pirmo reizi F-1 pastāvēšanas vēsturē. Pēc noslēdzošajām sacīkstēm kopvērtējumā Fetels izcīnīja 256 punktus, par četriem punktiem apsteidzot Alonso. Trešo vietu ar 242 punktiem ieņēma Vēbers, kurš par diviem punktiem apsteidza Hamiltonu.

Savukārt uzvaru Konstruktoru kausa izcīņā jau pirms pēdējā posma sev bija garantējusi "Red Bull" komanda, kas sezonas noslēgumā tika pie 498 punktiem, apsteidzot "McLaren-Mercedes" komandu par 44 punktiem. Tikmēr trešajā vietā palikusī "Ferrari" vienība sezonas laikā izcīnīja 396 punktus.

Pēc izcīnītā sasnieguma Vācijā Fetelam jau paspējuši iedot iesauku "Mazais Šūmis" ("Baby-Schumi"), kas pašam sportistam nešķiet pārāk pareizi, jo tādējādi viņš tiek salīdzināts ar septiņkārtējo pasaules čempionu vācieti Mihaelu Šūmaheru. Pats sportists uzsver, ka viņš ir vēl tikai savas sportiskās karjeras sākumā.

6. Nadala un Vozņacki dominance tenisa kortos.

Tenisa kortos šogad visspilgtāk sevi parādīja spānis Rafaels Nadals un Dānijas sportiste Karolīna Vozņacki, kas pelnīti tika atzīti par gada pasaules čempioniem, turklāt gan Nadals, gan Vozņacki gadu noslēdza ATP un WTA ranga pirmajās vietās.

Nadals septembrī pirmo reizi karjerā triumfēja ASV atklātajā čempionātā, kļūstot tikai par septīto tenisistu vēsturē, kurš spējis uzvarēt visos četros "Grand Slam" sērijas turnīros. Tāpat Nadals šogad arī kļuva tikai par ceturto tenisistu atklātajā ērā, kurš spējis uzvarēt trijos "Grand Slam" turnīros pēc kārtas. Spānis šogad arī piekto reizi karjerā uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā un otro reizi triumfēja Vimbldonas turnīrā.

Nadalam gan neizdevās triumfēt sezonas noslēguma turnīrā - "ATP World Tour Finals" -, kur viņu finālā pieveica ne mazāk izcilais šveicietis Rodžers Federers, taču kopumā Nadalam šis bija ļoti veiksmīgs gads.

Tikmēr 20 gadus vecā Vozņacki šogad kļuva par ceturto jaunāko tenisisti pēc Martinas Hingisas, Monikas Selešas un Štefijas Grāfas, kas sev nodrošinājusi WTA ranga pirmo vietu sezonas beigās.

Kaut Vozņacki šogad neuzvarēja nevienā "Grand Slam" turnīrā, viņa sezonu kopumā aizvadīja ļoti stabili, izcīnot sešus WTA kategorijas titulus, kas šosezon bija labākais rādītājs starp visām tenisistēm. Arī Vozņacki neizdevās uzvarēt sezonas noslēguma turnīrā - WTA "Tour Championships", kurā šogad triumfēja beļģiete Kima Klijstersa, kas decembra sākumā atzīta par Pasaules Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) gada labāko spēlētāju.

Pieminēšanas vērta ir arī bijušās WTA ranga līderes Serēnas Viljamsas neuzmanība. Amerikāniete vēl jūlijā uz saplēstas glāzes kādā restorānā Minhenē sagrieza pēdu, bet pēc tam Losandželosā viņai tika veikta operācija. Šīs traumas dēļ Viljamsa nepiedalījās ASV atklātajā čempionātā, izlaida arī sieviešu sezonas noslēguma turnīru un zaudēja WTA ranga pirmo vietu. Par šādu neuzmanību Serēnai nāksies ziedot arī jaunās sezonas ievadu, jo viņa jau paziņojusi, ka nepiedalīsies Austrālijas atklātajā čempionātā, kas sāksies 17.janvārī.

7. Kontadora dopinga skandāls.

Pasaules prestižākā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" laikā jūlijā dopinga lietošanā tika pieķerts viens no pasaules labākajiem riteņbraucējiem Alverto Kontadors. Spāņa analīzēs tika konstatēta aizliegtā viela – klenbuterols, taču jau kopš skandāla nākšanas gaismā Kontadors apgalvo, ka klenbuterols viņa organismā nokļuvis tādēļ, ka kāds to speciāli piemaisījis viņa ēdienam.

Klenbuterols nav vienīgā viela, kas atrasta Kontadora organismā, jo dopinga analīzes uzrādījušas arī plastifikatora, kas tiek izmantots pipešu ražošanā, kas paredzētas asins pārliešanai, klātbūtni sportista organismā.

Tā kā par Kontadora dopinga analīzēm tika paziņots tikai pēc "Tour de France" velobrauciena noslēguma, viņš paspēja sacensībās uzvarēt. Savukārt kopumā prestižākajā daudzdienu velobraucienā viņš triumfējis jau trīs reizes.

Kamēr Kontadora lietas izmeklēšana rit pilnā sparā, spānim, kurš augustā parakstīja divu gadu līgumu ar "Saxo Bank" komandu, aizliegts piedalīties jebkādās sacensībās. Pazīstamais sportists jau ir paziņojis, ka, ja gadījumā viņu atzīs par vainīgu dopinga lietošanā, tad viņš varētu beigt karjeru.

8. Krievijas izlases hokejistam Iļjam Kovaļčukam piedāvātais līgums.

Vasarā Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs Ņūdžersijas "Devils" ar Kovaļčuku, kurš spēlētāju tirgum bija pievienojies kā brīvais aģents, vēlējās slēgt līgumu uz 17 gadiem par 102 miljoniem dolāru (77,7 miljoniem latu), bet to noraidīja NHL vadība, uztraucoties, ka Kovaļčuks, sasniedzot 40 gadu vecumu, vairs nespēlēs NHL un tad līgums būs fikcija.

Par sodu līga "Devils" komandai piesprieda trīs miljonus dolāru (1,5 miljonus latu) lielu sodu un atņēma divas nākotnes drafta izvēles tiesības. Jau 2011.gada draftā klubs nevarēs izvēlēties spēlētāju trešajā kārtā. Tāpat "Devils" būs jāatsakās arī no vienām pirmās kārtas izvēles tiesībām nākamo četru gadu laikā. Taču tā vietā ar 27 gadus veco krievu hokejistu tika noslēgts līgums ar ne mazāk iespaidīgiem nosacījumiem - uz 15 gadiem par 100 miljoniem ASV dolāru (76 miljoniem latu). Tiesa, līdz šim hokejists nav spējis attaisnot uz sevi liktās pārmērīgi lielās cerības, iekrājot salīdzinoši pieticīgu punktu bagāžu, kamēr "Devils", kas agrāk allaž cīnījās par visaugstākā kaluma sasniegumiem, nu ieņem pēdējo vietu ne tikai NHL Austrumu konferencē, bet arī visas līgas kopvērtējuma tabulā.

9. Skandāliem pārpilnā 2018. un 2022.gada Pasaules kausa izcīņas rīkotājvalstu noskaidrošana.

2.decembrī Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Zeps Blaters paziņoja, ka 2018.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru futbolā rīkos Krievija, bet 2022.gada - Katara.

Vislielāko ažiotāžu pēdējo pāris mēnešu laikā pirms balsojuma veikšanas gan izpelnījās dažādi ap kandidātvalstīm saistītie skandāli. Tā Lielbritānijas izdevums "Mail On Sunday" publicēja kādu Anglijas Futbola asociācijas (FA) bijušā prezidenta Deivida Trīsmena telefonsarunu, kurā viņš stāsta par iespējamo Krievijas un Spānijas kandidatūru slepenu vienošanos, kas vēlāk ieguva plašu rezonansi, taču oficiālu notikušā izskaidrojumu tā arī nesniedza, lai arī Trīsmens drīz vien paziņoja par savu atkāpšanos no ieņemamā amata.

Vēlāk britu laikraksts "Sunday Times" publicēja informāciju par to, ka Okeānijas Futbola konfederācijas (OFC) prezidents Reinalds Temarī bijis gatavs par trijiem miljoniem Jaunzēlandes dolāru (1,12 miljoniem latu) pārdot savu balsi 2018.gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošanas kandidātvalstīm.

Tāpat žurnālistu eksperimentā savu balsi bija gatavs pārdot arī Nigērijas pārstāvis FIFA valdē Amosu Adamu, kurš kādas konkrētas kandidātes atbalstīšanai vēlējies saņemt 800 000 dolāru (398 960 latu). Vēlāk abi vaininieki uz dažādiem termiņiem tika atstādināti no darba FIFA un ar to saistītajās organizācijās, kā rezultātā izšķirošajā balsojumā paredzēto 24 izpildkomitejas locekļu vietā piedalījās vien 22, taču izmeklēšana joprojām turpinās.

Skandāli gan nebeidzās arī pēc balsojuma, un ASV izdevuma "Newsweek" apskatnieks Džonatans Alters paziņoja, ka katrs izpildkomitejas biedrs, kurš atdevis savu balsi par labu Katarai, saņēmis čeku desmit miljonu ASV dolāru (5,3 miljonu latu) vērtībā.

10. Rudišas labotais 13 gadus vecais pasaules rekords 800 metru distancē.

Vieglatlētikas pasaulē visskaļāk par sevi lika runāt Kenijas skrējējs Deivids Rudiša, kurš augustā divas reizes sasniedza pasaules rekordu 800 metru distancē.

Vispirms 21 gadu vecais Rudiša distanci veica minūtē un 41,09 sekundēs, par 0,02 sekundēm labojot iepriekšējo pasaules rekordu 800 metru distancē, ko 1997.gadā sasniedza leģendārais Kenijā dzimušais Dānijas sportists Vilsons Kipketers. Savukārt nedēļu vēlāk Rudiša distanci veica minūtē un 41,01 sekundē, kas bija par 0,08 sekundēm ātrāk nekā viņa paša labotais pasaules labākais rezultāts.

Pirms tam Rudiša jūlijā kļuva tikai par ceturto vīrieti, kurš divus apļus vieglatlētikas stadionā veicis ātrāk par minūti un 42 sekundēm. Šādus rezultātus karjeras laikā sasniedza arī Kipketers, Lielbritānijas leģenda Sebastians Ko un brazīlietis Žoakins Krušs.

Šis sasniegums nepalika nenovērtēts, un novembrī Rudiša pirmo reizi karjerā tika atzīts par gada labāko vieglatlētu. Savukārt gada labākās vieglatlētes titulu izpelnījās horvātu augstlēcēja Blanka Vlasiča, kas šogad triumfēja Eiropas un pasaules telpu čempionātos.

Citi 2010.gada notikumi pasaules sportā:

• Pasaules autorallija čempionātā (WRC) septīto reizi pēc kārtas triumfē Francijas sportists Sebastjans Lēbs no "Citroen" vienības;

• Pasaules vīriešu basketbola čempionātā uzvar ASV komanda, kurai šāds sasniegums izdodas pirmo reizi kopš 1994.gada;

• Losandželosas "Lakers" otro sezonu pēc kārtas kļūst par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionvienību;

• ASV sieviešu basketbola izlase pēc astoņu gadu pārtraukuma triumfē pasaules čempionātā;

• Par jauno pasaules motošosejas čempionu prestižākajā "MotoGP" kļūst spānis Horhe Lorenso no "Fiat Yamaha" komandas;

• Čikāgas "Blackhawks" hokejisti pirmo reizi kopš 1961.gada izcīna NHL Stenlija kausu;

• Āfrikas Nāciju kausa finālturnīrā triumfē Ēģiptes futbola izlase; Togo pēc komandas autobusa apšaudīšanas atsauc dalību;

• NBA Visu Zvaigžņu spēli amerikāņu futbola komandas Dalasas "Cowboys" stadionā noraugās 108 713 skatītāji, kas ir jauns basketbola spēles apmeklētības rekords;

• Eiropas prestižākajā vīriešu basketbola klubu turnīrā - ULEB Eirolīgā - pēc septiņu gadu pārtraukuma triumfē Spānijas vienība Barselonas "Regal";

• Par karjeras beigām paziņo Krievijas tenisiste Jeļena Dementjeva;

• Serbijas tenisa izlase Deivisa kausa finālcīņā pieveic Franciju;

• NBA klubs Maiami "Heat" pagarina līgumu ar Dveinu Veidu, kā arī piesaista Krisu Bošu un divkārtējo sezonas vērtīgāko spēlētāju Lebronu Džeimsu, izveidojot, iespējams, "viszvaigžņotāko" sastāvu līgas vēsturē;

• Divkārtējā olimpiskā čempione un pasaules rekordiste kārtslēkšanā krieviete Jeļena Isinbajeva pēc vairākiem neveiksmīgiem startiem paziņo par pārtraukumu sportā.

kasjauns.lv/Foto: AFP