Basketbols
2011. gada 12. augusts, 19:36

Latvija un Lietuva 2012.gadā vēlas rīkot Eiropas U-20 čempionātu basketbolā

Jauns.lv

Latvija un Lietuva 2012.gadā kopīgi vēlas rīkot Eiropas čempionātu basketbolā U-20 vecuma grupā vīriešiem, piektdien atklājis Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

LBS un Lietuvas Basketbola federācijas (LKF) projekts paredz, ka pirmā un otrā posma spēles risinātos Liepājā un Klaipēdā, bet izslēgšanas turnīrs - Kauņā.

Līdz ar to Latvijā liela mēroga basketbola čempionāts norisinātos sesto gadu pēc kārtas. 2007.gadā Latvijā notika U-16 Eiropas čempionāts kadetēm, gadu vēlāk Latvijā norisinājās U-20 Eiropas čempionāts vīriešiem, 2009.gadā Latvija rīkoja Eiropas čempionātu sievietēm, bet 2010. un 2011.gadā - attiecīgi Eiropas U-20 čempionātu sievietēm un pasaules U-19 čempionātu vīriešiem.

Kā piebilda Šneps, šāda sadarbība ir pirmais solis uz Latvijas un Lietuvas kopīgiem centieniem 2017. vai 2018.gadā sarīkot Eiropas vai pasaules čempionātu vīriešiem.

Šneps šādu apvienošanos skaidro ar to, ka pēdējā laikā licences čempionātu rīkošanai paliek arvien dārgākas.

"Gan Latvijā, gan Lietuvā basketbols piesaista lielu skatītāju interesi. Abās valstīs ir uzceltas modernas sporta bāzes, ir visa nepieciešamā infrastruktūra un profesionāli strādājoši cilvēki, lai veiksmīgi sarīkotu visaugstākā līmeņa sacensības," LBS citē savienības prezidenta Valda Voina teikto.

"LKF ir sajūsmā par šo projektu. Esam ļoti ieinteresēti, lai Lietuvā un citās Baltijas valstīs būtu pēc iespējas vairāk starptautiskā basketbola, kas lieliski popularizētu mūsu sporta veidu. Sadarbība ar Latviju ir fantastiska ideja, kas sola daudz priekšrocību. Abās valstīs mīl basketbolu, mūsu komandas atbalstīs pilnas tribīnes, un kopā varam sarīkot visu laiku labāko Eiropas U-20 čempionātu," uzsver LKF ģenerālsekretārs Mindaugs Balčūns.

Turnīra uzņemšanas iespēja jau apspriesta ar Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) vadību.

2012.gada Eiropas jaunatnes čempionātu norises vietas tiks izraudzītas šīgada novembrī.

Kā zināms, Lietuva šogad rīko Eiropas čempionātu vīriešiem, bet 2012.gadā - pasaules čempionātu U-17 vecuma grupā.

2012.gada Eiropas U-20 čempionātā varēs piedalīties 1992.gadā dzimušie basketbolisti un jaunāki. Lietuvas komanda šajā vecuma grupā uzvarējusi Eiropas U-16 un U-18 čempionātos, kā arī pasaules U-19 meistarsacīkstēs, kas notika Latvijā. Latvijas komanda izcīnījusi trešo vietu Eiropas U-18 čempionātā un desmito vietu pasaules U-19 meistarsacīkstēs.

Tikmēr šīgada Eiropas U-20 čempionātā, kurā Latvijas izlase ierindojās astotajā vietā, Lietuvas basketbolisti ar milzu grūtībām saglabāja vietu A divīzijā.

LETA