Citi sporta veidi
2012. gada 21. janvāris, 03:41

LŠF nosūta SOK lūgumu iekļaut šahu ziemas olimpisko spēļu programmā

Jauns.lv

Latvijas Šaha federācija (LŠF) nosūtījusi Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentam Žakam Rogem oficiālu lūgumu iekļaut šahu olimpisko spēļu programmā, pievienojoties Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) iniciatīvai, informēja LŠF.

Lūgums nosūtīts pēc apstiprinājuma saņemšanas no Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK), kas atbalstīja FIDE iniciatīvu par olimpiskā sporta veida statusa piešķiršanu šaham un iekļaušanu ziemas olimpisko spēļu programmā.

''Patlaban esam piemirsuši par olimpisko spēļu pirmsākumiem, kad to pamatā bija fizisko aktivitāšu harmonisks apvienojums ar dažādu mākslu, spēka un intelekta izpausmju kopumu. Šīs harmonijas trūkums ir vērojams arvien vairāk līdz ar cilvēces straujajām pārmaiņām. Tieši tādēļ mēs redzam šahu kā olimpisko sporta veidu, jo šahs ir gan sports, gan māksla, gan zinātne. Jau pašlaik esam gatavi uz ziemas olimpiskajām spēlēm sūtīt mūsu labāko izlasi,'' pastāstījis LŠF prezidents Pēteris Šmidre.

Pasaulē darbojas 171 oficiāla nacionālā šaha organizācija, no kurām 115 ir nacionālo olimpisko komiteju biedru statusā, bet pārējās sadarbojas ar valsts institūcijām, kas ir atbildīgas par sportu. LŠF, tāpat kā citas nacionālās šaha federācijas un šaha profesionāļu un amatieru kopienas visā pasaulē, lūdz veikt izmaiņas SOK dokumenta sadaļā, kas noteic, ka ziemas olimpisko spēļu programmā var iekļaut tikai tās sporta disciplīnas, kas ir saistītas ar ledu un sniegu. Nacionālās šaha organizācijas kā papildu disciplīnu piedāvā iekļaut intelektuālo sporta veidu ‒ šahu. Šaha iekļaušana ziemas olimpiskajās spēlēs palielinātu silto zemju pārstāvniecību skaitu spēlēs, kam pašlaik ir salīdzinoši maz izredžu sūtīt pārstāvjus uz ziemas olimpiskajām spēlēm.


BNS