Citi sporta veidi
2013. gada 15. jūnijs, 22:31

Rīgas komanda nosargā uzvarētāju laurus Latvijas Jaunatnes vasaras Olimpiādē

Jauns.lv

Noslēdzoties trešās dienas sacensībām, Latvijas Jaunatnes vasaras Olimpiādes medaļu ieskaitē sestdien triumfējusi Rīgas komanda.

Tādējādi Rīgas jaunie sportisti nosargājuši savus uzvarētāju laurus, kas tika iegūti arī pirms diviem gadiem Jūrmalā.

Kopumā Rīgas pašvaldība trīs sacensību dienās tika pie 177 godalgām, no kurām 69 ir zelta, bet 55 - sudraba. Tāpat rīdzinieki tikuši pie 53 bronzas medaļām.

Otro vietu sacensību pēdējā dienā atguva Daugavpils, kuras sportisti iekrāja 58 godalgas - 20 zelta, 21 sudraba un 17 bronzas. Savukārt uz trešo pozīciju ar 48 godalgām, no kurām 17 ir augstākā kaluma, tika nobīdīta Jūrmala.

Vēl vadošo sešiniekā ierindojās Liepāja, Ventspils un Jelgava.

Kopumā medaļas ieguvušas 59 pašvaldības.

Pēdējās dienas centrālajos notikumos izšķirošajās basketbola turnīra spēlēs finālā rīdzinieces ar 64:33 apspēlēja Valmieru, bet bronza tika ventspilniecēm, kuras cīņā par trešo vietu ārkārtīgi saspringtā mačā ar 50:48 pārspēja Daugavpili. Puišu turnīrā dienas pirmajā spēlē par bronzu Madonas novada izlase ar 88:63 apspēlēja Liepāju, bet finālā Rīga ar 64:60 uzvarēja Ventspili.

Ārkārtīgi saspringti norisinājās izšķirošās spēles arī futbola turnīrā. Abi finālisti tika noskaidroti tikai ar pēcspēles sitienu palīdzību. Pirmajā pusfinālā starp Rīgu un Smiltenes novadu spēle beidzās neizšķirti 1:1, bet pēcspēles sitienos ar 3:1 labāki bija rīdzinieki. Otrajā pusfinālā Daugavpils futbolisti pēc bezvārtu neizšķirta "pendelēs" arī ar 3:1 pārspēja Liepāju. Pēc līdzīga scenārija aizritēja arī fināls - ne Rīgas, ne Daugavpils puiši spēles laikā nepārspēja pretinieku vārtsargu, bet pēcspēles sitienos atkal ar 3:1 uzvaru un Olimpiādes zelta medaļas guva Rīga.

Riteņbraukšanā MTB jauniešiem bija jāveic četri apļi pa 4,4 kilometriem. Šeit uzvarēja rīdzinieks Tomass Kārlis Iļjenko. Ēriks Toms Gavars (Dobeles novads) zelta medaļai šosejas grupas braucienā un sudrabam individuālajā braucienā pievienoja vēl vienu sudraba medaļu, bet trešais - tukumnieks Dāvis Perševics. Meitenes šajā trasē veica trīs apļus un ātrākā izrādījās Rūta Brakovska (Smiltenes novads). Vairāk nekā divas minūtes viņai zaudēja rīdziniece Endija Rutule (arī zelts individuālajā braucienā šosejā un sudrabs grupas braucienā), bet trešā bija viņas komandas biedrene Elīna Sauka, kura arī šosejas sacensībās ceturtdien un piektdien izcīnīja pa vienai zelta un sudraba godalgai.

BMX trasē ātrākā no meitenēm izrādījās Vineta Pētersone (Cēsu novads), otrajā vietā jelgavniece Vanesa Buldinska, bet trešā - Lelde Šuma (Madonas novads). Puišiem visu goda pjedestālu aizņēma vidzemnieki - pirmais Helvijs Babris (Vecpiebalgas novads), otrais Kristaps Virskulis (Valmiera), bet trešais bija Kārlis Brikmanis (Smiltenes novads).

Latvijas Jaunatnes olimpiāde 26 sporta veidos norisinājās no 12. līdz 15.jūnijam Ventspilī, Liepājā, Brocēnos, Usmā un Jūrmalā. Sacensībās startēja 75 pašvaldības no visas Latvijas, kuras pārstāvēja gandrīz 2500 dalībnieku.

Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde notiek reizi divos gados, kur labākie jaunie sportisti sacenšas pašvaldību komandu sastāvos 26 olimpiskajos sporta veidos, izcīnot ceļazīmi uz Eiropas Jaunatnes olimpiādi. 1992.gadā Latvijā notika pirmās Latvijas skolu olimpiskās dienas vasaras sporta veidos.

LETA