foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tas ir elementāri: kā pašai uztamborēt matu gumiju
2020. gada 11. februāris, 07:03

Tas ir elementāri: kā pašai uztamborēt matu gumiju

Signe Folka

"100 Labi Padomi"

Ņemot talkā tamboradatu un dziju, savas vienkāršās matu gumijas vari pārvērst par modernu matu rotu, pieskaņotu tērpam un sezonas tendencēm. Ja izmantosi efektdziju, dažādu materiālu un lielumu pērlītes un lodītes, matu gumiju pārvērtīsi par greznumlietu. Māca māksliniece Signe Folka.

Tamborējot vienkāršus stabiņus dažādās kombinācijās un piemeklējot tām atbilstīgus dzijas pavedienus, ātri un bez lielas prasmes šādas matu gumijas pārvērtības paveicamas pāris stundās.

Attēlā redzamās matu gumijas ir veidotas, iztamborējot cilpu pīnītes, kas piesaistītas aptamborētai matu gumijai ar stabiņiem bez apmetuma. No smalka kokvilnas diega veidota gumija izskatīsies ažūra un viegla, bet no efektdzijas tamborējums būs rupjāks un ar interesantāku faktūru.

Ap gaiši rozā un zili raibo gumiju aptamborētie stabiņi otrajā kārtā veido gliemežvāku rakstu, ko panāk, darinot īsākus un garākus stabiņus.

Sudrabainā, linu pelēkā, dzeltenā un gaiši zilā gumija aptamborēta ar dažādu biezumu pavedienu caurulēm, ko darba beigās abos galos sašuj kopā. Jo garāka būs caurule, jo krokojums – bagātīgāks. Tumši sarkanā krokotā matu gumija veidota, katrā kārtā starp stabiņiem iztamborējot divus, tā panākot bagātīgu tamborējuma krokojumu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

TEV VAJAG: matu gumiju, tamboradatu, smalku vilnas vai kokvilnas diegu, šķēres.

To dara tā

1. Ap gumiju aptamborē pīnīti ar stabiņiem bez apmetuma. Kad gumija visā garumā nosegta ar dziju, stabiņus savieno ar cilpu (attēlā ar rozā efektdziju).

2. Otrā kārtā iztamborē tā saukto gliemežvāku rakstu ar īsajiem un garajiem stabiņiem.

3. Uztamborē cilpu pīnīti, ko izver caur gumiju un savieno aplī, nākamajā kārtā aplī tamborē divkāršos stabiņus.

4. Aplī tamborē divkāršos stabiņus, veidojot cauruli, kas apņem matu gumiju no visām pusēm.

5. Aptamborē gumiju ar stabiņiem bez apmetuma. Sākumu un beidzamo stabiņu savieno ar cilpu. Otrā kārtā tamborē pīnīšu cilpas, ko piesaista katram stabiņam.