Jaunā gada apņemšanās: kādas dzīvesstila izmaiņas veikt?
2019. gada 23. decembris, 16:33

Jaunā gada apņemšanās: kādas dzīvesstila izmaiņas veikt?

Karlīna Timofejeva

Kādas dzīvesstila izmaiņas veikt? Šis jautājums nodarbina daudzus cilvēkus, sevišķi tādēļ, ka tuvojas Jaunais gads, un spēcīga apņemšanās var būt liels solis, lai pievienotos veselīga un aktīva dzīvesveida entuziastiem. Anastasija Kurginiana un Linda Patkovska, globālās uztura kompānijas “Herbalife Nutrition” uztura un fitnesa ekspertes, dalās ar ieteikumiem, kurus var iekļaut ikdienas ritmā jebkurā mirklī, tiem, kuri vēlas soli pa solim uzsākt veselīgu un aktīvu dzīvesveidu.

Ekspertes uzsver, ka rūpīga analīze, ko darīt, bet pēc tam – mazi soļi pretim izmaiņām dzīvesveidā, ir efektīvs veids, kā pieturēties pie jaunajām izvēlēm ilgāku laiku.

# Pirmais solis: pašreizējā dzīvesstila analīze

Pat ja vārds “analīze” daudziem cilvēkiem var izklausīties biedējošs, tas patiesībā nozīmē pievērst lielāku uzmanību ikdienas paradumiem un apzināšanos, kas mums liek pieņemt vienu vai otru lēmumu.

Piemēram, tie var būt vienkārši jautājumi un atbildes sev: Kādēļ es izmantoju autobusu staigāšanas vietā vai liftu kāpņu vietā? Kādēļ es izvēlos kviešu maizi rupjmaizes vai pilngraudu maizes vietā? Kas šodien ir manā iepirkumu grozā? Cik ūdens es esmu izdzēris šodien?

Savu pašreizējo ieradumu pārskatīšana un apšaubīšana, apzināšanas, kas šobrīd tiek darīts nepareizi, veicinās lēmumu pieņemšanu, kas tuvāka veselīgam un aktīvam dzīvesveidam.

Starp citu, “aizvietotāju” atrašana saviem pašreizējiem paradumiem, lielākoties neprasa īpašu pasākumu veikšanu.

# Otrais solis: kā izmainīt paradumus uztura jomā?

Uztura eksperte A. Kurginiana iesaka vairākus padomus, kas ļaus izmainīt pašreizējos ieradumus uztura jomā, pārvēršot tos veselīgā un sabalansētā ēšanā.

Pirmkārt, viņa iesaka sākt katru rītu ar veselīgākām un sabalansētākām brokastīm. Piemēram, ja iepriekš brokastu paradumi iekļāva smalkmaizīšu ēšanu vai tikai tasi kafijas, tad būtu nepieciešams pāriet uz olbaltumvielām bagātām brokastīm, kas vienlaikus palielinās sāta sajūtas saglabāšanos līdz nākamajai ēdienreizei. Viena no tādām opcijām ir Herbalife Nutrition

Olbaltumvielu kokteilis “Formula 1” ar virkni dažādu garšu – Zemeņu baudījums, Vaniļas krēms, Banānu krēms u.c.

Otrkārt, A. Kurginiana rekomendē iekļaut salātus katrā ēdienreizē, sevišķi pusdienās un vakariņās. Šis ieradums palīdzēs uzņemt ikdienā nepieciešamo vitamīnu un fitonutrientu daudzumu. Kopumā cilvēkam katru dienu būtu nepieciešams apēst piecus dažādus augļus un dārzeņus, jo tas padara uzturu ne tikai gardāku, bet arī daudzveidīgāku. Papildus tam, augļi samazinās vēlmi pēc saldumiem mazāk pamanāmu.

Treškārt, viens no iemesliem, kādēļ mēs pērkam neveselīgus pārtikas produktus, ir izsalkums. Iepirkumu saraksta sagatavošana un došanās uz veikalu paēdušam, ir veids, kā padarīt produktu izvēli veselīgāku un pārdomātāku.

Ceturtkārt, izvairīšanās no pievienotā cukura atstāj lielu ietekmi uz cilvēka iespēju tuvoties veselīga dzīvesveida ieradumiem. Runa nav tikai par atteikšanos no smalkmaizītēm un saldumiem. Tas nozīmē arī atteikšanos pievienot cukuru tējai, ūdens dzeršanu dažādu saldināto dzērienu vietā, sabalansētu, olbaltumvielām bagātu brokastu ēšanu līdzšinējo brokastu pārslu vietā u.tml.

Piektkārt, tā dēvētais “skaistuma miegs” nav tikai mīts. Labs, kvalitatīvs miegs ir ikvienam ļoti nepieciešama atpūta. Ir jāpievērš uzmanība, cikos aizejat gulēt un cik stundas guļat. Eksperte saka, ka gulēt vajadzētu doties ne vēlāk kā plkst. 22:30 un miegam jāilgst vismaz 8 stundas.  

# Trešais solis: kā mainīt paradumus fizisko aktivitāšu jomā?

Līdzīgi arī fitnesa eksperte Linda Patkovsa iesaka vienkāršus soļus tiem, kuri vēlas ikdienā kustēties vairāk un tuvoties veselīgākam dzīvesveidam.

Pirmkārt, ja līdz šim katru rītu izmanto autobusu, tramvaju vai uz darbu dodies ar auto, biežāka staigāšana nāktu tikai par labu. Lai ikdienā vairāk staigātu, L. Patkovska iesaka, piemēram, dodoties uz darbu, izkāpt no autobusa vai tramvaja 2-3 pieturas pirms galamērķa vai novietot auto vismaz 1 kilometra attālumā no biroja.

Otrkārt, kad cilvēkiem ir 2 iespējas viņu acu priekšā, viņi lielākoties izvēlēsies vieglāko ceļu. Piemēram, kāpnes un lifts – daži cilvēki pat neapsver iespēju uzkāpt līdz piektajam vai sestajam stāvam pa kāpnēm. Bet būtu jābūt otrādāk. Ja mērķis ir veselīgāks dzīvesveids, lifts jāpatur kā iespēja tikai atsevišķos gadījumos.

Treškārt, darbs birojā ir padarījis daļu mūsu sabiedrības par “vienmēr sēdošiem cilvēkiem”. Šis ir viens no ieradumiem, kas ļoti negatīvi ietekmē cilvēka fizisko stāvokli, īpaši kājas, muguru un kaklu. Patiesībā – sēdēšana vienmēr ir slikta ideja. Lai to mainītu, fitnesa eksperte iesaka ietvert savā ikdienā īsas aktivitāšu pauzes – tā var būt pastaiga blakusesošajā parkā, dažu vingrojumu izpildīšana pusdienu pauzē u.c. Tāpat viņa atzinīgi vērtē darba vietas, kur cilvēkiem ir iespēja strādāt pie stāvgaldiem. 

Informācija par ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”

Sadarbībā ar uztura, fitnesa un skaistuma ekspertiem, globālā uztura kompānija “Herbalife Nutrition” uzsāk jaunu ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”. Tā mērķis ir ne tikai veicināt projekta dalībnieces izmaiņas ķermeņa svarā un ārējā izskatā kopumā, bet arī uzlabot ikdienas paradumus uztura, sporta un skaistuma jomā. Projekta idejas pamatā ir četri galvenie veselīga un aktīva dzīvesveida pīlāri – pareizs un sabalansēts uzturs, regulāras sporta aktivitātes, pareiza sejas āda kopšana, kā arī motivācijas un atbalsta pasākumi.

Vairāk informācijas par projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”: www.jauns.lv/esiforma

Vairāk informācijas par “Herbalife Nutrition” produktiem: http://www.herbalife.lv/

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Herbalife.