Skandalozi tērpi un mežonīgs skaistums. Atceroties Aleksandru Makvīnu
2011. gada 19. jūlijs, 13:21

Skandalozi tērpi un mežonīgs skaistums. Atceroties Aleksandru Makvīnu

Pastaiga

Ņujorkas Kostīmu institūts ar vērienīgu retrospekciju Metropolitēna muzejā piemin pērn aizsaulē aizgājušo britu modes enfant terrible Aleksandru Makvīnu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Romantiskais prāts ekspozīcija

gallery icon
13

Ekspozīcija Romantiskā gotika un retumu kabinets

gallery icon
27

Romantiskais nacionālisms

gallery icon
16

Romantiskais eksotisms

gallery icon
15

Romantiskais primitīvisms

gallery icon
13

Romantiskais naturālisms

gallery icon
15

Kaut dizainera karjera bija tikai 19 gadu ilga, viņa vārds ierakstīts mūsdienu modes vēstures zelta lappusēs – kā ārkārtīgi rets tīrradnis, kas diemžēl arī sadedzis ārkārtīgi ātri. Dizainers šķīrās no dzīves pagājušā gada februārī, izdarot pašnāvību. Makvīna skates bija skandalozas, tās radīja iespaidu, ka viņa iztēlei, sapņiem un fantāzijām nav robežu. Viņa tērpi – provocējoši, androgīni piegriezumā un materiālu izmantojumā, seksualitātes caurstrāvoti un vienlaikus tehnoloģiski perfekti.

Izstādē eksponēti 100 tērpu ansambļi un 70 aksesuāri, kas uz Ņujorku atceļojuši gan no modes nama Londonas arhīviem, gan no Givenchy arhīva un Londonas modesdāmas Izabellas Blovas privātkolekcijas, ko pērn iegādājās Dafne Ginesa. To vidū ir viss Makvīna skandalozais zelta fonds, arī nu jau leģendārais viņa karjeras stūrakmens – uz piedienības/nepiedienības robežas balansējošās bikses ar kliedzoši zemo jostas vietu (bumsters). Izstāde sākas ar Īstendas strādniekpuiša pirmās darbnīcas stilizāciju Londonas Hokstonā, un tās sešas tematiskās sadaļas, kas aptver Makvīna kolekciju populārāko tēmu loku, ir savstarpēji saistītas romantikas griezumā. Piemēram, Romantiskais prāts demonstrē dizainera tehnoloģisko virtuozitāti, piegriezuma perfektumu un vienlaikus spontanitāti dažādu negaidītu detaļu veidolā. Romantiskā gotika eksponē Makvīna kolekcijās klātesošo, brīžam tik stindzinoši kliedēto robežšķirtni starp dzīvi un nāvi, gaismu un tumsu, kā arī Viktorijas laika gotiku kā vienu no viņa iecienītākajiem iedvesmas avotiem. Romantiskais nacionālisms atklāj dizainera patriotismu un aizraušanos ar britu un skotu kultūras citātiem. Romantiskā eksotika atgādina par eksotisko kultūru, īpaši Ķīnas un Japānas, iespaidu klātbūtni Aleksandra Makvīna kolekcijās. Līdz ar izstādi klajā nākusi arī grāmata Aleksandrs Makvīns: Mežonīgais skaistums, kuras autors ir izstādes kurators Endrjū Boltons.

1000 Fifth Avenue

New York

www.metmuseum.org

Līdz 31. jūlijam.

Una Meistere, Pastaiga.lv/Foto: Sølve Sundsbø/Art + Commerce

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās