Sezonāls, moderns, askētiski gards – restorāns "Burkāns" Daugavmalā

Sezonāls, moderns, askētiski gards - restorāns "Burkāns" Daugavmalā

Jauns.lv

Daudzus, kuri 11 gadu bija minuši taciņu uz Rīgas slavenāko kokteiļbāru Paldies Dievam, piektdiena ir klāt!, pavisam nesen pārsteidza ziņa, ka slaveno Karību interjeru un kokteiļus nomainījis kas jauns, sezonāls, moderns, askētiski gards – restorāns Burkāns.

Šīs vietas īpašnieki ir divi ļoti uzņēmīgi un restorānu biznesā zināmi kungi – Andris Rūmītis un Arnis Bikšus. Burkāns pavisam droši var lepoties ar savu Es, kas dažreiz ir grūti panākams, ejot kāda cita iemītajās pēdās. Par skandināvisko interjeru parūpējusies dizainere Gundega Reita –  apetītlīgi brūnais te ir pietiekams, nekļūstot nomācošs. Kopā ar burkānkrāsas papīra salvetēm un nelieliem burkānu akcentiem uz sienām un ēdienkartē tas veido patīkamu, mierīgu mājīga restorāna vienkāršo šarmu. Un nepārprotiet, pa burkānam te nav katrā stūrī un ēdienā. Te tas uzstājas stilizēta un moderna namatēva lomā – burkāns taču ir Latvijā visu gadu pieejams, mums viegli saprotams un demokrātisks dārzenis, tātad racionālas vienkāršības simbols!

Jāuzsver, ka restorāna ēdiens gan nepavisam nav vienkāršs, jo šefpavārs Andris Rūmītis, smēlies pieredzi plašajā pasaulē – Michelin restorānā Francijā, Mood Igaunijā un vēl, un vēl –, ar ēdienu spēlējas kā ar maziem, glītiem klucīšiem, un, tos saliekot kopā, veidojas neparastas un skaistas, pavisam droši, gardas figūras. Šā radošā restorāna būtība ir piedāvāt augstas klases ēdienu par pieņemamu cenu un nedaudz lielākā porcijā, nekā ierasts dārgākos restorānos.

Ēdienkartē izmanto maksimāli daudz vietējo zemnieku ražotu produktu, arī gaļu, par kuras izcelsmi šefpavārs ir drošs, pērk tirgū pie iecienītiem pārdevējiem. Ēdienkarte sadalīta vairākās daļās. Pārbaudīto vērtību nosaukumu godam nes ēdieni, kas visiem vienmēr patīk. Piemēram, vistas giross uz iesma, pasniegts ar jaunajiem kartupeļiem (Ls 4,90), cūkgaļas karbonāde ar terijaki mērci (Ls 4,90) vai laša tartars ar avokado un jūras kāpostiem (Ls 3,90). Sadaļa Tirgus grozs mainās ik mēnesi, tajā tiek salikts viss, kas atbilst sezonai. Bet pamata kartē ir gan zupas (Ls 3,50 – 5,90), gan salāti (Ls 2,80 – 11,50), gan, protams, gaļas un zivju ēdieni. Piemēram, lēcu un rīsu sautējums Marokas noskaņās (Ls 3,50), burgers (Ls 5,50) un cepts sams ar trifeļeļļas kartupeļu biezeni (Ls 6,90). Un, protams, – deserti (Ls 1 – 4).

Lai arī šis ir demokrātisks restorāns, te ir viena sevišķā ekstra – vīnzinis (2011. gadā vīnziņu konkursā ieguvis 2. vietu). Droši atmetiet rūpes par vīna izvēli. Ja vien zināsiet, ko vēlaties ēst, vīnzinis parūpēsies par dzērienu un ēdienu saderību. Vīna karte šeit plaša un sastādīta pēc stiliem. Piemēram, vieglie atsvaidzinošie vai augļainie un sulīgie baltvīni. Vīni pieejami 150, 500 un 750 ml, un cenas svārstās no Ls 1,90 līdz 3,50 par glāzi un Ls 5,70 – 7 par 500 ml. Plaša un garda ir kokteiļu karte.

Te ir viss, lai ikviens, kurš vēlas, ikdienā varētu izgaršot labu un augstas kvalitātes virtuvi, turklāt to darīt, saskaņoti nobaudot vīnu. Tikai atcerieties – labāk rezervēt gan pusdienlaikā, gan vakaros. Un tad, kad nāks vasara, plašajā laundža terasē līdz ar ēdienu varēsiet baudīt vienu no Rīgas burvīgākajiem skatiem uz Daugavu…

Signe Meirāne, www.cetrassezonas.lv, Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem