Retā Āfrikas virtuve restorānā Kilimanjaro

Retā Āfrikas virtuve restorānā Kilimanjaro

Jauns.lv

Visā pasaulē un arī Latvijā Āfrikas virtuve restorānos ir liels retums. Par laimi, restorānu Kilimanjaro atvēruši cilvēki, kas ilgāku laiku pabijuši Āfrikā – Kenijā, Nigērijā u. c. –, uzsūcot iespaidus, idejas, garšas un mūzikas ritmus.

Interjerā, kuru veidojuši paši īpašnieki Gatis Banders un Sanita Dombrovska, iemitinājušās figūras, gleznas un dažādas citas tiešām no Āfrikas atvestas lietas. Arī ēdienkartes gatavotas Āfrikā no kamieļādas, fona mūzikā ir tikai Āfrikas ritmi.

Ēdienkarte šeit ir dalīta. Liela daļa ir Āfrikas ēdieni, daļa – starptautiski pazīstami, piemēram, Cēzara salāti un karpačo. Bet, protams, šurp ir vērts doties, lai nobaudītu tieši Āfrikas garšas, un tas ir lielisks piedzīvojums. Šefpavārs Artūrs Guziks eksperimentē, piedāvājot Āfrikas ēdienus ar modernās virtuves niansēm, apvienojot gan pašmāju, gan no Āfrikas vestus produktus: plantānus, krokodila gaļu, garneles, kafiju un šokolādi. Pamata ēdienkartē, kas ik pa laikam mainās, pieejamas ļoti īpašas zupas, piemēram, asā Āfrikas zupa ar tīģergarnelēm,  vistas fileju, garnelēm un Poku sēnēm (Ls 5,50) vai Bouillabaisse ar lasi, Nīlas asari, kalmāru, tīģergarnelēm un melnajām mīdijām (Ls 5,95). Plašs auksto un karsto uzkodu (Ls 4,90 – 9,30) un salātu klāsts (Ls 4,80 – 5,90). Interesantas ir tīģergarneles Āfrikas klasiskajā peri-peri mērcē (Ls 7). Ēdienkartē, protams, ir zivju un gaļas ēdieni, un afrikāniski kārdinoša vienmēr ir kāda no dienas zivīm (cena mainīga) vai grilēts strausa filejas steiks (Ls 16,50). Blakus pamata kartei tiek sniegts speciālais piedāvājums, vienmēr tikai ar Āfrikas garšām, piemēram, kokospiena zupa ar karaliskajām garnelēm (Ls 8), Āfrikas piparos grilēts steiks (Ls 9,50), krokodila fileja (Ls 23) un Dienvidāfrikas trijotne desertā (Ls 5,70).

Vīna karte – tas ir vēl kas īpašs, jo, lai gan šeit pieejamas arī klasiskās vīna pozīcijas, lielāks uzsvars likts uz Dienvidāfrikas vīniem, kuri tiek vesti speciāli šim restorānam. Viens no vasaras panākumiem noteikti būs Sauvignon Blanc 2010 De Morgenzon – tumīgi svaigs eksemplārs, kas nevis vienkārši, bet eleganti atsvaidzina. No tā paša nama ir arī lieliski sarkanvīni, pieejami vīni no vēl daudziem Dienvidāfrikas namiem, katru no tiem noteikti ieteicams pamēģināt, jo Latvijā Dienvidāfrikas vīnu klāsts vēl arvien ir gana mazs. Maltītes nobeigumā noteikti jāpamēģina Āfrikas kafija, kurā mijas citrusu skābenums un svaigums, un kaut kas no dižestīvu ratiem vai varbūt tipiskais afrikāņu kokteilis Dawa (vodka, medus, laims).

Signe Meirāne, cetrassezonas.lv, Pastaiga.lv / Foto: Ojārs Jansons un no publicitātes materiāliem