Eksports
2012. gada 21. decembris, 09:28

Eksports

Jauns.lv

Restorāns Eksports nav radies teju tukšā vietā, tai jau ir sava vēsture. Vēl pirms pusotra gada soļanku un pārlieto mēli te bija iespējams baudīt brāļu Kugeļevu izpildīto padomju melodiju klasikas pavadījumā.

Taču suģestējošais skats, kas paveras uz jahtu piestātni un Pasažieru ostu fonā, šo sīko neērtību kompensēja ar uzviju. Protams, protams, rudenī tā ir tik romantiski smeldzīga ainava...

Tagad te viss ir citādāk. Lai gan – ne gluži. Telpas ir remontētas, pareizāk, restaurētas, jo saglabāta un uzpulēta 80. gadu sienas ozola mozaīka, nespodrie spoguļgriesti, misiņa gaismekļi un kamīns. Telpu papildina dizaineres Zanes Vecumnieces uzlabojumi, kas nenomāc nesenā un vienlaikus tik tālā laikmeta elpu un …smagnējību. Un tas ir iemesls, kāpēc interjers tomēr nesaista. Taču restorānā svarīgākais ir ēdiens. Eksporta virtuvi vada Artūrs Freibergs, jauns un apliecināties gribošs šefpavārs, kurš piedalījās arī TV3 projektā Mūsdienu Latvijas garša (viens no četriem žūrijas visaugstāk novērtētajiem pavāriem). Stāsta, ka skolā gribējis kļūt par jūrnieku, tagad viņš gatavo ēdienu jūrniekiem (principā jau restorāns ir pirmā iespēja ieturēties jahtsmeņiem, kas izvēlas šo piestātni). Artūrs ir eksperimentētājs; viņš ir Latvijas Pavāru kluba jaunā un cerīgā paaudze, kam Mūsdienu Latvijas virtuves manifests ir svēta lieta.

Pārskatot ēdienkarti, redzi eiropeisku klasiku un matemātiski vidējo menu – četras uzkodas visām gaumēm (Ls 4,20 – 6,90) četras uzkodu plates (Ls 5,90 – 10,90), trīs klasiski salāti, grieķu un Cēzara ieskaitot (Ls 3,50 – 6,90), trīs zupas (Ls 2,80 – 5,50), trīs pastas (Ls 4,40 – 5,90), ap 10 pamatēdieniem: gan cūkgaļa garšaugos, gan grilēts kazas siers ar brūkleņu mērci, gan liellopgaļas tornedos, gan sviestzivs fileja, strauta forele un tunzivs steiks (Ls 5,20 – 13). Deserti – četri, tostarp siera kūka un brilē krēms (Ls 3,40 – 4,50). Taču Artūrs tai piešķir virsvērtību – modernās Latvijas garšu. Vien žēl, ka pagaidām tik bikli. Patiktos, ja tas notiktu ar lielāku vērienu un pārliecību. Tad nebūtu žēl te pusdienot biežāk (kaut arī te ir pusdienu piedāvājums Ls 1,50 par zupu un Ls 2,50 par otru ēdienu).

Par vīna karti sakāms – bez pārsteigumiem, taču bārs ir plašs un, galvenais, tajā darbojas lietpratīgi bārmeņi ar Martini’s un BBāra skolu.

Īsumā: romantiska ainava, 80. gadu interjers kā vērtība, ne kičs, kvalitatīva virtuve un bārmeņa pakalpojumi.


Signe Šēnfelde, 100 labi padomi, Pastaiga.lv/ Foto: Mārcis Baltskars