Ievārījums, biezenis, etiķis - 3 receptes, kā konservēt rabarberus ziemai
Rabarberus ziemai var konservēt dažādi: vārīt ievārījumu un marmelādi, gatavot sīrupus, kompotus un biezeņus. Konservos rabarberi labi sader ar zemenēm, banāniem, piparmētru, burkāniem. Neliela citronu sulas piedeva padara rabarberu skābumu maigāku.
Rabarberi ir kā radīti iesaldēšanai. Notīrītus kātus sagriez gabaliņos, vienā kārtā uzber uz paplātes vai lēzena šķīvja, strauji sasaldē, tad ieber polietilēna maisiņā vai atbilstošā traukā un atkal ievieto saldētavā.
Rabarberi zemeņu biezenī
Biezenim ieteicams izvēlēties puslitra vai pat mazākas burkas un labi nogatavojušās zemenes bez bojājumiem. Pikantākai garšai var pievienot sasmalcinātu čili vai ingveru.
Sastāvdaļas
2 kg notīrītu rabarberu
500 g notīrītu zemeņu
300 g cukura
1–2 paciņas vaniļas cukura
1 citrona sula un rīvēta miziņa
1. Rabarberus sagriez gabaliņos. Zemenes sablenderē biezenī.
2. Bļodā samaisi rabarberus ar cukuru, zemeņu biezeni, vaniļas cukuru, citrona sulu un miziņu. Turpini maisīt, līdz cukurs sāk kust. Pildi burkās tā, lai līdz augšai paliek apmēram 3 cm, un uzliec vāciņus.
3. Puslitra burciņas pasterizē 20 minūtes 80 grādu temperatūrā, izņem laukā un aizvāko.
Rabarberu ievārījums ar vaniļu un ingveru
Ingvers piešķir ievārījumam vieglu pikantumu. Vaniļas pāksts vietā var izmantot arī vaniļas cukuru. Ja ievārījumu paredzēts pildīt mazākās burciņās, tad vaniļas pāksti var sagriezt vairākās daļās, lai katrā burciņā tiek pa gabaliņam.
1 kg rabarberu
700–800 g cukura
1 vaniļas pāksts
1–2 citronu sula
1–2 ēdamkarotes sarīvēta ingvera
Gatavošana
1. Notīrītus rabarberus sagriez gabaliņos. Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm.
2. Visus produktus pildi katlā. Uzvāri un, ik pa laikam apmaisot, turpini vārīt apmēram 20 minūtes.
3. Ievārījumu karstu pildi burkās un aizvāko.
Rabarberu etiķis
Šādi pagatavotam etiķim ir maiga garša, tāpēc tas piemērots lapu salātiem, augļu salātiem, ceptas gaļas salātiem. Tumšā un vēsā vietā to var uzglabāt vismaz 3 mēnešus.
Sastāvdaļas
400 g notīrītu sārto rabarberu
2 vaniļas pākstis
750 ml baltvīna etiķa
4 ēdamkarotes cukura
Gatavošana
1. Mazos gabaliņos sagrieztus rabarberus ieber divās burkās. Katrā ieliec pa iegrieztai vaniļas pākstij un ielej etiķi. Burkas uz 2–3 dienām novieto vēsā vietā.
2. Pēc tam etiķi caur sietiņu ielej katlā, pievieno vaniļas pākstis un cukuru un vāri 5 minūtes, pēc tam mazliet atdzesē. Etiķi caur marlīti ielej divās pudelēs, katrā ieliec pa vaniļas pākstij un aizkorķē.