Ievārījums, biezenis, etiķis - 3 receptes, kā konservēt rabarberus ziemai
Konservos rabarberi labi sader ar zemenēm, banāniem, piparmētru, burkāniem.

Ievārījums, biezenis, etiķis - 3 receptes, kā konservēt rabarberus ziemai

Jauns.lv

Rabarberus ziemai var konservēt dažādi: vārīt ievārījumu un marmelādi, gatavot sīrupus, kompotus un biezeņus. Konservos rabarberi labi sader ar zemenēm, banāniem, piparmētru, burkāniem. Neliela citronu sulas piedeva padara rabarberu skābumu maigāku.

Ievārījums, biezenis, etiķis - 3 receptes, kā kons...

Rabarberi ir kā radīti iesaldēšanai. Notīrītus kātus sagriez gabaliņos, vienā kārtā uzber uz paplātes vai lēzena šķīvja, strauji sasaldē, tad ieber polietilēna maisiņā vai atbilstošā traukā un atkal ievieto saldētavā.

Rabarberi zemeņu biezenī

Biezenim ieteicams izvēlēties puslitra vai pat mazākas burkas un labi nogatavojušās zemenes bez bojājumiem. Pikantākai garšai var pievienot sasmalcinātu čili vai ingveru.

Sastāvdaļas

2 kg notīrītu rabarberu

500 g notīrītu zemeņu

300 g cukura

1–2 paciņas vaniļas cukura

1 citrona sula un rīvēta miziņa

Gatavošana

1. Rabarberus sagriez gabaliņos. Zemenes sablenderē biezenī.

2. Bļodā samaisi rabarberus ar cukuru, zemeņu biezeni, vaniļas cukuru, citrona sulu un miziņu. Turpini maisīt, līdz cukurs sāk kust. Pildi burkās tā, lai līdz augšai paliek apmēram 3 cm, un uzliec vāciņus.

3. Puslitra burciņas pasterizē 20 minūtes 80 grādu temperatūrā, izņem laukā un aizvāko.

Rabarberu ievārījums ar vaniļu un ingveru

Ingvers piešķir ievārījumam vieglu pikantumu. Vaniļas pāksts vietā var izmantot arī vaniļas cukuru. Ja ievārījumu paredzēts pildīt mazākās burciņās, tad vaniļas pāksti var sagriezt vairākās daļās, lai katrā burciņā tiek pa gabaliņam.

Sastāvdaļas

1 kg rabarberu

700–800 g cukura

1 vaniļas pāksts

1–2 citronu sula

1–2 ēdamkarotes sarīvēta ingvera

Gatavošana

1. Notīrītus rabarberus sagriez gabaliņos. Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm.

2. Visus produktus pildi katlā. Uzvāri un, ik pa laikam apmaisot, turpini vārīt apmēram 20 minūtes.

3. Ievārījumu karstu pildi burkās un aizvāko.

Rabarberu etiķis

Šādi pagatavotam etiķim ir maiga garša, tāpēc tas piemērots lapu salātiem, augļu salātiem, ceptas gaļas salātiem. Tumšā un vēsā vietā to var uzglabāt vismaz 3 mēnešus.

Sastāvdaļas

400 g notīrītu sārto rabarberu

2 vaniļas pākstis

750 ml baltvīna etiķa

4 ēdamkarotes cukura

Gatavošana

1. Mazos gabaliņos sagrieztus rabarberus ieber divās burkās. Katrā ieliec pa iegrieztai vaniļas pākstij un ielej etiķi. Burkas uz 2–3 dienām novieto vēsā vietā.

2. Pēc tam etiķi caur sietiņu ielej katlā, pievieno vaniļas pākstis un cukuru un vāri 5 minūtes, pēc tam mazliet atdzesē. Etiķi caur marlīti ielej divās pudelēs, katrā ieliec pa vaniļas pākstij un aizkorķē.

Žurnāls "100 Labi Padomi"/ Foto: All Over Press