Meitiņa piedzimusi, tomēr 23 gadus vecā Ilona atzīst: "Neesmu gatava būt māte"
foto: Shutterstock
Lielākā daļa sieviešu apliecina, ka bērna piedzimšana ir labākais, kas ar viņām noticis dzīvē. Taču neviens viņas nebrīdināja par dziļajām psiholoģiskajām izmaiņām, kas seko pēc dzemdībām.
Bērni

Meitiņa piedzimusi, tomēr 23 gadus vecā Ilona atzīst: "Neesmu gatava būt māte"

Sigita Āboltiņa

Mammamuntetiem.lv

Lai cik ļoti bērniņš būtu gaidīts un topošie vecāki gatavotos savai jaunajai lomai, var gadīties, ka iegūtās zināšanas par vecākošanu it nemaz nepalīdz. Tagad viss ir pakārtots mazajam ķiparam, ieskaitot pat nakts stundas, un māmiņa var justies gaužām apjukusi, kā pazaudējusi sevi. Franču psihoanalītiķe Katrīna Beržere-Amselek šo procesu dēvē par “mātes krīzi”.

Meitiņa piedzimusi, tomēr 23 gadus vecā Ilona atzī...

Par minēto problēmu reti runā, lai gan dažkārt var būt nepieciešami vairāki mēneši, kamēr mamma pierod pie savas jaunās lomas. Ko darīt? Franču speciāliste piedāvā idejas, kā pārdzīvot šo sarežģīto periodu.

Pieņem faktu, ka nekas vairs nebūs tā, kā agrāk

“Sākumā es darīju visu, lai mana dzīve mainītos pēc iespējas mazāk: atstāju bērnu auklei un vecmāmiņām, turpināju doties uz ballītēm, tikties ar draugiem un izklaidēties. Es nevēlējos ļaut bērnam, precīzāk – savam jaunajam statusam, liegt man darīt visu to, ko vēlos. Tomēr pēc pāris nedēļām sapratu, ka esmu ļoti nogurusi. Tas beidzās ar to, ka es pieņēmu savu jauno dzīves ritmu ar bērnu, kļuvu mierīgāka un līdzsvarotāka. Zinu, ka man būs laiks arī visam citam, bet nedaudz vēlāk,” stāsta 23 gadus vecā Ilona, 10 mēnešus vecās Alīnas mamma. “Sērot pēc agrākās bezrūpības un vecās sevis ir normāli jaunai mātei,” apstiprina psiholoģe Džekija Marsona, kas pētījusi jauno māmiņu emocionālo evolūciju. Viņas secinājums: vairāk nekā 90% sieviešu sajuta “kaut kā svarīga zaudējumu” uzreiz pēc bērna piedzimšanas. “Tas nenozīmē, ka jaunās māmiņas kaut ko nožēlo,” skaidro psiholoģe, “gluži pretēji – lielākā daļa sieviešu apliecināja, ka bērna piedzimšana ir labākais, kas ar viņām noticis dzīvē. Taču neviens viņas nebrīdināja par dziļajām psiholoģiskajām izmaiņām, kas seko pēc dzemdībām.”

Zini, ka tavs gadījums nav unikāls

“Kāpēc manām draudzenēm viss ir tik vienkārši, bet man viss ir tik sarežģīti?” Šādas domas gana bieži nomoka jaunu mammu. Sieviete norobežojas savās sajūtās, domājot, ka viņa ir vienīgā, kas tā jūtas, lai gan patiesībā līdzīga pieredze ir gandrīz visām mammām. Atceries – ārēji redzamais ne vienmēr atspoguļo sievietes patiesās sajūtas. Īpaši mānīgi ir sociālajos tīklos redzamie laimīgo māmiņu un mazuļu foto. Psiholoģe apliecina: “Jaunās mammas darīs jebko, lai tikai neatklātu, ka jaunā dzīve ne vienmēr ir krāšņa un priecīga. Labākais veids, kā pārraut šo klusuma sienu un atbrīvoties no kauna par negatīvajām sajūtām, ir godīgi dalīties savās bēdās ar draudzenēm – gan jaunām, gan pieredzējušām mammām, lai saprastu, ka visas mammas piedzīvo līdzīgas problēmas.”

Šis par pēcdzemdību depresiju ir jāizlasa ikvienai jaunajai mammai un tētim

Dod sev laiku

Ja tu sāc jaunu darbu, diez vai sevi sodīsi par dažām kļūdām sākumā. Esi tikpat iecietīga pret sevi, kad sper pirmos soļus mammas lomā. Galu galā tas ir pilnīgi jauns darbs, un ir normāli, ja tev rodas šaubas vai arī piedzīvo neveiksmes. Nepieļauj, lai citi tevi kritizē, jo īpaši tie, kuri vienmēr visu zina labāk, vai speciālisti, kas uzskata, ka mātei instinktīvi jāzina, kāpēc bērns raud. Tev būs laiks apgūt šo jauno valodu.

Uzturi attiecības ar vecajiem draugiem

Jā, varbūt pasēdēšana bārā pie kokteiļa glāzes ar labāko draudzeni var pagaidīt, kamēr tu baro ar krūti, bet vai tas ir iemesls nesatikt savus draugus vispār? Protams, dalīties ar domām par dārzeņu biezeņiem mammu forumos ir lieliski, taču tas neaizstāj vecās draudzenes, ar kurām esat izdzīvojušas tik daudz kopā – tieši viņas var tevi uzmundrināt, pajokot un arī izrādīt līdzjūtību.

Padomā par bērna tēvu

Jā, jā, mēs bieži aizmirstam par vīru – viņu aizsedz milzīga autiņbiksīšu kaudze! Ir jāapzinās, ka arī viņam dzīvē notikušas pamatīgas pārmaiņas, turklāt psiholoģiski iespējams pat vēl lielākas. Neviens vīrietis uzreiz pēc dzemdībām nekļūst par ideālu tēvu. Esi iecietīga, ļauj vīram atrast jaunas robežas. Un vēl kāds padoms – negaidiet, līdz bērns sasniegs pilngadību, lai beidzot nolīgtu aukli un dotos randiņā divatā. Romantiskas atpūtas pauzes ir svarīgas abiem partneriem.

Te vari izlasīt, kādas grūtības jāpārvar jaunajam pārim, lai pēc mazuļa piedzimšanas viņu dzīvē atkal būtu sekss.

Atgriezies pie savām iecienītākajām nodarbēm

Pat ja nekas vairs nešķiet tik pievilcīgs kā klausīties sava mazulīša čalas, atceries, cik daudz aizraujošu lietu apkārt bija agrāk. Nav laika? Slikts attaisnojums. “Katrai topošajai māmiņai būtu jāuzraksta – vīra klātbūtnē! – tās nodarbes, kuras viņa vēlētos turpināt pēc bērna piedzimšanas. Atvēlot tām vismaz divus vakarus mēnesī, sieviete daudz vieglāk pārdzīvos šo grūto periodu,” iesaka psiholoģe.

Nenodzen sevi

Sievietes, īpaši tās, kas dzemdē pirmo bērnu pēc trīsdesmit, vēlas būt ideālas mātes. Viņas tik ilgi gaidījušas šo brīdi, rūpīgi gatavojušās tam, lasot grāmatas un pētot dažādas vietnes internetā. Viņas ir tik pārpildītas ar informāciju, ka rezultātā uzliek sev un bērnam milzīgas prasības. Vai bērnam izvēlēti labākie ratiņi, autiņbiksītes, veselīgākais biezenītis utt. Tas ir nogurdinoši. Centies atslābt un gūt prieku no kopābūšanas ar savu mazulīti.

Rūpējies par savu ķermeni

Negaidi, kamēr visi būs paēduši, gultās un māja mirdzēs – tas tāpat nekad nenotiks. “Rūpēšanās par bērnu izsūc visus spēkus. Ja jaunā mamma nesekos līdzi savai pašsajūtai un ja par viņu nerūpēsies tuvinieki, viņa ļoti drīz var nonākt enerģijas bedres dibenā. Izrāpties no tās būs grūti,” brīdina psiholoģe. Lai novērstu emocionālo un fizisko izsīkumu, apsver, kā vislabāk papildināt savas enerģijas rezerves. Tā var būt masāža, akupunktūra, homeopātija, kādas fiziskās aktivitātes grupu nodarbībā – izvēle ir plaša. Bet galvenais – nekad sev nepārmet, ka rūpējies par sevi. Daudz lielāks ļaunums tiks nodarīts gan sev, gan bērnam tad, ja mazais jutīs mammas neapmierinātību un nogurumu.