5 brīdinošas pazīmes, kas liecina – bērns pārāk daudz lieto viedierīces
foto: Shutterstock
Ja bērns, atverot acis, meklē telefonu, un vakarā pirms gulētiešanas skrollē sociālos tīklus vai kādas citas vietnes internetā, tas var ietekmēt miegu un izraisīt veselības problēmas.
Bērni

5 brīdinošas pazīmes, kas liecina - bērns pārāk daudz lieto viedierīces

Sigita Āboltiņa

Mammamuntetiem.lv

Ikdiena bez viedierīcēm nav iedomājama nu jau pat pirmsskolas vecuma bērniem, un tās patiesi var būt palīdzošas gan mācībām, gan izklaidei. Tomēr ir konkrētas pazīmes, kas norāda – viedierīču lietošana sāk iziet ārpus normas un kļūst kaitīga.

5 brīdinošas pazīmes, kas liecina – bērns pārāk da...

Kā pārmērīga viedierīču lietošana ietekmē bērnus?

Pasaules Veselības organizācija (PVO) iesaka bērniem no 5 līdz 17 gadu vecumam ekrāna laiku ierobežot līdz divām stundām dienā, ja tas nav saistīts ar mācībām. Ja šis limits tiek pārsniegts, var parādīties dažādas problēmas, piemēram, slikts miegs, garastāvokļa maiņas, zema pašapziņa un pat depresija. Ilgtermiņā tas var arī ietekmēt bērna attīstību un spēju komunicēt ar citiem cilvēkiem.

Pazīmes, kas liecina par atkarību no viedierīcēm

1. Bērns nespēj nolikt telefonu malā

Ja bērns visu laiku skatās telefonā, reaģē uz katru paziņojumu un kļūst nervozs, kad telefons nav pieejams, tas var norādīt uz atkarības pazīmēm.

2. Telefona lietošana pirms gulētiešanas un uzreiz pēc pamošanās

Ja bērns, atverot acis, meklē telefonu, un vakarā pirms gulētiešanas skrollē sociālos tīklus vai kādas citas vietnes internetā, tas var ietekmēt miegu un izraisīt veselības problēmas.

Taču - kā atrast vidusceļu starp rekomendācijām un realitāti? Ārstes psihoterapeites Lauras Valaines ieteikumus par to, cik liels ekrānlaiks bērnam ir pieņemams, lasi šeit.

3. Intereses zudums par citām aktivitātēm

Kad bērns zaudē interesi par hobijiem vai aktivitātēm, piemēram, sportu vai grāmatu lasīšanu, un visu savu brīvo laiku pavada pie ekrāna, tas var liecināt par viedierīču pārmērīgu lietošanu.

4. Izvairīšanās no komunikācijas reālajā dzīvē

Bērniem, kuri bieži lieto viedierīces, var būt grūtības komunicēt ar cilvēkiem klātienē. Viņi var justies drošāk virtuālajā vidē un izvairīties sarunām un attiecībām reālajā pasaulē.

5. Slikts garastāvoklis, kad telefons nav pieejams

Ja bērns kļūst dusmīgs vai nervozs, kad viņam tiek atņemta pieeja telefonam, tas var liecināt par pārlieku pieķeršanos viedierīcēm.

Izlasi arī par digitālo detoksu rudens brīvlaikā – kā izkopt veselīgus viedierīču izmantošanas paradumus.

Kāpēc bērni kļūst atkarīgi no viedierīcēm?

Viedierīces piedāvā tūlītēju izklaidi – sociālie tīkli, spēles un video dod ātru baudu, kas bērniem šķiet ļoti pievilcīga. Bērnu smadzenes vēl nav pilnībā attīstījušās, lai kontrolētu impulsus un vēlmi pēc tūlītēja gandarījuma, tāpēc viņiem bieži ir grūtības nolikt ierīces malā un pievērsties citām aktivitātēm.

Ko var darīt vecāki?

  • Ierobežojiet ekrāna laiku! 

Skaidri nosakiet, cik ilgi bērns drīkst izmantot viedierīces katru dienu. Piemēram, nosakiet, ka vakarā viedierīces ir jānovieto malā vismaz stundu pirms gulētiešanas.

  • Piedāvājiet alternatīvas nodarbes! 

Lai bērnam būtu citas iespējas brīvajā laikā, palīdziet viņam atrast aktivitātes, kas varētu viņu aizraut – sports, māksla, pastaigas vai citi hobiji. Jo vairāk interesantu lietu viņš varēs darīt, jo mazāk viņam būs vēlēšanās visu laiku lietot viedierīces.

  • Sarunājieties ar bērnu! 

Paskaidrojiet, kāpēc ekrāna laika ierobežošana ir svarīga viņa veselībai. Parādiet, kā tas var uzlabot viņa miegu, garastāvokli un attiecības ar citiem cilvēkiem.

  • Rādiet piemēru 

Bērni bieži mācās no vecākiem, tāpēc ir svarīgi arī pašiem ievērot veselīgus ieradumus ar viedierīcēm. Ja vecāki paši pastāvīgi lieto telefonu, būs grūti pārliecināt bērnu rīkoties citādi. Taču, ierobežojot ekrānlaiku, jāprot atrast zelta vidusceļš. Par to, kādu iespaidu uz bērnu atstāj mūžīgā kontrole, lasi šeit.