Kāpēc bērni nevēlas lasīt grāmatas? Skaidro eksperte
foto: Shutterstock
Kāpēc bērni nevēlas lasīt grāmatas?
Bērni
2024. gada 10. jūlijā, 12:40

Kāpēc bērni nevēlas lasīt grāmatas? Skaidro eksperte

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Arvien biežāk vecāki saskaras ar situāciju, ka bērni nevēlas lasīt grāmatas. Arī bērnu lasītprasme ir pasliktinājusies – 2022. gadā sasniegts tās zemākais punkts pēdējo 20 gadu laikā, liecina pērn decembrī publicētie Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas "PISA" rezultāti. Atbildi uz to, kāpēc bērni nevēlas lasīt grāmatas, sniedz uzvediba.lv veidotāja Līga Bērziņa.

Kāpēc bērni nevēlas lasīt grāmatas? Skaidro eksper...

"Ir bērni, kuri nevēlas lasīt, jo ir sociāls spiediens – vecmāmiņa stāv aiz muguras. Ja stāv vecmāmiņas un vecāki bērnam aiz muguras, kliedz: "Lasi, es tev teicu – lasi! Es redzu, ka tev sanāk. Lasi vēl, malacis!" Tad, protams, ka bērns nelasīs,” raidījumā "Ģimenes studija” norāda Bērziņa.

"Mēs bieži vien pamanām, tajā brīdī, kad vecāki iziet ārā, tad bērns pats lien pie tām grāmatām,” pauž uzvediba.lv veidotāja.

"Lasot ārā, ir bērni, kuriem sāp acis, jo mūsdienu krītpapīrs ir tik ārkārtīgi balts un burti tik melni, ka bērns saka: "Man no lasīšanas sāp galva." Citi domā, ka tas bērns ir slinks. Atceraties, mēs paši lasījām puskrēslā, mamma nāca iekšā un teica: "Sabojāsi acis, ieslēdz gaismu." Mēs ieslēdzam gaismu un bērns vairs negrib lasīt, jo vienkārši viņam ir burti par intensīvu,” sacīja Bērziņa.

Lasīšanas prasmju attīstībā viņa iesaka ieviest ģimenes lasīšanas rituālus un vest bērnus uz bibliotēku, lai paši izvēlas, ko lasīt. 

Kā liecina programmas "PISA" rezultāti, attīstītāko OECD valstu vidū Latvijas bērnu lasītprasme ar 475 punktiem ierindojas dalītā 16. līdz 28. vietā.

Tēmas