foto: Shutterstock
"Tā taču ir tava māsiņa!" - kāpēc pieauguši brāļi un māsas var sastrīdēties uz mūžu
Jo lielāka netaisnība bērnībā piedzīvota, jo agresīvāk kāds no brāļiem vai māsām konfliktsituācijās reaģēs.
Attiecības
2024. gada 20. marts, 06:46

"Tā taču ir tava māsiņa!" - kāpēc pieauguši brāļi un māsas var sastrīdēties uz mūžu

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Ir divas situācijas, kas gluži kā lakmusa papīrs ļauj noteikt, kādas patiesībā ir pieaugušu māsu un brāļu savstarpējās attiecības. Un, ja brāļi un māsas sastrīdas uz mūžu, visdrīzāk runa ir par neatrisinātām bērnības pārestībām.

Noteikti ir dzirdēts – mantojuma dēļ brāļi un māsas gatavi viens otram rīkli pārgriezt? Domā, kā jaukiem cilvēkiem var izauga tādi nezvēri? Nekā nebija! Izrādās, tieši vecāki starp bērniem iesēj naida dzirksteli, kas dzīves laikā te apdziest, te uzliesmo.

Diemžēl pieredze rāda – visdestruktīvākie konflikti ir tieši starp radiniekiem. Pirmkārt, tas tādēļ, ka asinsradinieki uzskata (jo īpaši tas attiecas uz brāļiem un māsām), – otram viņi jāsaprot un jāatbalsta neatkarīgi no pašu pieļautajām kļūdām. Otrkārt, konflikta laikā gaismā tiek izvilkti un pieminēti tik personiski jautājumi, kādus draugi un paziņas visbiežāk nemaz nezina. Tieši tie, ar kuriem mūs vieno kopīga bērnība, visprecīzāk zina mūsu vājās vietas, viņi mūs var ievainot vissāpīgāk. Un tāpēc nereti radinieku strīds beidzas ar pilnīgu attiecību pārrāvumu.

Apkopojam tipiskākās situācijas, kā vecāki, bieži paši to pat nepamanot un neko ļaunu nedomājot, starp bērniem rada nevajadzīgu konkurenci, skaudību un dusmas. Un - kā bērnības pārestības ietekmē attiecības pieaugušā vecumā.