foto: Shutterstock
4 menopauzes simptomi, par kuriem daudzas sievietes pat nenojauš
Dzīvesstils
2024. gada 4. februāris, 06:15

4 menopauzes simptomi, par kuriem daudzas sievietes pat nenojauš

Jauns.lv

Pēc 40 gadu vecuma pamazām izsīkst olnīcu darbība, tās gan vēl joprojām ražo folikulus, turpina strādāt, bet daudz lēnāk. Tāpat vēl ir mēnešreizes, tomēr ovulācija vairs nav regulāra. Šajā vecuma posmā sievietes organismā jau sāk trūkt vīrišķā hormona progesterona, un, kad apmēram desmit gadu laikā pakāpeniski arvien sarūk arī sievišķo hormonu līmenis, iestājas menopauze.

Ir neliela grupa simptomu, kurus daudzas sievietes neatpazīst kā menopauzes simptomus un bieži vien tos izjūt gadiem ilgi, pirms menopauzes iestāšanās. 

Menopauzes laiks, kas iezīmē sievietes menstruālā cikla beigas, var būtiski ietekmēt ikdienas dzīvi. Karstuma viļņi un garastāvokļa svārstības parasti ir saistītas ar šo periodu sievietes dzīvē, un ir ārstēšanas veidi, kas ir vērsti uz pazīmju un simptomu mazināšanu.

Līdzīgi kā visos veselības aspektos, agrīna pazīmju un simptomu pamanīšana var nodrošināt ātrāku atbilstošas ārstēšanas uzsākšanu. Tāpēc menopauzes trenere Keita Ušere dalījusies ar menopauzes pazīmēm, kas var parādīties jau daudzus gadus pirms menopauzes iestāšanās, turklāt sievietes šos simptomus parasti neatpazīst. 

Speciāliste uzskaita simptomu sarakstu: 

1. Trauksme - tā bieži vien piezogas nemanot, bet var būtiski ietekmēt sievietes dzīves kvalitāti. 

2. Miega problēmas – parasti izpaužas kā grūtības aizmigt.

3. Atkārtotas urīnceļu infekcijas - sievietes var iziet vairākas antibiotiku lietošanas kursus, mēģinot to novērst, tomēr ir nepieciešams estrogēns.

4. Vaginālais sausums - tas var izpostīt attiecības. Sievietes vairs nevēlas seksu sāpju dēļ, un vīrieši jūtas atraidīti. 

Acīmredzamāki menopauzes simptomi ir:

  • Karstuma viļņi 
  • Nakts svīšana 
  • Neregulāras mēnešreizes 
  • Garastāvokļa svārstības 

Tēmas