foto: Pexels.com/Andres Ayrton
Sieviete notievē par 54 kilogramiem, bet tagad to nožēlo. Kas nogāja greizi?
Cita pasaule
2024. gada 1. februāris, 06:33

Sieviete notievē par 54 kilogramiem, bet tagad to nožēlo. Kas nogāja greizi?

Jauns.lv

Sieviete ar Keto diētu nepilna gada laikā spēja nomest 54 kilogramus, tomēr tagad to ļoti nožēlo: diētas stingrie principi pilnībā sagrāvuši viņas attiecības ar ēdienu.

Keto diēta pilnībā izjaukusi sievietes attieksmi pret ēdienu - viņa kļuvusi "apsēsta" ar produktu kaloritāti.

Viņa uzskata, ka šī diēta ignorē daudzus zinātniskus faktus par to vai citu produktu labumu. Lai gan beigās izdevās notievēt, šis ceļš bija pilns ar mokām un sajūtu, ka viņa ir "neveiksminiece", raksta "Buisness Insider".

Dženifera Stīla Keto diētu sāka 2018. gadā. Pēc sievietes teiktā, tā paredzējusi pieturēties pie zināma kaloriju deficīta.

Viens no diētas galvenajiem principiem bija tāds, ka dienā nedrīkstēja apēst vairāk nekā 20 gramus tīru ogļhidrātu. Tāpēc sieviete kļuva burtiski "apsēsta" ar etiķetēm: viņa pastāvīgi pētīja produktu sastāvu un nevarēja atļauties pat ierobežotu daudzumu ēdiena, kas šķietami ir veselīgs.

Piemēram, nedrīkstēja vispār ēst kartupeļus, rīsus, maizi, makaronus, banānus, maizi, auzas, pupiņas un tamlīdzīgi.

Pēc sievietes teiktā, diētas sākumā viņa jutusies labi. Tomēr šī sajūta ātri pazuda nežēlīgo ierobežojumu dēļ, kurus viņa bija noteikusi pati sev. Gala rezultātā tos izturēt nebija iespējams, tāpēc bija sabrukumi.

Kā saka pati Dženifera, viņas pieredze var šķist nenozīmīga tiem, kuriem nekad nav bijušas problēmas ar pārēšanos. Tomēr ar Keto apziņa, ka viņa nespēj kaut ko ēst, vēl vairāk veicināja vēlmi pēc "aizliegtiem" produktiem.

Ievērojot diētas principus, Dženifera izvēlējās nepareizo ēdienkarti. Tās mērķis bija izslēgt visu "nepareizo" un ēst tikai produktus ar zemu ogļhidrātu saturu un bez cukura. Viņa ēda proteīna batoniņus, diētiskos cepumus/saldumus, produktus ar augstu tauku saturu (desu un speķi), lai sajustu kaut nelielu sātīgumu dienas garumā.

Stīla stāsta, ka viņa zinājusi par olbaltumvielu nozīmi organismā, tomēr ar Keto centusies maksimāli pieēsties ar taukiem. "Galu galā man bija ierobežota produktu izvēle un ārkārtīgi paaugstināts holesterīna līmenis," paziņoja sieviete.

Kad viņa sajuta pirmo panākumu, sapratusi, ka kļūst tievāka, sāka rīkoties pret sevi vēl skarbāk. Attiecībā uz ogļhidrātiem un produktiem ierobežojumu skaits ir palielinājies: ēdusi daudz mazāk, nekā vajadzētu, ņemot vērā svaru un aktivitātes līmeni.

"Zināju, ka pārspīlēju, bet daļa no manis turējās pie panākumiem un gribēja lielus rezultātus," stāsta Stīla.

Beigās viņa secināja, ka ar Keto nesaņem milzīgu daudzumu vitamīnu, minerālvielu un citu makroelementu, kas ir "aizliegtajos" produktos.