foto: Shutterstock
Cik ilgi darbojas zobu balināšana?
Skaistums
2023. gada 28. aprīlis, 11:38

Cik ilgi darbojas zobu balināšana?

Reklāmas projekts

Ikvienam patīk košs, balts smaids, taču lielākajai daļai cilvēku tāda nav. Daži no veidiem, kā cilvēki var uzlabot savu zobu izskatu un samazināt virsmas traipus, ir zobu balināšanas līdzekļi, ko izmanto mājās, piemēram, lentītes, želejas un zobupastas, vai zobārstniecības kabinetā veiktas procedūras.

Neatkarīgi no tā, kādu zobu balināšanas procedūru izmantojat, tā nebūs mūžīga. Lasiet tālāk, lai uzzinātu, kāda ir balināšanas procedūru ietekme un kādus produktus vajadzētu apsvērt. Cik ilgi saglabājas efekts no katras procedūras un, ko Jūs varat darīt, lai to pagarinātu pēc iespējas ilgāk.

Cik ilgi darbojas?

Tas ir atkarīgs no balināšanas līdzekļa veida, ko izmantojat, un dzīvesveida paradumiem. Zobu balināšanas komplekts ir perfekta izvēle mājas apstākļos, taču izvērtējiet arī citas iespējas.

Zobu balināšanas procedūras ir paredzētas traipu samazināšanai, nevis to novēršanai. Ja piekopjat labu mutes dobuma higiēnu, mājās lietojamie līdzekļi un zobārstniecības procedūras kalpos ilgāk.

Iekšēji un ārēji traipi

Iekšējie: tos izraisa novecošanās, traumas, infekcijas un medikamenti. Šos dziļos, iekšējos traipus ir grūtāk likvidēt, taču tos var likvidēt, ja tiek veikta atbilstoša ārstēšana.

Ārējie: tos izraisa ēdiens, cigarešu dūmi un dzērieni. Lielākā daļa balinātāju iedarbojas tikai uz ārējiem traipiem.

Šeit ir daži no populārākajiem balināšanas paņēmieniem un to iedarbības ilgums.

Balinoša zobu pasta

Ja divas reizes dienā lietojat balinošu zobu pastu, var paiet no 2 līdz 6 nedēļām, līdz redzēsiet rezultātus. Lietotāji apgalvo, ka šie rezultāti var saglabāties līdz pat 3 vai 4 mēnešiem. Balinošo zobu pastu var lietot katru dienu vai vairākas reizes nedēļā. Tā satur sastāvdaļas, kas pulē vai balina zobus.

Jūs varat pagarināt šo efektu, ja turpināsiet lietot balinošās zobu pastas. Taču daži cilvēki ir jutīgi pret sastāvdaļām. Arī daudzas zobu pastas, kas satur abrazīvus materiālus, nav paredzētas ilgstošai lietošanai. Ilgstoša balinošās zobu pastas lietošana var padarīt zobu emalju plānāku. Ja plānojat ilgstoši lietot balinošu zobu pastu, mēģiniet to vienlaicīgi lietot ar zobu pastu, kas paredzēta emaljas aizsardzībai un stiprināšanai.

Balinošs mutes skalojamais līdzeklis

Var paiet līdz pat 3 mēnešiem, pirms pamanīsiet balinoša mutes skalojama līdzekļa iedarbību. Jūs varat lietot balinošu mutes skalojamo līdzekli katru dienu, lai palīdzētu noņemt nelielas pakāpes virsmas iekrāsojumus.

Balinošie mutes skalojamie līdzekļi var būt visefektīvākie, ja tos lieto, lai paildzinātu citu procedūru, piemēram, balināšanas procedūras kabinetā vai balinošo strēmeļu iedarbību. Ja to lieto atsevišķi, tā iedarbība nav ne redzama, ne ilgstoša.

Balināšanas sloksnes/strēmeles

Balināšanas sloksnītes atšķiras. Dažas sloksnītes nodrošina izcilus rezultātus, kas var saglabāties līdz pat 6 mēnešiem. Tās ir viens no efektīvākajiem bezrecepšu līdzekļiem zobu balināšanai mājas apstākļos. Dažus zīmolus ir vieglāk lietot un tie ir efektīvāki nekā citi.

Ja tās lieto nepareizi vai pārāk bieži, tās var būt neērtas vai kaitīgas zobiem. Pareizi lietojot, augstas kvalitātes zobu balinošās strēmeles var noņemt gan ārējos, gan vieglus iekšējos traipus, un padarīt zobus baltākus.

Balināšanas pildspalvas

Zobu balināšanas pildspalvas darbojas no 2 dienām līdz pat nedēļai. Tās nodrošina minimālus rezultātus, kas parasti nav ilgstoši. Nelielas plastmasas tūbiņas ar balināšanas želeju.  Želeja viegli izskalojas, tāpēc aptuveni stundu pēc uzklāšanas nedrīkst ēst, dzert vai skalot zobus.

Balināšanas gēla kapes

Rezultāti, ko sniedz balinošās gela kapes, būtu jāsāk novērot apmēram pēc nedēļas, bet maksimāls rezultāts būs redzami pēc 2 līdz 4 nedēļām. Balināšanas pakāpe var atšķirties atkarībā no izmantotā peroksīda stipruma un valkāšanas ilguma.

Apvienojumā ar pareizu mutes dobuma higiēnu, zobārsta izgatavotu kapi var nodrošināt ilglaicīgus rezultātus, kas ilgst gadu vai ilgāk. Jūsu zobārsts var pēc pasūtījuma izgatavotu kapi, kuru Jūs mājās piepildāt ar balinošo gelu. Zobārsts sniegs norādījumus par to, cik ilgi un cik bieži Jums vajadzētu lietot kapi.

Profesionāla zobu balināšana

Šī procedūra tiek veikta zobārsta kabinetā. Parasti ir nepieciešams tikai viens apmeklējums, kas kalpo no 1 - 3 gadiem, ja tiek ievērota regulāra un rūpīga zobu higiēna.

Šajā procedūrā izmanto spēcīgu balināšanas līdzekli, piemēram, ļoti koncentrētu ūdeņraža peroksīdu vai karbamīda peroksīdu.

Vai zobu balināšanai ir blakusparādības?

Zobu balinātāju aktīvās sastāvdaļas var izraisīt zobu un smaganu jutīgumu. Tas parasti nav ilgstoši. Daži cilvēki uzskata, ka ilgstoša jebkura balinātāja ar peroksīdu vai abrazīvām vielām lietošana rada diskomfortu. Vienmēr konsultējieties ar savu zobārstu, ja neesat pārliecināts, kura metoda ir piemērota Jums.

Ir iespējamas arī nopietnākas blakusparādības, tostarp:

  • Smaganu apdegumus un kairinājumu: Tas ir biežāk sastopams, lietojot gēla plāksnes mājās, taču no tā var izvairīties, pirms procedūras pilnībā nosedzot smaganas un izmantojot īpaši pielāgotas plāksnes.
  • Smaganu balināšana: Smaganas var kļūt gaišākas, uz īsu laiku zaudējot savu krāsu.
  • Kuņģa un zarnu trakta kairinājums vai traucējumi: Ja norijat balināšanas līdzekli, varat sajust dedzinošu sajūtu kaklā vai vieglas sāpes vēderā.
  • Zobu emaljas vai dentīna bojājumi: Jebkura veida balinātājs, kura sastāvā ir spēcīgi balināšanas šķīdumi, var veidot zobu virsmas rievas un retināt emalju.