Būt skaistai un justies labi jebkurā vecumā
Dzīvesstils
2023. gada 3. marts, 16:46

Būt skaistai un justies labi jebkurā vecumā

Jauns.lv/LETA

Pieaugt, mācīties, kļūt par mammu, tikt galā ar ikdienas pienākumiem un veselīgi novecot. Dzīves laikā sieviete pārvar neskaitāmus izaicinājumus un piedzīvo dažādas izmaiņas- arī ķermeniskas. Visi šie notikumi ietekmē ne vien labsajūtu un pārliecinātību par sevi, bet arī dzīves kvalitāti un veselību kopumā. Lai apzinātos un izprastu notiekošās pārmaiņas un ar mīlestību pieņemt tās, nepieciešamas zināšanas, rūpes un atbalsts, kas katrā sievietes dzīves posmā ir atšķirīgs.

Fiziskās aktivitātes, veselīgs dzīvesveids, elpošanas vingrinājumi, dažādas kosmētiskās procedūras, tas viss palīdz būt skaistai un justies labi jebkurā vecumā. Taču der atcerēties, ka labu pašsajūtu un stipru veselību galvenokārt nodrošina pietiekams vitamīnu un minerālvielu daudzums organismā. Tās ir aptuveni deviņdesmit dažādas uzturvielas- olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, vitamīni, minerālvielas, mikroelementi, kas sievietei jāuzņem ar uzturu vai organismam pašam jāsaražo.

Lai tev būtu vieglāk izprast uzturvielu īpašo nozīmi, īsā aprakstā apkopojām sievietes veselībai būtiskākās uzturvielas.

Kaulu veidotājs kalcijs

Pētījumi liecina, ka sievietes ir četras reizes uzņēmīgākas pret kaulu slimībām, tāpēc rūpes par kaulu veselību sievietēm svarīgas visa mūža garumā. Atceries, ja ar uzturu nenodrošini nepieciešamo kalcija devu, organisms to paņem no kaulaudiem, padarot kaulus trauslākus. Papildu kalcija uzņemšana būtu jāapsver pusaudžu vecumā, sievietēm 30 gados, kā arī dāmām, menopauzes un pēcmenopauzes periodā. 

Kalcija draugs D vitamīns 

D vitamīns ir stipru un veselu kaulu draugs, taukos šķīstošs vitamīns, kas ķermenī veidojas, pateicoties saules gaismai. D vitamīnu satur arī atsevišķi pārtikas produkti, piemēram, olas dzeltenums, piens, tuncis un sardīnes. D vitamīns veic vairākas svarīgas funkcijas organismā, tas nodrošina kaulu, zobu un locītavu veselību, labu imunitāti, samazina sirds slimību, diabēta un pat atsevišķu vēža veidu riskus.

Visvaris Omega-3

Pietiekams Omega-3 daudzums samazina sirds slimību riskus, atbalsta locītavu veselību, mazina iekaisumu, līdzsvaro garastāvokli un veicina smadzeņu darbību. Svarīgi atcerēties, ka Omega-3 taukskābes mūsu ķermenis nespēj saražot, tāpēc īpaši svarīgi specializētos taukus uzņemt ar uzturu. Vislabākais Omega-3 avots ir dziļūdens jūras zivis.Vai liekot roku uz sirds, var teikt, ka iekļauj tās maltītēs regulāri?

Neaizstājamais folāts

Folāts ir ūdenī šķīstošs B vitamīns, kas bagātīgi atrodams zaļajos lapu dārzeņos un dažos augļos. Mūsu organisms folātu izmanto, lai veidotu un atjaunotu šūnas. Lai saglabātu jauneklīgu izskatu, pabarotu ādu un matus, folāts nepieciešams sievietēm visos vecumos. Atceries, ka grūtniecības periodā un pirmsdzemdību laikā, folāts stiprina ne vien tavu, bet arī gaidāmā mazuļa veselību!

Enerģijas baterijas jeb B vitamīni

Iepazīsties! Tiamīns (B1), riboflavīns (B2), niacīns (B3), pantotēnskābe (B5), piridoksīns (B6), kobalamīns (B12) un biotīns. Šīs būtiskās ūdenī šķīstošās uzturvielas atrodamas daudzos pārtikas produktos, tostarp graudos, augļos un dārzeņos, tomēr B12 vitamīns atrodams tikai gaļā, zivīs un pienā.

B vitamīns rūpējas, lai ikdienas gaitās tev pietiek enerģijas. Neatkarīgi no tā, vai dodies uz darbu, sporta zāli vai vienkārši ieej dušā, B vitamīni strādā un piedalās enerģijas ražošanā. Ievēro, ja tu regulāri vingro un svīsti, B vitamīns nepieciešams krietni vairāk!

Novecošanas pretinieks koenzīms Q10

Arī koenzīms Q10 ir svarīga izejvieja enerģijas ražošanā. Šī taukos šķīstošā uzturviela ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz aizsargāt tevi no priekšlaicīgas novecošanās, kā arī nodrošina veselīgu sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Tā kā labākie koenzīma Q10 avoti ir gaļa un zivis, sievietēm veģetārietēm un vegānēm iesakām apsvēt papildu uztura bagātinātāju lietošanu. 

Universālais kareivis luteīns

Luteīns ir tīklenes galvenais pigments, kas atbild par tavu redzes asumu. Luteīns pieder pie taukos šķīstošās barības vielu klases, ko sauc par karotinoīdiem. Luteīnu iespējams uzņemt uzturā lietojot daudz un dažādus zaļos dārzeņus – brokoļus, spinātus, virziņkāpostus, pētersīļus, arī bietes, kukurūzu, ķirbjus, kāļus un rāceņus. Ļoti vērtīgs luteīna avots ir augļi un ogas – mellenes, mango, apelsīni un citi. Luteīns ir antioksidants, kas sargā acis no brīvo radikāļu ietekmes un ar vecumu saistītām redzes izmaiņām.


Brīnišķīgais E vitamīns

Lai E vitamīns būtu visefektīvākais, ir svarīgi to uzņemt kopā ar antioksidantiem, piemēram, koenzīmu Q10 un C vitamīnu. Pētījumi liecina, ka šāda kombinēta E vitamīna lietošana palīdz mitrināt ādu. Tomēr E vitamīnam piemīt arī daudz citu brīnišķīgu īpašību: tas palīdz nodrošināt asinsvadu veselību, stiprina redzi, aizsargā plaušas pret toksīniem, rūpējas par ādas veselību, novēršot UV staru kaitīgo ietekmi.

Supervaronis magnijs

Magnijs ir nozīmīga izejviela vairāk nekā 300 dažādu fizioloģisko procesu nodrošināšanā mūsu organismā, kas ietekmē enerģijas ražošanu, miegu, garastāvokli, sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Ar magniju bagātīgi ir tādi produkti kā zaļie lapu dārzeņi, pākšaugi, avokado, linsēklas, ķirbju sēklas un čia sēklas, kā arī neapstrādāta tumšā šokolāde. Ja šaubies par to, vai ikdienas uzturs nodrošina organismam nepieciešamo magnija daudzumu, papildini to ar kvalitatīviem uztura bagātinātājiem.

Nenovērtētais C vitamīns

Viens no populārākajiem vitamīniem, protams, ir C vitamīns. Par to plaši runā, kad nepieciešams stiprināt imunitāti. Tomēr vai zināji, ka C vitamīns palīdz tavam organismam absorbēt dzelzi, dziedēt brūces, stiprināt asinsvadus? C vitamīns spēj aizkavēt iekaisumu rašanos, palīdz sintezēt kolagēnu un veic virkni citu veselībai nozīmīgu funkciju. Visvairāk C vitamīna satur upenes, dzērvenes, mežrožu augļi, kivi, visi citrusaugļi, paprika un kāposti. Mūsu organisms nespēj nedz ražot, nedz uzglabāt C vitamīnu, tāpēc ir svarīgi to uzņemt ar uzturu vai uztura bagātinātājiem.

Noslēgumā

Ideālajā pasaulē sievietes skaistumam un veselībai nepieciešamās uzturvielas būtu jāuzņem ar veselīgām, gardām un nesteidzīgām maltītēm. Tomēr gan ikdienas steidzīgais dzīves ritms, gan mūsdienu pārtikas ražošana un produktu apstrāde nespēj nodrošināt pietiekamu vitamīnu uzņemšanu.

Lai konkrētajā dzīves brīdī nodrošinātu organismu ar visām vitāli nepieciešamajām uzturvielām, izvēlies Orthomol!  Orthomol produktu sastāvs veidots balstoties ortomolekulārajā medicīnā- zinātnē par veselības saglabāšanu un slimību ārstēšanu, izmantojot organisma funkcionēšanai nepieciešamās uzturvielas, tās pareizi sabalansējot un lietojot atbilstošās devās un kombinācijās.

Uztura bagātinātāji neaizstāj veselīgu uzturu, taču ir pietiekami daudz labu un arī pierādītu iemeslu uzturvielu lietošanai, kvalitatīvu uztura bagātinātāju veidā.

Orthomol- kvalitāte un kompetence uzturvielu medicīnā tavai veselībai.