foto: REUTERS/SCANPIX
Soulmūzikas leģendu Aretu Franklinu 40 gadus izsekoja FIB
Areta Franklina, 2014. gada 8. februāris.
Cita pasaule
2022. gada 4. oktobris, 16:11

Soulmūzikas leģendu Aretu Franklinu 40 gadus izsekoja FIB

Jauns.lv

Federālās izmeklēšanas birojs (FIB) četras dekādes vāca informāciju par soulmūzikas leģendu Aretu Franklinu, cenšoties viņai “piešūt” ekstrēmismu, vēsta žurnāls “Vice”.

Pēc 40 gadus ilgas izsekošanas, izmeklētāji neatrada neko, kas inkriminētu Franklinu. FIB meklēja informāciju, kas apstiprinātu FIB aizdomas, ka viņa atbalstīja un pat palīdzēja uzplaukt radikālajai melnādaino kustībai, taču izmeklētāji 40 gadu laikā neko neatrada.

Slavenās dziedātājs FIB fails, ko pagājušajā mēnesī ieguva žurnāls “The Rolling Stones”, parāda, ka Franklina bija izmeklēšanas biroja uzraudzībā laika posmā no 1967. līdz 2007. gadam.

270 lappušu garajā failā atrodams viss – iespējama Franklinas pievienošanās radikālajām kustībām līdz pat iespējamībai, ka viņas koncerti izraisīs rasu nemierus.

Failā uzskaitīti arī daudzi citi melnādaini mūziķi un aktīvisti, kuri attiecīgajā laika periodā strādāja kopā ar Franklinu un pārrunāja melnādaino pieredzi nemierīgajā rasu attiecību laikā no 1960. līdz 1970. gadam.

Franklina, kura nākusi no Detroitas pilsētas, visu savu dzīvi iestājās par vienlīdzīgām melnādaino un sieviešu tiesībām, līdztekus atbalstot un iestājoties arī par Martina Lutera Kinga idejām.

Soulmūzikas leģenda arī bieži savos dziesmu vārdos ietvērusi cilvēktiesību jautājumus.

Areta Franklina nomira 2018. gadā. Dziedātaja bija politiski aktīva, muzikāli novērtēta. Viņa ieguvusi 18 “Grammy” balvas, kā arī viņa ieguvusi Džordža Buša prezidentālo “brīvības medaļu”.

Lūk, dažas no pārsteidzošākajām lietām, kas atklājās Aretas Franklinas failā.

FIB domāja, ka Franklinas uzstāšanās Martina Lutera Kinga bērēs aizsāks revolūciju

Viens no iemesliem kāpēc FIB sāka Franklinas izsekošanu, bija viņas ciešām saites ar cilvēktiesību kustībām. Viņa bija labi zināma Martina Lutera Kinga un melnādaino politikas aktīvistes un komunistes Andželas Deivisas atbalstītāja, tāpat viņa regulāri dažādi atbalstīja dažādas cilvēktiesību kustību organizācijas, piemēram, uzstājoties organizāciju pasākumos.

Federālās izmeklēšanas birojs uzskatīja, ka Franklina ir tik ietekmīga, ka viņa var radīt tādu emocionālu dzirksti klausītājos, kas varētu izraisīt rasu nemierus.

Izsekota saziņa un Franklinas pieminēšana

FIB glabāja informāciju dažādos veidos, viens no tiem bija viņas telefonsarunu un adreses izsekošana, kā arī viņas sarakstes ar faniem, draugiem un ģimeni pārraudzīšana. Šie novērošanas centieni ne vienmēr bija vērsti tikai uz Franklinu.

Ziņojumā minēts, ka laikā, kad FIB 1971. gadā izsekoja “Melnās Panteras” partijas aktivitātes, Franklina bija viena no “Atlantic Records” māksliniekiem, kuru politiskā organizācija vēlējās lūgt uzstāties gaidāmajā pārtikas dalīšanas pasākumā. Mērķis bija palīdzēt vismaz 3000 melnādaino ģimeņu Losandželosā.

Atsaucoties uz FIB ziņojumu, soulmūzikas dziedātāja Roberta Fleka un Tīna Tērnere arī bija to mākslinieku sarakstā, ko “Melnās panteras” apsvēra aicināt.

FIB radarā Franklina nonāca, jo viņa nevēlējas tikt finansiāli apkrāpta

Tāpat kā daudziem citiem melnādainiem māksliniekiem tajā laikā, Franklinai bija stingrs noteikums, ka viņai jāsaņem avanss pirms uzstāšanās.

Vienu reizi koncerta organizatori mēģināja apiet šo noteikumu, un tas kļuva par konfidenciālu FIB ziņojumu ar nosaukumu “iespējamā rasu vardarbība”.

Saskaņā ar dokumentu Franklinai bija paredzēts uzstāties “Red Rock” amfiteātrī Denverā, 1968. gada 4. augustā.

Taču, tā kā pasākuma rīkotājs vēl nebija pierādījis, ka nosūtījis dziedātāji avansu, tikai mirkli pirms uzstāšanās Franklina atteicās uzstāties. Starp neapmierinātajiem faniem izcēlās 20 minūšu tracis. FIB lēš, ka kautiņš radīja apmēram 10 tūkstošu ASV dolāru zaudējumus. Tie būtu aptuveni 85 tūkstoši ASV dolāru 2022. gadā.

Kā atzīmēja žurnāls “Rolling Stone”, Franklina atvainojās saviem faniem un sacīja, ka cer, ka tie, kas organizē koncertus, nodrošinās atbilstošu samaksu. Taču tas nekliedēja FIB aizdomas par mākslinieci.

Franklina saņēma nāves draudus

FIB bija zināms par nāves draudiem, kas tika izteikti Franklinai un viņas ģimenei 70. gadu beigās. Ziņojumā redzams, ka Franklinas brālis Kirils vismaz divreiz saņēma nāves draudus pa telefonu no kāda, kura vārds ticis rediģēts FIB dokumentos.

Ziņojumos redzams, ka arī pati Franklina saņēmusi nāves draudus. Vienreiz viņai un viņas ģimenei draudēja ar uzspridzināšanu.

1979. gadā Franklina noalgoja privāto detektīvu, lai tas gādātu par viņas drošību, kad viņa plānoja atrasties austrumu krastā.

Franklina pievienojas to melnādaino mūzikas leģendu sarakstam, kuras kādreiz ir bijušas FIB uzraudzībā. Izmeklēšanas birojs vāca informāciju par tādiem mūzikas māksliniekiem kā Džimijs Hendrikss, Mārvins Gejs, Vitnija Hjūstone, kā arī Bruklinas reperis Notorous BIG. Viņiem visiem ir faili FIB birojā.

FIB Dž. Edgara Hūvera vadībā no 1925. līdz 1972. gadam sekoja līdzi māksliniekiem, kuru slava sakrita vienā laikā ar cīņu par melnādaino pilsoniskajām tiesībām.

Gandrīz visos gadījumos FIB aizdomas izrādījās nepamatotas.

“Es neesmu īsti pārliecināts, vai mana māte zināja, ka FIB viņai sekoja,” izdevumama “Rolling Stone” sacīja Franklinas dēls Kekalfs Kaningems. “Es zinu, ka viņai nebija nekā, ko slēpt,” viņš piebilda.