Eksperte: mūsdienās sabalansētu maltīti var ielikt kabatā
2022. gada 8. augusts, 11:37

Eksperte: mūsdienās sabalansētu maltīti var ielikt kabatā

Reklāmas projekts

Pēdējo dažu desmitu gadu laikā uzturs ir mainījies daudzos veidos – sabalansētas ēdienreizes, kādas mēs tās pazīstam, kļūst arvien modernākas, pielāgojoties steidzīgā dzīvesveida vajadzībām, bet nezaudējot savu uzturvērtību. “Herbalife Nutrition” uztura eksperte Anastasija Kurginjana skaidro, kā pilnvērtīga, sabalansēta maltīte var ietilpt kabatā un kādas ir maltītes aizstājēju priekšrocības.

Ēdiens, kuru viegli ielikt kabatā un apēst pa ceļam, parasti asociējas ar neveselīgām uzkodām un ātrās ēdināšanas piedāvājumu. Vai sabalansēts uzturs var ietilpt kabatā?

Mums visiem ir jābūt plānotām sabalansētām brokastīm, pusdienām un vakariņām, kas ļaus izvairīties no spontānas ēšanas vakarā, jo tiek uzskatīts, ka šis bieži sastopamais paradums noved pie liekā svara veidošanās. Jāatrod arī pilnvērtīgas uzkodas, kas nesatur “tukšās” kalorijas, liekos taukus un daudz cukura.

Pārtikas nozares eksperti ir spēruši revolucionārus soļus un atraduši veidus, kā nodrošināt uzturvērtības ziņā sabalansētu un pilnvērtīgu maltīti, ko var ērti paņemt līdzi un apēst pa ceļam. Maltīšu aizstājēji piedāvā mums viegli patērējamus produktus, kas pilnībā atbilst uztura vajadzībām.

Viens labs piemērs kabatas izmēra maltītei ir jaunais “Herbalife Nutrition” Formula 1 Express Veselīgas maltītes batoniņš  – tas uzturvērtības ziņā ir līdzvērtīgs pilnvērtīgai maltītei, kas nodrošina 13 gramus olbaltumvielu, 207 kalorijas, kā arī 25 vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu. Turklāt tas ir pārklāts ar tumšo šokolādi un ir piemērots veģetāriešiem.*

Vai ir arī kabatas izmēra produkti, kas solās būt veselīgi, bet patiesībā nav?

Jā! Piemēram, sulas. Salīdzinot ar svaigu augli, spiestas vai iepakotas sulas var ievērojami ātrāk un vairāk paaugstināt cukura līmeni asinīs. Glāze sulas satur aptuveni 120 kalorijas un 25 gramus vienkāršā cukura. Taču tikai šķiedrvielas kombinācijā ar olbaltumvielām un taukiem palīdz samazināt insulīna izdalīšanos.

Daudzi saka: "Ābols dienā palīdz izvairīties no ārsta apmeklējuma". Protams, ka šis auglis satur šķiedrvielas un vitamīnus, tomēr tajā ir daudz cukura un tas mēdz palielināt izsalkumu. Turklāt mūsdienu ābeļu šķirnes cenšas mūs “iepriecināt” ar arvien saldākām šo augļu versijām. Kopumā es dodu priekšroku mazāk saldiem augļiem un ogām.

Šim maldīgi veselīgo produktu sarakstam var pievienot arī lielāko daļu augļu batoniņu, kuru pamatā ir dateles un žāvēti augļi. Tie ievērojami paaugstina cukura un insulīna līmeni, kā arī nedod ilgu sāta sajūtu, jo tajos ir maz olbaltumvielu. Vēl viens piemērs - saldie jogurti ar augļiem. Ja paskatās uz cukura un kaloriju saturu šajos produktos, tad tie ir līdzvērtīgi desertiem, nevis veselīgām uzkodām.

Kādi ir galvenie aspekti, kas cilvēkiem būtu jāzina un jāsaprot par sabalansētām ēdienreizēm un uzturu? Kas palīdzētu viņiem būt atvērtākiem gudrām uztura izvēlēm, piemēram, maltīšu aizstājējiem?

Mūsdienu ēšanas paradumi bieži vien mūs nenodrošina ar pienācīgu daudzumu kaloriju, tajos trūkst arī minerālvielu, vitamīnu, šķiedrvielu, neaizvietojamo omega 3 taukskābju. Amerikas Uztura un diētas asociācija ir definējusi funkcionālo pārtiku kā ēdienus, kas ir "pilnvērtīgi, stiprināti vai uzlaboti", bet vēl svarīgāk ir tas, ka šādi pārtikas produkti būtu jālieto “regulāri kā daudzveidīga uztura daļa".

Ēdienreižu aizstājējiem ir augsta uzturvērtība, proti, optimāls olbaltumvielu, šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu, komplekso ogļhidrātu saturs, un tajos ir maz kaloriju. Tajā pašā laikā jāsaprot, ka sabalansēts uzturs ir tikai viena no veselīga dzīvesveida sastāvdaļām, kas rada labsajūtu, un tā ir jāpapildina arī ar regulārām fiziskām aktivitātēm, stresa menedžmentu, veselīga ķermeņa svara saglabāšanu un pietiekamu miegu.

Kā mēs varam izmantot vasaru, lai motivētu sevi dzīvot veselīgāk?

Lielisks jautājums! Vasarā, no vienas puses, ir vieglāk, jo ir garāks diennakts gaišais laiks un vairāk saules, mēs varam ēst vairāk sezonālo dārzeņu, ogu un garšaugu, mēs valkājam figūru izceļošus apģērbus, un tas var motivēt mūs būt aktīvākiem un izvēlēties sabalansētu uzturu, kas arī veicina mūsu labsajūtu. No otras puses, ir arī daudz kārdinājumu - saldējums, barbekjū, vēlās ballītes ar draugiem u.tml.

Vasara ir piemērota sportošanai ārā. Tikmēr pievienošanās “5 AM klubam”, ceļoties agri, var būt atklājums, kas palīdz veltīt laiku sev – tie var kļūt par noderīgiem rīta rituāliem pirms darba. Daudziem motivāciju saglabāt vai rast palīdz iedvesmošanās no citiem vai atrašanās starp līdzīgi domājošiem cilvēkiem, tāpēc var noderēt arī pievienošanās “Herbalife Nutrition” Veselīga dzīvesveida klubiem, lai nodarbotos ar dažādām sporta aktivitātēm un saņemtu uztura padomus.

Kā zināt, kad ir īstais laiks pievērsties veselīgam dzīvesveidam? Kā tu pati sevi motivē dzīvot veselīgi un aktīvi?

Dažiem lūzuma punkts būs dažādu problēmu konstatēšana, piemēram, liekais svars, enerģijas trūkums, slimības, neapmierinātība ar vizuālo izskatu. Citiem stimuls, lai saglabātu un, iespējams, uzlabotu labsajūtu, varētu būt vēlme turpināt justies tikpat labi un labāk kā līdz šim.

Manuprāt, efektīvāk ir koncentrēties uz sevi, nevis uz konkrētu mērķi. Piemēram, iedarbīgāk ir paturēt prātā asociācijas, ko vēlies panākt, piemēram, vēlmi kļūt par sievieti, kura rūpējas par sevi un savu labsajūtu, nekā koncentrēties uz noteikta svara sasniegšanu. Tas palīdz man pašai saglabāt ieradumu rutīnu, kas mani padara veselīgu un liek justies harmonijā ar sevi. Agra mošanās no rītiem un olbaltumvielām bagātas brokastis, vingrinājumi, aktīvi pavadīts laiks ar meitu pēc darba un paradumu kontrole, kas palīdz man noiet 10 000 soļu ikdienu, kā arī ēdienreižu plānošana nedēļai, ir daži no maniem personīgajiem ieteikumiem.

*Ja cilvēks aktīvi lieto medikamentus vai viņam ir hroniskas saslimšanas, pirms izmaiņu veikšanas uzturā un “Herbalife Nutrition” produktu lietošanas jākonsultējas ar savu ārstu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar "Herbalife".

Tēmas