2022. gada 4. augusts, 11:07

Atklājas jaunas detaļas Anglijā nogalinātās 9 gadus vecās lietuviešu meitenītes Lilijas lietā

Jauns.lv

Pirms dažām dienām divas valstis - Lielbritāniju un Lietuvu - satricināja vēsts par baisu slepkavību. Bostonā uz ielas nodurta deviņus gadus veca lietuviešu meitenīte Lilija Valutīte, un par šā nozieguma izdarīšanu aizturēts Lietuvas pilsonis. Nu lietā atklājušās jaunas detaļas.

Deviņus gadus vecā Lilija tika nodurta, kad rotaļājās kopā ar jaunāko māsiņu netālu no savas mātes darbavietas. Aizdomās par slepkavību aizturēts 22 gadus vecais Lietuvas pilsonis Deivids Skebs, un tiesa nolēmusi viņu pagaidām paturēt apcietinājumā. Taču sērojošā Lilijas ģimene dzīvo bailēs par savu drošību un ir spiesta slēpties. Ģimene uzskata, ka viņi varētu kļūt par nākamo mērķi un var tikt mēģināts nogalināt arī viņus.

foto: Shutterstock/ Vida Press
Policijas izplatītais Deivida Skeba foto, kad viņš atradās meklēšanā par mazās Lilijas slepkavību.

Meitenes māti Linu, viņas vīru un 5 gadus veco meitu policija ģimenes drošības nolūkos ir pārvedusi uz nezināmu vietu, vēsta "The Sun".

Bailes tikt nogalinātiem

Kāds ģimenes draugs izdevumam "The Sun" pastāstīja: “Ģimene ir ļoti, ļoti noraizējusies. Viņi nevarēja palikt savā mājā. Viņi baidās, ka persona, kas to izdarīja, var apdraudēt arī viņus. Tas ir prātam neaptverami – viņi joprojām cenšas samierināties ar traģisko meitas zaudējumu, taču nejūtas droši, jo jūt, ka viņiem ir jāaizsargā sava mazā meita."

foto: Facebook
Mazā Lilija tika nodurta, kad kopā ar savu piecgadīgo māsu rotaļājās netālu no mammas darbavietas.

Viena no policijas versijām, kāpēc varēja tikt pastrādāta brutālā slepkavība, ir atriebība pret meitenes māti, kura strādā darbā iekārtošanas aģentūrā.

Pēc slepkavības aizturēts aizdomās turamais, 22 gadus vecs lietuvietis, kurš dzīvoja Bostonā, Linkolnšīrā. Viņš 1. augustā stājās tiesas priekšā, viņam tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Nākamā tiesas sēde paredzēta 19. septembrī. 

foto: SWNS/Scanpix
Deivids Skebs pamet Linkolnas tiesu, kurā tiek tiesāts par 9 gadus vecās Lilijas slepkavību. 2022. gada 1. augusts.

Tur aizdomās par brutālu ģimenes atriebību 

Lietuvas medijam "TV3 žinios" izdevās sazināties ar nogalinātās meitenes māti Linu, kura žurnālistiem atklājusi prātam neaptveramas aizdomas. Proti, Lina uzskata, ka mazās Lilijas slepkavību varēja pasūtīt Lietuvā dzīvojošā meitenes vecmāmiņa. Sieviete arī atklāj, kāpēc viņai ir pamats šādi domāt: izrādās, viņas 55 gadus vecā māte, kura dzīvo Kauņā, jau pirms trim gadiem kāzu laikā ir mēģinājusi sadedzināt pašu Linu, viņas vīru un gulošos kāzu viesus - kopā 11 cilvēkus.

foto: Tom Maddick / SWNS
Policija ierobežojusi 9 gadus vecās Lilijas slepkavības vietu Bostonā.

Kāzas toreiz svinētas kādā viensētā Telšu rajonā, māte bijusi reibumā un atvērusi gāzes krānus. "Mēs jūtamies ļoti nedroši, jo pirms trim gadiem mamma mēģināja mūs sadedzināt. Un tika pateikts - ja manis dēļ mammu ieliks cietumā, tad tēvs atriebsies un nogalinās visu manu ģimeni," stāsta nogalinātās meitenes mamma Lina.

foto: Tom Maddick / SWNS
Skaistās pilsētiņas Bostonas iedzīvotāji vēl ilgi neaizmirsīs baiso deviņgadnieces slepkavību. Foto no notikuma vietas.

Izrādās, Linas māte Lietuvā pēc baisā slepkavības mēģinājuma, kas gandrīz beidzās ar traģēdiju, ir bijusi iesaistīta ilgā tiesu maratonā. Šā gada maijā Lietuvas tiesā ticis uzklausīts viņas pēdējais vārds. Satriektā Lina uzskata, ka deviņgadīgās meitas slepkavība ir viņas vecāku atriebība. “Uzreiz nodomāju, ka tā ir tēva atriebība, jo mamma dabūja 8 gadus. Tagad viņa gaida savu pēdējo tiesu. Spriedums tika pārsūdzēts, būs apelācijas tiesa. Un arī mans brālēns pirms kāda mēneša man piedraudēja, ka pie manis uz mājām atnāks cilvēki. Un viņiem ir vienalga, vai mājās būs bērni vai nebūs," stāsta Lina.

foto: Facebook
Lilija Valutīte savā 8. dzimšanas dienā.

Noslepkavotās meitenes māte teic, ka aizturēto aizdomās turamo lietuvieti nepazīst, nekad nav redzējusi un uzskata, ka viņu varētu būt nolīguši Lietuvā palikušie radinieki. "Es tā domāju, jo viņš tikai pirms mēneša atbrauca no Lietuvas," viņa saka. "Vai tiešām jūs ticat, ka jūsu māte varētu atriebties šādā veidā?" - "Jūs aizmirstat, ka viņa manā kāzu dienā mēģināja sadedzināt mani un visu manu ģimeni," lietuviešu žurnālistiem atbildējusi Lina.