foto: Shutterstock
Varmāka grib, lai tu klusē: arvien vairāk sieviešu Latvijā meklē palīdzību, jo cieš no vardarbības ģimenē
Pandēmijas laikā daudzas sievietes ir zaudējušas darbu un ienākumus un bieži vien ir kļuvušas finansiāli atkarīgas no saviem vardarbīgajiem partneriem.
Attiecības
2022. gada 10. janvāris, 22:00

Varmāka grib, lai tu klusē: arvien vairāk sieviešu Latvijā meklē palīdzību, jo cieš no vardarbības ģimenē

Jauns.lv

Gandrīz puse sieviešu ir piedzīvojušas verbālu vardarbību no intīma partnera, secināts nesenā pētījumā, ko lūdzis veikt skaistumkopšanas uzņēmums "Avon". Kā informē Latvijas biedrības “Centrs MARTA” vadītāja Iluta Lāce, 2021. gadā par 20 līdz 30% pieaudzis to sieviešu skaits, kuras meklē palīdzību vardarbības dēļ. Lai palīdzētu cīnīties pret vardarbību ģimenē, "Avon" ziedos 1,35 miljonus ASV dolāru NVO visā pasaulē, un biedrība “Centrs MARTA” ir viena no tām.

Vardarbība pret sievietēm ģimenē ir izplatīta problēma, un Pasaules Veselības organizācija lēš, ka aptuveni viena no trīs sievietēm savās attiecībās ir piedzīvojusi vardarbību. Nesen veiktā skaistumkopšanas uzņēmuma "Avon" ierosinātā pētījumā konstatēts, ka 36% sieviešu izjūt nedrošību par savu pašvērtību viņu partneru negatīvo komentāru dēļ.

Runājot par situāciju Latvijā, biedrības “Centrs MARTA” vadītāja Iluta Lāce stāsta, ka 2021. gadā Latvijā par 20 līdz 30% pieaudzis to sieviešu skaits, kuras meklē palīdzību, piedzīvojot vardarbību ģimenē. Lai palīdzētu sievietēm Latvijā cīnīties ar šo problēmu, "Avon" ziedos 1,35 miljonus ASV dolāru NVO visā pasaulē, un Biedrība “Centrs MARTA” ir viena no organizācijām, kurām plānots piešķirt līdz 15 tūkstošiem dolāru.

Par 20-30% vairāk sieviešu vērsušās pēc palīdzības, sastopoties ar vardarbību ģimenē

Pēc Ilutas Lāces teiktā, pandēmijas laikā Latvijā pieaugusi vardarbība pret sievietēm. Daudzas no viņām ir zaudējušas darbu un ienākumus dažādu noteikumu dēļ attiecībā uz nozarēm, kurās viņas bija nodarbinātas, un daudzos gadījumos sievietes ir kļuvušas finansiāli atkarīgas no saviem vardarbīgajiem partneriem.

“Pēdējā laikā par 20-30% ir pieaudzis to sieviešu skaits, kas meklē palīdzību. Biedrības “Centrs MARTA” sniegtais psiholoģiskais atbalsts lielā pieprasījuma dēļ ir pieaudzis līdz 65%. Līdz šim 2021. gadā centrs ir sniedzis atbalstu 439 sievietēm un 16 bērniem,” sacīja Lāce. “Šajā laikā vietējā policija arī informējusi, ka par 35% pieaudzis ārkārtas izsaukumu skaits, lielākā daļa no tiem attiecas uz cietsirdīgas fiziskas vardarbības un seksuālas vardarbības gadījumiem, un vairumā no tiem ir bijusi vardarbīga kontrole.”

Biedrība “Centrs MARTA” ir viena no organizācijām, kas iegūs daļu no "Avon" globālā 1,35 miljonu dolāru ziedojuma. Pēc Lāces teiktā, palīdzības centrā ir divi anonīmi dzīvokļi sievietēm, kurām izteikti nāves draudi, taču viens no dzīvokļiem atrodas kritiskā situācijā un tam nepieciešams remonts. Biedrība “Centrs MARTA” plāno daļu no ziedojuma izmantot savam 2022. gada sieviešu darbības stiprināšanas projektam un vēlas īstenot izglītojošas atbalsta grupas, kas ir ļoti efektīvs līdzeklis kopības sajūtas radīšanai, noziegumu nākšanai gaismā un upuru izolētības pārtraukšanai.

Globāla problēma

Vardarbībai ģimenē ir dažādi veidi — tā var izpausties kā fiziska, seksuāla, finansiāla vai verbāla vardarbība. Tiek lēsts, ka pasaulē par aptuveni 60% šo gadījumu netiek ziņots, jo upuri parasti izjūt baiļu un kauna sajūtu vai baidās tikt vainoti paši. Roberta Dargevičiene, Avon ģenerāldirektore Baltijas valstīs un Somijā, saka, ka

ir ļoti svarīgi mudināt sievietes, kuras piedzīvo vardarbību ģimenē, neklusēt.

“Pirms 135 gadiem, kad sievietēm nebija balsstiesību, "Avon" deva viņām iespēju iegūt finansiālu neatkarību, kļūstot par konsultantēm - tas bija mūsu sākums. Tagad, lai paplašinātu mūsu atbalstu sievietēm, esam nolēmuši pievērsties vienai no visizplatītākajām problēmām - vardarbībai ģimenē.

Problēma ir klusa, taču tā mums ir tuvāk, nekā domājam, jo katra trešā sieviete dzīves laikā piedzīvo vardarbību.

Tas nozīmē, ka vardarbības upuri var būt mums apkārt ik uz soļa, taču nelabprāt par to runā,” sacīja Dargevičiene.

Nesenā aptauja liecina, ka gandrīz puse sieviešu ir piedzīvojušas verbālu vardarbību

Nesen veiktā "Avon" ierosinātā pētījumā konstatēts, ka 47% sieviešu ir piedzīvojušas verbālu vardarbību no sava attiecību partnera, un tā rezultātā vairāk nekā trešdaļa sieviešu (35%) ir mainījušas kādu no sevis aspektiem. No tām, kas piedzīvoja verbālu vardarbību, 16% meklēja palīdzību, 30% no šīm sievietēm vērsās pie ģimenes locekļa un 26% vērsās pie drauga.

Dažas respondentes teica, ka ir meklējušas atbalstu no ārējiem avotiem, piemēram, skaistumkopšanas terapeitiem vai frizieriem.

Tā kā varmākas mēdz izmantot sociālo izolāciju kā līdzekli, lai turpinātu savas darbības, jebkurš ārējs kontakts var kalpot kā  glābšanas līnija.

Pēc Dargevičienes teiktā, pētījums parāda, cik būtiski ir turpināt veicināt sarunas par visa veida vardarbību, kas saistīta ar dzimumu, neatkarīgi no tā, vai tā būtu verbāla, emocionāla vai fiziska. Viņa skaidro, ka ir svarīgi veicināt izpratni par ar dzimumu saistītu vardarbību, lai ikviens prastu ievērot vardarbības pazīmes un zinātu, kur meklēt palīdzību. 

Kur meklēt palīdzību?

Ja tu esi vardarbības upuris, vērsies pēc palīdzības un atbalsta, zvanot kādai no šajā sarakstā norādītajām organizācijām.

Centrs „MARTA””

Sociālā darbinieka, psihologa, psihoterapeita,
jurista un citu speciālistu konsultācijas.

Bezmaksas tālrunis 67378539; e-pasts: centrs@marta.lv

Matīsa iela 49-3, Rīga, LV-1009. Mājaslapa: www.marta.lv

Biedrība „Skalbes”

Diennakts krīzes tālruņa pakalpojumi krīzes situācijā nonākušām personām, atbalsta grupas, psihologa, psihoterapeita un juridiskās konsultācijas.

Diennakts krīzes tālrunis 67222922 vai 27722292; e-pasts: skalbes@skalbes.lv

Tērbatas iela 69, Rīga, LV1001. Mājaslapa: www.skalbes.lv.

Nodibinājums „Centrs Dardedze”

Individuālās speciālistu konsultācijas bērniem un viņu ģimenēm, kas cietuši no vardarbības. Tālrunis 67600685 vai 29556680; e-pasts: info@centrsdardedze.lv .

Cieceres iela 3a, Rīga, LV-1002. Mājaslapa: www.centrsdardedze.lv.

Kā atpazīt vardarbību, lasi šeit.