foto: Shutterstock
"Izskatās, ka tā būtu grīdas lupata." Skolotāja sašutusi par puikas sejas maskas netīrību
Skolotāja vēlas aktualizēt jautājumu par skolēnu sejas masku tīrību un kvalitāti.
Bērni
2021. gada 26. novembris, 06:10

"Izskatās, ka tā būtu grīdas lupata." Skolotāja sašutusi par puikas sejas maskas netīrību

Jauns.lv

 Katrai izsniegtajai higiēniskajai sejas maskai līdzi tiek dota lietošanas pamācība, kurā ir ietverta maskas lietošanas instrukcija un ieteikumi maskas kopšanai. Neskatoties uz to, kāda skolotāja portālam Jauns.lv stāsta par atsevišķiem gadījumiem, kad audzēkņu sejas maskas ir netīras, saburzītas un ļoti nolietotas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pie portāla Jauns.lv vērsās kāda skolotāja, kura strādā vienā no lielākajām Latvijas pilsētām, vēloties aktualizēt jautājumu par skolēnu sejas masku tīrību un kvalitāti. Skolotāja atklāj savus novērojumus, ka atsevišķi bērni valkā apšaubāmas tīrības sejas maskas.

Maskas izskatās netīras un ilgi nemazgātas

"Vispirms gribu uzsvērt, ka tie noteikti nav visi bērni un tā noteikti nav lielākā daļa bērnu, bet es satraucos par atsevišķiem skolēniem, kuriem sejas maskas izskatās netīras un ilgi nemazgātas. Protams, mēs kā pedagogi uzrunājam šos skolēnus un viņu vecākus atsevišķi, norādot uz masku tīrību un kvalitāti, taču esmu dzirdējusi, ka tā ir aktualitāte ne tikai mūsu skolā.

Visticamāk, netīrās sejas maskas nav šo skolēnu vienīgā problēma. Iespējams, viņu ģimenēs ir arī citi sarežģījumi, kuru risināšana vecākiem šķiet daudz svarīgāka par bērnu sejas masku regulāru nomaiņu un mazgāšanu.

Vecāki aizņemti ar savām aktualitātēm

Jā, es šeit runāju par alkoholismu, nabadzību, bērnu pamešanu novārtā, aizņemtību darbā un citām mūsdienās aktuālām problēmām. Ja vecāki regulāri lieto alkoholu vai citas apreibinošas vielas, tad velti gaidīt, ka viņi interesēsies par bērnu skolas gaitām, īpaši sejas maskām.

Viena maska kopš pandēmijas sākuma

Turklāt veikalos un citās sabiedriskās vietās esmu redzējusi, ka arī paši pieaugušie dažkārt grēko ar sejas masku tīrību. Lai gan vienreizējās sejas maskas nav paredzētas ilgstošai lietošanai, esmu redzējusi, ka cilvēks no kabatas izvelk saburzītu gaiši zilo masku, kas izskatās tik nolietota, it kā būtu izmantoja jau kopš paša pandēmijas sākuma. Man pat negribētos tai pieskarties," skolotāja ir atklāta.

Skolā izsniedz jaunu masku, bet puika turpina likt nolietoto

Līdzīgu saburzītu un nolietotu sejas masku nesen viņa ieraudzījusi kādam audzēknim. Skolotāja aizrādījusi, aprunājusies un iedevusi jaunu masku. "Puika bija tādā vecumā, ka būtu vajadzējis pamanīt netīro masku. Izskatījās, ka tā būtu grīdas lupata.

Kad jautāju, kāpēc viņš paņēmis uz skolu šo netīro masku, nevis kādu no jaunajām un tīrajām, ko skolā nesen izsniedza, puika nodūra galvu un nočukstēja, ka jaunās maskas vairs nevarēja mājās atrast..." Labi, ka skolā ir pieejamas jaunas un tīras maskas.

Jāievēro personiskās higiēnas prasības

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļā portālam Jauns.lv pavēstīja, ka ministrija nav izstrādājusi normatīvos aktus, kas specifiski regulētu skolotāja rīcību, ja skolēnam ir netīra sejas maska. Vispārīgi runājot – rīcībai jāatbilst noteikumiem, kas attiecas uz personiskās higiēnas prasību ievērošanu mācību iestādē.

Ministrija arī neapkopo datus par gadījumiem, kad skolēniem būtu netīras, nemazgātas sejas maskas.

Kas jāzina par sejas masku lietošanu un kopšanu?

Galvenās lietas, kas skolēniem, vecākiem, skolotājiem būtu jāzina par sejas masku pareizu lietošanu un kopšanu ir šādas:

- Pirms uzliec un noņem sejas masku, nomazgā vai dezinficē rokas.

- Sejas maskai pilnībā jānosedz seja no deguna līdz zodam un labi jāpieguļ sejai (deguns nedrīkst būt ārpus maskas).

- Neaiztiec sejas masku un seju ar nemazgātām rokām.

- Pēc sejas maskas izmantošanas ieliec to maisiņā, nevis kabatā vai somā.

- Ja maska ir no auduma, pēc katras lietošanas izmazgā to vismaz 60 grādu temperatūrā.

- Ja sejas maska kļūst mitra, tā jānomaina ar citu – tīru un sausu.

- Sejas masku nedrīkst noņemt daļēji (piemēram, novilkt uz zoda vai kakla) un pēc tam lietot atkārtoti.

- Noņemot sejas masku, nepieskaries tās priekšpusei.

Ministrijā norādīja, ka katrai izsniegtajai higiēniskajai sejas maskai līdzi tiek dota lietošanas pamācība, kurā ir ietverta maskas lietošanas instrukcija un ieteikumi maskas kopšanai.

Skolās jālieto sejas maskas

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka patlaban izglītības process visās izglītības pakāpēs atkal notiek klātienē. Izglītības iestādēm jāievēro visi jau līdz šim īstenotie drošības pasākumi - visiem jālieto sejas maskas, jāievēro distancēšanās, jāvēdina telpas, jāievēro higiēna, kā arī jāveic testēšana.

Visās izglītības iestādēs gan skolēni, gan nodarbinātie lieto sejas maskas gan stundu laikā, gan ārpus tām.