Jauna tendence Clean Beauty — kas tas ir?
Skaistums
2021. gada 26. oktobris, 12:49

Jauna tendence Clean Beauty — kas tas ir?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Civilizētā pasaule ir sasniegusi jaunu pakāpi attieksmē pret sevi un dabu, dodot priekšroku dzīvesveidam, kas neved pretī iznīcībai.

Nākotnes vārdā

Mēs esam kļuvuši prasīgāki gan pārtikas, gan sadzīves ķīmijas, gan kosmētikas izvēlē, izvairoties no sastāvdaļām, kas varētu kaitēt dabai, videi, mūsu veselībai un skaistumam. Šīs pārmaiņas ir radījusi atbildības sajūta par mūsu planētas, savu un bērnu nākotni. Mēs kļūstam arvien zinošāki par iespējamiem kairinājumiem, ko izraisa toksisku sastāvdaļu, smaržvielu un konservantu klātbūtne kosmētikā, mēs uzmanīgāk lasām etiķetes un mērķtiecīgāk izvēlamies uzticamus produktus. Rūpes par savu veselību, labsajūtu un attīrīšanos ir kļuvusi par modīgu dzīvesveidu.

To papildina progresējošais ādas jutīgums, kas rada strauju pacientu pieaugumu dermatoloģijas praksēs. Ādas jutīgumu izraisa pastiprināts piesārņojums, stress un digitālo agresoru iedarbība. Tas ir radījis vēlmi pēc tīras kosmētikas.

Svarīgākie principi

Tīrā skaistuma filosofijas princips ir vienkāršs: nekaitīgs kosmētikas sastāvs.

Ir svarīgi Clean Beauty produktus nejaukt ar bioloģisko (organic) kosmētiku, kuras sastāvā drīkst būt tikai dabiskas izcelsmes vielas. Tīrā skaistuma kosmētikai tik stingru prasību nav, tās sastāvā var būt arī sintētiskas vielas, bet tās nedrīkst būt toksiskas. Piemēram, hialuronskābe ir sintētiska viela, bet tai nav kaitīgas iedarbības uz mūsu organismu.

Šīs jaunās koncepcijas lielākais pluss ir rūpīga kosmētikas sastāvdaļu izpēte neatkarīgi no tā, kur tās tapušas – dabā vai laboratorijā. Un tam ir arī ētiska vērtība, jo produkti nedrīkst būt testēti uz dzīvniekiem un iesaiņojumam jābūt ekoloģiskam – otrreiz pārstrādājamam. Tāpēc arvien vairāk ražotāju pakāpeniski atsakās no dabai un cilvēkiem nedraudzīgām kosmētikas sastāvdaļām.

Aizliegtās vielas

Tīrā skaistuma piekritēju izveidotais aizliegto vielu saraksts ir diezgan garš. Tajā ietilpst ftalāti, sulfāti, nātrija laurilsulfāts parabēni, silikoni, formaldehīdi, PEG, etanolamīni, ķīmiskie sauļošanās līdzekļi (oksibenzons), minerāleļļas, sintētiskie aromāti, BHT, BHA utt.

Dermatologi

Atzinīgi vērtē jauno kustību, taču atzīst, ka nevajag arī pārspīlēt. Ārstu pieredze liecina, ka alerģiskas reakcijas un ādas jutīgumu biežāk izraisa tieši dabiskās vielas, nevis to sintētiskie aizstājēji, kas bieži vien savu uzdevumu paveic daudz labāk, turklāt to efektivitāte un nekaitīgums ir apstiprināts pētījumos. Sintētiskās vielas var sekmēt ādas jutīgumu, bet tas ir atkarīgs no tā, kā un kādā daudzumā konkrētais produkts tiek lietots.

Ādas kairinājums biežāk mēdz būt cilvēkiem, kam ir bojāta ādas aizsargbarjera, piemēram, ja ir ekzēma. Būtiski svarīga nozīme ir arī ģenētikai un hormonu sistēmai, kas rada ādas jutīgumu, nevis kosmētikai. Ja ir ādas problēmas, tad ir vērts lietot minimālu kosmētikas daudzumu, kas pilda svarīgākās funkcijas – attīra, mitrina un aizsargā pret UV starojumu.

Vai var secināt, ka visi citi produkti, kas nav iekļauti CLEAN produktu klāstā, ir kaitīgi? Nē! Clean produktu tendence nenozīmē, ka tikai tie tagad ir obligāti nepieciešamie produkti. CLEAN nenozīmē “labāks nekā”, bet gan “bez”. Ar sava CLEAN BEAUTY ceļveža palīdzību vēlamies patērētājiem, kuriem ir svarīgi atteikties no noteiktām sastāvdaļām lietotajos kosmētikas līdzekļos, nodrošināt vieglu un ātru veidu, kā orientēties produktu klāstā.

Lai piesaistītu patērētāju uzmanību, ražotāji izmanto dažādus saukļus – dabisks, tīrs, zaļš u. tml. –, kaut arī dažkārt tie ir maldinoši. Piemēram, tāds ir apzīmējums “bez ķimikālijām”, jo patiesībā taču visas kosmētikas sastāvdaļas ir ķīmiskas vielas neatkarīgi no tā, vai tās ir dabiskas vai sintētiskas. Eiropas Savienībā ir aizliegtas vairāk nekā 1300 kosmētikas līdzekļu sastāvdaļas, bet citur pasaulē kosmētikas ražošana ir viena no vismazāk regulētajām nozarēm. Vides pētījums ASV liecina, ka sievietes ikdienā ir pakļautas vidēji 126 ķimikālijām – no kosmētikas, pārtikas, tīrīšanas līdzekļiem un piesārņojuma.

Clean Beauty – tie ir produkti, kas tev ļaus izskatīties labi, bet, tai pat laikā, nepiesātināti. Viss, pēc kā tu ilgojies jau gadiem, tagad ir pieejams veikalos Douglas un e-veikalā Douglas.lv!

Esi skaista!

Apskati produktus šeit: https://www.douglas.lv/lv/clean-beauty/

Raksts tapis sadarbībā ar www.Douglas.lv