foto: no privātā arhīva
Kur brīvdienās aizbraukt kopā ar bērniem? Pieredzē dalās modes dizainere Indra Salceviča
Bērni
2021. gada 7. augusts, 06:19

Kur brīvdienās aizbraukt kopā ar bērniem? Pieredzē dalās modes dizainere Indra Salceviča

Ilze Trofimova

Jauns.lv

Modes dizainere un stiliste Indra Salceviča ar dēliem Kārli Robertu un Ernestu Leonu ir izbraukājuši Latviju krustu šķērsu un labprāt stāsta par savām ekspedīcijām.

Ģimene iecienījusi apmeklēt ne tikai tradicionālos apskates objektus, bet arī lūko pēc arvien jaunām un aizmirstām vietām. Atklāt Latvijā kaut ko elpu aizraujošu ir Indras un viņas dēlu brīvdienu maršrutu mērķis.


Tradīcija iepazīt Latviju

Vēlmi apskatīt un iepazīt Latviju man iemācīja vecāki, ar kuriem kopā jau kopš agras bērnības brīvdienās devāmies tuvākos un tālākos izbraukumos. Mūsu ekskursijas un pārgājienus atminos kā brīnišķīgu kopā pavadītu laiku. Šobrīd, kad pati esmu mamma, vēlos arī saviem bērniem parādīt Latvju – tās skaisto dabu, pilsētas un arī pamestos nostūrus, tāpēc mani puikas jau kopš mazotnes ir pieraduši, ka brīvdienās dodamies kārtējā Latvijas iepazīšanas ekspedīcijā. Droši varu teikt, ka Latvijas iepazīšana ir mūsu ģimenes brīvdienu tradīcija, kas mūs vieno un saliedē. Vēlos, lai Kārlis un Ernests pieaugot atceras laiku, ko pavadīja ar mani, iepazīstot nezināmas un aizraujošas vietas. Vēlos, lai viņos saglabājas šī mūsu kopā būšanas sajūta. Esmu droša, ka puikas redzēto noglabā savā atmiņā, un es būšu priecīga, ja uz kādu no šīm apskates vietām viņi nākotnē vedīs savas draudzenes un bērnus un pieminēs, ka pirmo reizi šeit ir bijuši kopā ar mani.

Atklāt zudušo Latviju

Maršrutus, kurp doties, izplānoju es, bet paturu prātā, lai tie būtu interesanti un saistoši arī puikām. Viņi īpaši sajūsminās, ja ieplānotajā maršrutā ir arī kāds bunkurs vai alas. Tāpēc uzmanību pievēršu ne tikai dabas apskatei, bet arī piedomāju, lai vieta būtu saistoša visiem; esam kopā ložņājuši pa bunkuriem, tukšām padomju laika ēkām, dažādiem neparastiem vides objektiem un devušies izpētīt vecas, pamestas muižas un to apkārtni. Mums ir interesanti iepazīt arī zudušo Latviju, ne tikai ierastās, skaistās un sakoptās tūristiem domātās apskates vietas.

Daudzas vietas, kur esam bijuši, nav iekļautas tradicionālajos apskates objektos, tāpēc, lai atrastu kaut ko neikdienišķāku, meklēju informāciju dažādos avotos. Jaunu vietu iepazīšanai lieti noder Instagram, kur nereti pamanu kaut ko līdz šim neredzētu un neapmeklētu. Man patīk arī CityBee karte Ekskursijas dēkaiņiem, kurā ir atzīmētas 52 vietas Latvijā, ko ir vērts apskatīt. Pateicoties spēļu laukumam jenoti.lv, kurā gan neesmu izveidojusi savu komandu, bet ar interesi sekoju viņiem sociālajos tīklos, esmu pamanījusi un ar bērniem kopā apmeklējusi un redzējusi vietas, par kuru eksistenci pat nenojautu. Dažkārt uzspēlējam arī geocaching (slēpņošanu) un meklējam slēpņus.

foto: no privātā arhīva

Pareizie apavi, spēles un nazis

Lai atpūta pie dabas būtu patīkama, ir jāpadomā ne tikai par vietām, ko apmeklēsi, bet arī par to, lai diena izvērstos tīkama. Pirmkārt, dodoties jebkurā pārgājienā, vienmēr piedomāju, lai bērniem kājās būtu piemēroti, ērti apavi, lai kājām būtu silti un tās būtu sausas. Arī apģērbam jābūt aktivitātei un laikapstākļiem atbilstošam. Otrkārt, arī braucienam līdz maršruta sākumpunktam jābūt bērniem saistošam, tāpēc mēs esam iecienījuši spēlēt spēles, piemēram, burtu spēli – kad katrs saucam lietvārdus ar noteiktu burtu – vai auto krāsu spēli – kad katrs skaita savas krāsas mašīnas, un tad nosakām uzvarētāju.

foto: no privātā arhīva

Braucot var pārrunāt neizrunātās lietas un ļaut bērniem stāstīt, viņuprāt, smieklīgas anekdotes. Treškārt, noteikti jāparūpējas par mazu pikniku pēc pārgājiena, jo būšana svaigā gaisā un izkustēšanās rosina apetīti, it īpaši bērniem. Tāpēc mums vienmēr līdzi ir termoss ar tēju un uzkodas. Pirms pandēmijas par pārtiku līdzņemšanai varēja nedomāt – vienmēr bija iespēja kaut ko ēdamu nopirkt vai paēst kādā kafejnīcā, bet šajā laikā ir jābūt radošākiem.

Esmu vārījusi lielu katlu ar zupu vakariņām, lai būtu ko otrajā dienā paņemt līdzi, uzsildītu termosā, cepusi pankūkas un pataupījusi pārgājienam un pildījusi pārgājienu burciņas, tomēr visgaršīgākās gan man, gan puikām šķiet uz vietas pagatavotas maizītes, tāpēc pēdējā laikā līdzi ņemam nazi un produktus maizītēm.

foto: no privātā arhīva

Vietas, ko vērts apskatīt

  • Remtes muižas Peldu tornis. 1820. gadā celtais Peldu tornis atrodas Remtes muižas kompleksa teritorijā, Remtes ezera krastā. Trīsstāvu tornis, manuprāt, ir gluži kā no pasakas par Salātlapiņu. Ideāla vieta piknika rīkošanai vasarā.
  • Aklā purva taka. Šī taka atrodas Jaunjelgavas novadā un noteikti patiks ikvienam, kas sajūsminās par purvu burvību. Taka ir tikai trīs kilometrus gara, vijas cauri mežam, gar Ģirupes ezeriņu un pa purvu. Patīkami, ka takā ir ierīkotas vairākas atpūtas platformas ar soliņiem, kur nesteidzīgi baudīt dabu.
  • Jaunauces pils. Pils, kas ir atdzimusi savā majestātiskajā skaistumā. Te var ne tikai apskatīt atjaunotās pils telpas un iekopto parku, bet gluži vai ielūkoties pagātnē, citā gadsimtā. Pilī ir arī lielisks un zinošs gids, kurš ar savu stāstījumu aizraus ikvienu apmeklētāju.
  • Bijusī Saldus gaļas kombināta ēka. Mēs nosaucām šo vietu par laikmetīgās mākslas muzeju Saldū, jo tukšajā ēkā daudzas sienas ir apzīmējis kāds talantīgs grafiti mākslinieks. Skaisti, stilīgi un baudāmi.
  • Iesaku iepazīt arī nelielās Latvijas pilsētas, jo daudzas no tām pēdējā desmitgadē ir uzplaukušas un apbur ar savu šarmu. Mūsu nesenais atklājums bija Gulbene ar Vecgulbenes muižas kompleksu, šaursliežu dzelzceļu un interaktīvo ekspozīciju dzelzceļa stacijā Dzelzceļš un Tvaiks, kas ļoti patika bērniem.
  • Veczemju klintis ir iecienījuši daudzi tūristi, bet turpat netālu atrodas Ežurgu klintis un Ežurgas ūdenskritums, kas plūst pār Sarkanajām klintīm. Tepat ir arī Ķurmjraga bāka – sena, neliela un jūras apskalota. Lieliska vieta pastaigām pa pludmali un dabas vērošanai.
  • Ziemeļu mols Ainažos. Tas ir saglabājies no pagājušā gadsimta sākuma un ir būvēts no laukakmeņiem. Ziemeļu mols Ainažos ir ideāla vieta krāšņa saulrieta baudīšanai.
foto: no privātā arhīva

Iesaka redakcija

Tērvetes Staburags. Lai nokļūtu pie tā dēvētā Tērvetes Staburaga, kas patiesībā ir vienīgi skaists skats uz Tērvetes upi, jāiet pa koka taku, kas vijas cauri mežam. Skats uz Tērvetes Staburagu ir elpu aizraujošs, tikai jābūt gatavam kāpt, kāpt un kāpt, bet bērniem šāda kāpšana sagādā īpašu prieku. Beidzoties koka takai, labāk iet atpakaļ, jo tālāk taka ir grūti izejama un nāksies lauzties cauri mežonīgi saaugušiem krūmiem un brist pār pļavu, lai nokļūtu uz ceļa.

Elejas muižas parks un Tējas namiņš. Parks ar milzīgajiem dižkokiem, starp tiem arī Latvijā reti sastopamajiem lielajiem ciedriem, atzīts par aizsargājamu ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā. Parkā ir atainots muižas Tējas namiņš un apskatāmas skulptūras. Izmantojot lietotni Tours Across Baltics, Elejas muižas parku var izstaigāt virtuālā gida pavadībā. Starp citu, šajā lietotnē atrodami arī citu Latvijas pilsētu un apskates vietu virtuālie gidi.

Šarmantā Auce. Nelielā pilsētiņa pie Lietuvas robežas apbur ar mazpilsētām neraksturīgām lielām un krāšņām ēkām. Noteikti jāaplūko Narbsa nams ar sarkani balto fasādi, novada pašvaldības ēka un jādodas uz Aspazijas laukumu, kur var apsēsties uz soliņa un baudīt mazpilsētas šarmu, kamēr bērni spēlējas blakus esošajā modernajā rotaļu laukumā.