Dzīvesstils
2020. gada 12. augusts, 05:05

Ķermeņa 8 brīdinājuma signāli pirms sirdslēkmes. Kā tos atpazīt?

Mammamuntetiem.lv

Profilakse ir labāka nekā ārstēšana. Šis noteikums attiecas uz jebkuru slimību. Svarīgi ir iemācīties ieklausīties savā ķermenī, atgādina brightside.me.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

8. Nogurums

Neierasts nogurums ir viens no galvenajiem simptomiem, kas var norādīt uz gaidāmo sirdslēkmi. Tas skar 70% sieviešu.

Apraksts: fiziskas vai mentālas aktivitātes nav noguruma iemesls, dienas beigās tas palielinās. Šis simptoms ir diezgan acīmredzams un nevar tikt nepamanīts: dažreiz var būt grūti un nogurdinoši veikt vienkāršus uzdevumus, piemēram, saklāt gultu vai doties dušā.

7. Vēdersāpes

Sāpes vēderā, slikta dūša gan ar pilnu, gan tukšu kuņģi, vēdera uzpūšanās vai vēdera darbības traucējumi ir vairāki no visbiežāk sastopamajiem simptomiem. Tie ir novēroti vienlīdzīgā daudzumā kā sievietēm, tā arī vīriešiem.

Apraksts: Sāpes vēderā pirms sirdslēkmes ir epizodiskas, tās kļūst vājākas un tad atkal uz neilgu laiku atgriežas. Fiziska spriedze var pasliktināt sāpes vēderā.

6. Bezmiegs

Bezmiegs ir saistīts arī ar paaugstinātu sirdslēkmes vai insulta risku, kas biežāk sastopams sieviešu vidū. Bezmiegs parasti ietver augstu trauksmes līmeni un izklaidību, nespēju koncentrēties.

Apraksts: Simptomi iekļauj grūtības aizmigt, grūtības nogulēt ilgāku laika posmu un mošanos agri no rīta.

5. Elpas trūkums

Tas tiek atklāts 40% gadījumu. Aizdusa vai elpas trūkums ir spēcīga sajūta, ka nav iespējams dziļi ieelpot. Tas notiek gan sieviešu, gan vīriešu vidū līdz pat 6 mēnešiem pirms sirdslēkmes. 

Apraksts: Sajūta, ka nevar pietiekoši daudz ieelpot, dullums/reiboņi un elpas trūkums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

4. Matu izkrišana

Visbiežāk tas skar vīriešus pēc 50 gadu vecuma. Dažkārt, retākos gadījumos, tas var skart arī sievietes. Matu izkrišana var būt saistīta arī ar paaugstinātu hormona kortizola līmeni.

Apraksts: Pievērs lielāku uzmanību matu zaudēšanai galvvidū!

3. Neregulāra sirdsdarbība

Izlaistos sirdspukstus vai aritmijas bieži pavada panikas lēkme un trauksme, īpaši sieviešu vidū. Tas parādās pavisam negaidīti un var atšķirties: aritmija (neregulāra sirdsdarbība) vai tahikardija (palielināta sirdsdarbība). Fiziski vingrojumi var dot papildu stimulu, lai palielinātu sirdsdarbības ātrumu, īpaši aterosklerozes slimības gadījumos.

Apraksts: Neregulārie sirdspuksti ilgst 1-2 minūtes. Ja tie neizzūd, var rasties reiboņi un milzīgs nogurums. Nekavējoties zvaniet ārstam!

2. Pārmērīga svīšana

Tā var rasties jebkurā diennakts laikā. Visbiežāk šis simptoms skar sievietes un bieži vien tiek sajaukts ar simptomiem, kas raksturīgi menopauzei. 

Apraksts: Gripai līdzīgi simptomi, lipīga āda vai svīšana, kas rodas neatkarīgi no gaisa temperatūras vai fiziskas slodzes. Pārmērīga svīšana naktī; palagi no rīta var būt mitri.

1. Sāpes krūtīs

Vīrieši un sievietes piedzīvo sāpes krūtīs dažādās intensitātēs un formās. Šis simptoms ir viens no agrākajiem un vissvarīgākajiem simptomiem par sirdslēkmes tuvošanos, ko nevajadzētu ignorēt. Šis simptoms ietekmē vien 30% sieviešu.

Apraksts: Sāpes krūtīs var izplesties līdz neērtām sajūtām vienā vai abās rokās (visbiežāk kreisajā rokā), apakšžoklī, kaklā, plecos vai kuņģī. Tās var būt gan pastāvīgas, gan pārejošas sāpes.

Riska faktori

Mēs visi zinām par visbiežāk sastopamajiem riska faktoriem, piemēram, aptaukošanos, fizisko aktivitāšu trūkumu un smēķēšanu. Tomēr ir daži rādītāji, kas netiek ievēroti, taču varētu palīdzēt uzlabot tavu izpratni par veselību un novērst sirdslēkmi.

  • Sakrunkojušās ausu ļipiņas;
  • Dzelteni plankumi uz acu plakstiņu iekšējiem stūriem;
  • Vieglas sāpes ikros, ko izraisa staigāšana;
  • Ausu matiņi (vīriešu vidū);
  • Agrīna nosirmošana (vīriešu vidū).