Bērni
2020. gada 30. jūlijs, 03:54

Zobenvaļu mātīte, kura aizkustināja pasauli, 17 dienas neatlaižot mirušu mazuli, atkal ir stāvoklī

Jauns.lv

Priecīgas ziņu saņēmuši daudzi, kuri pirms diviem gadiem sekoja līdzi sirdi plosošai ainai, kad zobenvaļa mātīte Talekva 17 dienas neatlaida savu mirušo mazuli, mērojot ar to vairāk nekā 1600 kilometru garu ceļu. Tagad zinātnieki paziņojuši, ka Talekva atkal ir stāvoklī, vēstī BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vašingtonas štata zinātniekiem šo faktu izdevās atklāt ar drona attēlu palīdzību Klusā okeāna Ziemeļamerikas piekrastē. Atklājies, ka šobrīd stāvoklī ir zobenvaļu mātītes no trim “kopienām”, tostarp mazuli gaida arī Talekva.

Zobenvaļi, kuri zaudējuši mazuļus, mēdz tos nēsāt līdzi un nest virspusē, cerot, ka tie atsāks elpot, taču Talekvas sēru periods pēc zinātnieku domām ir rekords.

Attēli uzņemti no vairāk nekā 30 metru augstuma, lai netraucētu dzīvniekus. Zinātnieki gan brīdina, ka lielākā daļa pēdējā laika zobenvaļu grūtniecību šajā reģionā nenoslēdzās ar veiksmīgām dzemdībām. Gan ASV, gan Kanāda šī reģiona zobenvaļus iekļāvusi apdraudēto dzīvnieku sarakstā.

Pētnieki atklājuši, ka problēmas ar sugas turpināšanu radušās tāpēc, ka ir pasliktinājies zobenvaļu uzturs un pieeja lasim, kas ir daļa no šo dzīvnieku ēdienkartes.

Šobrīd zinātnieki ir brīdinājuši zvejniekus, lai netuvojas zobenvaļiem un liek tos mierā.

Talekva pasaules uzmanību iemantoja 2018. gada augustā, kad 17 dienas neatlaida savu mirušo mazuli. Vaļu izpētes centra vecākais zinātnieks Kens Balkombs toreiz norādīja, ka tas, kā Talekva izrāda sēras, ir neparasti.

“Mēs esam redzējuši vaļu mammas, nēsājam mirušos mazuļus īsu mirkli, nepilnu dienu. Pirms dažiem gadiem redzējām, ka viena mātīte nēsāja vairākas dienas. Bet šis ir rekords,” viņš sacīja.

Zobenvaļu grūtniecība ilgst aptuveni 18 mēnešus. Zobenvaļu zazuļi mātes pienu ēd aptuveni divus gadus. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās