Diētas ārste atklāj, kāda saistība šašlika ēšanai un onkoloģiskām slimībām
Vasara ir grilētu ēdienu un dārza ballīšu laiks, un daudzu iecienītākais ēdiens ir šašliks. Tomēr, pārāk bieži lietojot uzturā šo gardumu, var pieaugt onkoloģisko saslimšanu risks, uzsver diētas ārste Marina Makiša.
Pēc dietoloģes teiktā, bīstamības galvenais iemesls ir ēdiena gatavošanas veids - jo maltīte top uz atklātas uguns. Uz gaļas šajā gadījumā nokļūst viss, kas deg, savukārt sodrēji, kas ir kancerogēns, var paaugstināt onkoloģisko slimību rašanās risku.
Šašlikā, sadegot taukiem, veidojas transtauki. Ja transtauki nonāk organismā lielā daudzumā, tie spēj izraisīt vēža rašanos.
Tāpēc, kā skaidro diētas ārste, ir svarīgi nepieļaut piedeguma garoziņas veidošanos uz gaļas. Visi kaitīgie savienojumi veicina brīvo radikāļu veidošanos, un tieši tie ir faktors, kas pastiprina onkoloģisko slimību attīstību.
Šašliku drīkst lietot uzturā, norāda dietoloģe, bet nav ieteicams ar to aizrauties. Nevajag ēst lielos daudzumos un katru dienu. Savukārt, ja, ēdot šašliku, lietojat arī alkoholu, šī kombinācija var kaitēt gremošanas sistēmai un likt attīstīties dažādām kuņģa un zarnu slimībām.