foto: Shutterstock
Lielākā kļūda - mosties ap pulksten 3 naktī. Farmaceites padomi labam miegam
2019. gada 4. decembris, 21:33

Lielākā kļūda - mosties ap pulksten 3 naktī. Farmaceites padomi labam miegam

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Iesaka farmaceite Inga Freimane.

Miegs mums fizioloģiski ir ļoti svarīgs, pat svarīgāks par ēšanu, bet parasti to novērtējam, tikai sākoties miega problēmām.

Gandrīz katrs vismaz reizi mūžā ir saskāries ar miega traucējumiem. Tie var būt: grūtības iemigt, miegs nesniedz spirdzinājumu vai ir traucēta miega saglabāšana – bieža pamošanās naktsmiera laikā, nespēja no jauna iemigt, pārāk agra pamošanās. Miega problēmas var izraisīt stress, izmaiņas miega režīmā, laika joslu maiņa, dažādas slimības.  

Miegu iespaido arī uzturs un medikamenti. Centrālo nervu sistēmu stimulējošas vielas apgrūtina miegu. Sievietēm bezmiegu novēro līdz divām reizēm biežāk nekā vīriešiem.  

Ja ir miega traucējumi, vispirms jāpievērš uzmanība saviem gulētiešanas paradumiem. Tomēr, ja bezmiegs turpinās ilgāk par divām nedēļām vai arī šie traucējumi ir īslaicīgi ar tendenci atkārtoties, iesaku lūgt ārsta palīdzību.

 Zināšanai

■ Pieaugušajam iesaka vidēji 7–9 stundas miega, bet veciem cilvēkiem dažreiz var pietikt pat ar 5–6 stundām, viņiem miega dziļums ir citādāks.

■ No trijiem naktī līdz pieciem rītā ir visdziļākais miegs, un tad nevajadzētu mosties. Šajā laikā ir arī visveselīgākais miegs, ja ir runa par diennakts bioloģisko ritmu.

■ Mosties trijos ir vissliktākais pāri nodarījums miega kvalitātei.

■ Fizioloģiski visveselīgāk ir mosties pēc pulksten sešiem.

 Kas nāks par labu tavam miegam?

■ Guļamistabai jābūt tumšai, klusai un vēsai.

■ Pirms gulētiešanas (pat 6–8 stundas pirms) nelieto produktus, kas satur stimulējošas vielas: kafiju, tēju, tonizējošus un gāzētus dzērienus, šokolādi, asu pārtiku.

■ Dažas stundas pirms gulētiešanas dod priekšroku mierīgām aktivitātēm, nevis aktīvai sportošanai, kurai labāk pievērsties pirmajā dienas pusē. Neliela mierīga pastaiga nāks par labu tavam miegam.

■ Kumelīte, baldriāna ekstrakts un piparmētra palīdz saglabāt veselīgu miegu.

■ Lai samazinātu iemigšanai nepieciešamo laiku un atvieglotu ar diennakts ritma izjaukšanu saistītās sajūtas, labs līdzeklis ir melatonīns – hormons, kas nodrošina dabisku un regulāru miega un nomoda ciklu 24 stundu periodā.  

 

Tēmas