foto: Juris Rozenbergs
Jānis Stībelis atklāj, kā gatavo savu " firmas ēdienu" - grilētu samu
Intervijas
2019. gada 19. novembris, 06:11

Jānis Stībelis atklāj, kā gatavo savu " firmas ēdienu" - grilētu samu

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Ātri un vienkārši - tāda ir dziedātāja Jāņa Stībeļa filozofija par procesiem virtuvē.

Šoruden VEF kultūras pilī ar koncertprogrammu "Optimists" Jānis Stībelis atzīmēja 20 gadu jubileju, kopš tika izdots viņa pirmais mūzikas albums.

 “Neticami, ka laiks ir paskrējis tik ātri, ir izlaisti desmit albumi un sarakstīts ļoti daudz dziesmu,” par savu radošo darbību saka Jānis. Mūziķis uzskata, ka šis koncerts būs kā atskaites punkts padarītajam un kā sākums jauniem, interesantiem projektiem.

“Vēlos turpināt uzsākto virzienu un nepazaudēt savu individualitāti. Gribu būt pozitīvāk domājošs un mazāk negācijas redzošs cilvēks, jo visapkārt ir ļoti daudz depresīvā un drūmā, un cilvēki no tā barojas. Es negribu to vairot. Tāpēc savās dziesmās dziedu par pozitīvo, kas arī man pašam dod ikdienā nepieciešamo optimisma devu,” stāsta Jānis.

Arī ēst gatavošana ir viena no tām ikdienas nodarbēm, kas dziedātājam uzlabo omu. Jānis joko, ka attiecības ar ēdienu viņam ir ļoti tuvas, jo jāēd ir katru dienu un viņš ir ģimenes galvenais pavārs. Neko ārkārtīgi sarežģītu un ļoti laikietilpīgu gan viņam gatavot nepatīk.

Tā kā Jāņa mamma gatavo ļoti garšīgi, līdz pat studiju gadiem dziedātājam par rosīšanos virtuvē nebija jādomā. Pirmie eksperimenti virtuvē sākās, kad Jānis devās studēt uz Ameriku un bija jādzīvo naudas taupīšanas režīmā. Tā kā kafejnīcās ēst bija dārgi, mūziķis centās gatavot pats – sākumā elementārus un primitīvus ēdienus, bet ar laiku iemācījās arī ko sarežģītāku.

“Sapratu, ka katrs ēdiens jāgatavo ar savu pieeju, jāzina pamatlietas, lai tas izdotos garšīgs, piemēram, nevar stundu cept pīles krūtiņu un cerēt, ka tā būs sulīga,” pamāca Jānis. Tāpēc vēl joprojām, gatavojot kādu jaunu ēdienu, Jānis izpēta tā recepti vai uzmeklē video pamācību. Jau kādu laiku Stībeļu ģimene brokastīs ir iecienījusi olas Benedikta gaumē, kas Jānim iegaršojās, bieži viesojoties Anglijā.

Pāris reižu noskatījies slavenā pavāra Gordona Remzija pamācību, kā šīs olas pareizi vārīt, tagad Jānis tās gatavo itin bieži. Viņš atzīst, ka cenšas, lai brokastis viņu mājās būtu svarīgākā ēdienreize, un olas ir viena no iecienītākajām brokastu sastāvdaļām, kas nu jau kādu laiku tiek pirktas no zemnieka.

Jānis ir pārliecināts, ka produktu kvalitāte ir viens no noteicošajiem faktoriem, lai ēdiens garšotu labi. Arī idejas, ko konkrētajā dienā gatavot, bieži vien rodas veikalā pie letes, ieraugot kvalitatīvu produktu. Labprātāk Jāņa ģimene iepērkas mazajos veikaliņos, bet lielveikalus apmeklē samērā reti.

Dziedātājs atzīst, ka labprāt iepirktos arī Rīgas Centrāltirgū, jo, piemēram, zivju piedāvājums, ko Stībeļi ir iecienījuši, tur ir visplašākais, bet brauciens uz tirgu no mājām ir diezgan ilgs un tam ne vienmēr pietiek laika.

Tā kā Stībeļu ģimenē aug trīs puikas, vecāki cenšas atrast veidus, ka bērnu ēdienkarti papildināt ar dārzeņiem. Šogad kopā ar vecāko dēlu Emīlu Jānis pie mājas izveidoja garšaugu dobi, jo šķita, ka pašaudzēti zaļumi bērniem garšos labāk nekā pirkti, un tā tiešām ir. Nelielā dārziņā pie mājas, kurā saimnieko sieva Elīna, kā smejas Jānis, aug arī pieci tomāti, trīs gurķi un daži burkāni, bet svarīgi ir tas, ka tie ir pašu izaudzēti un bērni redz, ka dārzeņi neaug veikalu plauktos.

Šogad kā liels pārsteigums piemājas zālienā izaugušas skaistas sviesta bekas, ko Jānis eksperimentējot pagatavojis kopā ar kabaci. Sanākušas izcili gardas ar sviesta bekām pildītas kabaču laiviņas. Gatavojot ēdienu, Jānis droši variē ar garšvielām un atzīst, ka tās ir viņa vājība, jo ikreiz no ceļojumiem pārved konkrētai valstij raksturīgu garšvielu maisījumu.

“Ar garšvielām var ļoti labi dažādot ēdienu. Lai gan mājās ēdam vienkāršus ēdienus, ēdienkarti labprāt dažādojam arī ar citu tautu virtuvi. Viens no iecienītākajiem ir amerikāņu tradicionālais Pateicības dienas ēdiens – cepts tītars,” stāsta Jānis, bet uzreiz piebilst, ka tas neprasa lielus pūliņus. Tītars esot tikai jāapber ar garšvielām, jāieliek cepammaisā, tad jāievieto uzkarsētā cepeškrāsnī un jāuzņem laiks, lai zinātu, kad tas ir gatavs.

Gatavojot jebkuru ēdienu, Jānis izmanto hronometru, tā viņam šķiet vienkāršāk, un nav jāmin, kad kāda sastāvdaļa jāpievieno, vai jādomā, cik ilgi ēdiens jau gatavojas un kad būs gatavs.

Stībeļu ģimene iecienījusi arī latviešu tradicionālos ēdienus, bet īstā Latvijas un bērnības garša Jānim asociējas ar mammas gatavotajiem mazajiem, jaunajiem kartupelīšiem, zaļajiem salātiem un gaileņu mērci. “Patiesībā kopš bērnības ēdu praktiski visu, taču biezpiens man negaršo. Cerēju, ka ar laiku tas iegaršosies, kā tas notiek ar daudziem produktiem, kas bērnībā nav bijuši tie mīļākie, bet nē – biezpiens man negaršo joprojām!” atklāj Jānis.

Lai rūpētos par savu fizisko formu, Jānis cenšas ēst veselīgi, bet neslēpj, ka viņam patīk arī panašķoties. Piemēram, sievas cepto plūmju kūku viņš varētu ēst un ēst, labi, ka Elīna to cep tikai uz svētkiem.

“Man ir svarīgi, lai ēšana nav tikai barības uzņemšanas process, lai visa ģimene apsēžas pie galda un kopā paēd. Tāds mierīgs brīdis skrejošajā ikdienā, kad var ne tikai baudīt ēdienu, bet arī pārrunāt dienas notikumus un izbaudīt iespēju ģimenei būt kopā,” nosaka Jānis.

Grilēts sams

“Šī ir mana “firmas recepte”. Ikreiz, kad ar to cienāju ciemiņus vai mājiniekus, saņemu komplimentus. Recepte, gadiem ritot, ir pilnveidota, līdz atradu vislabāko veidu, un tagad vienmēr gatavoju tikai šādi. Vairs neeksperimentēju un necenšos kaut ko izmainīt.”

foto: Shutterstock

VAJADZĪGS
Sama fileja bez ādas

MARINĀDEI
100 ml olīveļļas
Nedaudz vieglās sojas mērces
Šķipsniņa kurkuma pulvera
2 šķipsniņas drupinātu ķiploku
Zaļā kinza vai koriandrs
Pāris tējkarotes čili mērces (attiecīgi – cik asu gribas)
2 šķipsniņas sāls
Šķipsniņa melno piparu
Ēdamkarote Talsu medus

PIEDEVAS
Dažādi dārzeņi grilēšanai

PAGATAVOŠANA

1. Ņem sama fileju bez ādas un sagriež nelielos 3–4 centimetru gabaliņos.

2. Gatavo marinādi. Bļodā ielej olīveļļu, nedaudz vieglās sojas mērces, pieber kurkuma pulvera, drupinātus ķiplokus, smalki sakapātu zaļo kinzu vai koriandru, čili mērci, sāli, melnos piparus un pievieno Talsu medu. Visu kārtīgi samaisa vienmērīgā masā. 

3. Sama gabaliņus liek marinādē un atstāj uz 30 minūtēm.

4. Pa to laiku sagatavo grilu un uzgrilē dārzeņus. Pirms grilēšanas dārzeņus var viegli iemarinēt olīveļļā, kam klāt pievienots nedaudz izspiesta ķiploka. Grilē dažādus dārzeņus, piemēram, kabačus, burkānus, tomātus u. c. 

5. Kad grila ogles vairs nav pārāk karstas, liek grilēties samu. To nevajadzētu pārāk apdedzināt, tāpēc ik pa brīdim jāapgroza, lai tas apcepas vienmērīgi. Medus un soja karamelizējas un veido brūnu garoziņu. Grilē apmēram 10 minūtes. Svarīgi nepārcept, lai vidus paliek sulīgs un mīksts

7. Pasniedz ar grilētiem dārzeņiem vai rīsiem, vai lapu salātiem.