foto: Oļegs Zernovs
Rīgas stilīgākā modes blogere Liene Stūraine kļūst par "Pastaigas" galveno redaktori
2019. gada 17. maijs, 05:23

Rīgas stilīgākā modes blogere Liene Stūraine kļūst par "Pastaigas" galveno redaktori

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Modes un stila žurnāla Pastaiga 18 gadu pastāvēšanas gadadienā par tā redaktori kļūst Rīgas stilīgākā modes blogere, juriste un stiliste Liene Stūraine.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vēl pirms gada Liene Stūraine jūsmoja par kraso dzīves pagriezienu – aiziešanu no juristes, maksātnespējas administratores darba. Liene atklāja, ka slēgusi savu juridisko biroju, kad sapratusi – viņas īstais aicinājums ir mode un māksla, nevis jurisprudence. Šis pavasaris Lienei pavēris jaunus apvāršņus – viņa negaidīti saņēma piedāvājumu kļūt par Latvijā vadošā modes un stila žurnāla Pastaiga galveno redaktori.

Augstu atalgotas profesijas vietā izvēlas sekot sirdsbalsij

Pēc 11 jurisprudencē aizvadītiem gadiem Liene Stūraine lika punktu aktīvām juristes gaitām, aizverot savu biroju un pārejot uz pavisam citu nozari, un kļūstot par stilisti.

„Nav vērts iesūnot vienā vietā. Ja vēl piedevām tur neesi laimīgs, ilgstoši jūties pārguris vai sākas veselības problēmas stresa dēļ. Tad nav jēgas, ir kaut kas jāmaina. Aizvien redzu savas kolēģes vienaudzes, kuras turpina strādāt darbu, kas nesagādā gandarījumu, un cieš no stresa un izdegšanas sindroma,” spriež Stūraine.

Iepriekšējā darbā stress Lienei bijis tik regulārs un liels, ka tas viņu izsmēlis. „Tīri psiholoģiski tas bija grūti. No vienas puses, tas ir radošs process, taču to nevar salīdzināt ar mākslu. Mākslā tu radi, varbūt arī saņem kritiku, taču to neuztver sakāpināti. Savukārt maksātnespējas administrēšanā vispār nav nekā pozitīva. Cilvēki zaudē, tev tas viss ir jāatņem... Pārāk daudz negāciju, kas neatsver tos nopelnītos tūkstošus. Jāgatavo dokumenti, regulāri jāstaigā pa tiesām… Tā nav sieviešu profesija, bet ir sievietes, kurām ir iekšā, kuras iemācās nenest darbu uz mājām. Es emocionāli un morāli to spriedzi vairs nespēju pavilkt,” atzīstas Liene Stūraine.

„Biju viens no tiem cilvēkiem, kam ķermenis pateica priekšā, ka eju nepareizā virzienā. Mani piemeklēja veģetatīvā distonija un ierosināja pārmaiņas. Šos divus gadus, kopš esmu prom no savas iepriekšējās nodarbošanās, jūtos daudz, daudz labāk. Kopš pilnībā esmu pārgājusi uz savu sirdslietu – modi, esmu patiešām laimīga!” mirdzošām acīm saka Liene, kura nu piekritusi Pastaigas galvenās redaktores amatam.

foto: Oļegs Zernovs
„Vadītprasme man, šķiet, ir iedzimta,” uzskata Pastaigas jaunā redaktore, kura aptuveni desmit gadu ir vadījusi savu juridisko biroju.

Ir pārliecināta, ka šī nav nejaušība

„Pastaiga ir ne tikai mans mīļākais žurnāls, bet arī, uzskatu, tas ir viens no spēcīgākajiem žurnāliem. Šis bija piedāvājums, ko rūpīgi apdomāju un no kura nespēju atteikties,” atzīst Liene Stūraine, kas jau sākusi darbu pie sava debijas numura Pastaigā.

„Man ir gods turpināt nest šo vārdu pasaulē. Jā, būt par Pastaigas galveno redaktori – man tā ir goda lieta,” saka Liene, kuru žurnāla auditorija līdz šim jau kādu laiku iepazinusi, sekojot gan Stūraines aktivitātēm sociālajos tīklos, gan Pastaigas bloga online versijai, ko pirms diviem gadiem sāka veidot Liene.

„Zinu, tā nav nejaušība, ka esmu šeit, šajā postenī. Tas ir katras dienas neatlaidīgs darbs šajā jomā. Bet es darbojos bez konkrēta mērķa – kļūt par redaktori manos plānos pavisam noteikti nebija, tāpēc man ir ļoti liels gandarījums, ka mans darbs tiek novērtēts.

Mode vienkārši ir mans tiešais iedvesmas objekts. Tāpat kā māksla. Biju viena no Latvijā pirmajām kultūras un mākslas cienītājām, kas sāka savos Instagram un Facebook kontos popularizēt izstādes, modes pasākumus, dalīties savos iespaidos un pieredzē tieši par izstādēm, modes, mākslas pasākumiem, rosinot arī interesi par šo jomu,” stāsta Stūraine.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Redaktoru redz kā iedvesmotāju un žurnāla seju

Šis ir ļoti īpašs, šķiet, Latvijā līdz šim nebijis gadījums, kad prestiža žurnāla galvenā redaktora pienākumi tiek uzticēti cilvēkam ar gaumes, stila izjūtu, neizmērojamu interesi par modes un mākslas pasauli, taču bez pieredzes profesionālajā žurnālistikā.

Jā, Liene ir izglītojusies modes jomā, ieguvusi imidža dizainera diplomu Bogomolova imidža skolā, kas ir valsts akreditēta mācību iestāde, pabeigusi Fashion & Photo School – skolu stilistiem un fotogrāfiem, ko vada stiliste Olga Kolotova un fotogrāfs Oļegs Zernovs.

„Tieši Olga atklāja manī un iedrošināja izpaust šo talantu. Aizejot pie viņas, es iepriekš vispār neko nebiju darījusi šajā jomā, neko nezināju. Mode vienkārši bija mans hobijs. Un skat, kā tagad ir sanācis – mēs ar Olgu būsim kolēģes,” priecājas Liene Stūraine, kas praktiskās iemaņas stilista darbā guvusi arī darbā ar privātiem klientiem un dažkārt arī veidojot stailingus modes lapām žurnālā Pastaiga, kam nu ir galvenā redaktore.

„Tagad vispār pasaulē žurnālos ir tendence, ka par redaktoriem kļūst neprofesionāļi žurnālistikas žanrā. Redaktora darbs vairs netiek uzskatīts tīri kā redaktora darbs, kas sevī pamatā ietver darbu ar autoru tekstu. Redaktors tomēr lielākoties ir ideju ģenerators, iedvesmotājs, vadītājs, kam ir vīzija. Līdz ar to pasaulē ļoti daudz stilistu tagad ieņem galvenā redaktora amatu. Piemēram, tā ir Lielbritānijas Vogue, Krievijas Elle un citur, kur izdevēji saprot – redaktors vairs nav tikai redaktors. Redaktors stāv pāri visam – viņš iedvesmo, kontaktējas ar cilvēkiem, viņš ir žurnāla seja,” uzskata Liene Stūraine.

foto: Oļegs Zernovs
„Pastaiga – tas ir līmenis. Domāju, arī tiem, ko intervējam, arī visai komandai, kas šo žurnālu veido, – māksliniekiem, stilistiem un rakstošajiem žurnālistiem. Ja viņu darbs ir publicēts Pastaigā, tas savā ziņā ir viens no visaugstākajiem novērtējumiem Latvijā,” uzskata Pastaigas jaunā galvenā redaktore.

Vērienīgāk attīstīs žurnāla digitālo versiju

Liene atzīst, ka ir drukātās preses cienītāja, taču apzinās, ka digitalizācijas laikmetā ir jābūt mūsdienīgam un auditorijai jāpiedāvā plašāks klāsts arī interneta versijā. „Vēlos ielikt savu ieguldījumu tajā, lai drukātā prese paliek un dzīvo – lai tā sabiedrībai paliek kā mūžīga vērtība. Viedierīcei nav smaržas, krāsas arī ir citādas nekā dzīvē. Arī autoram ir cita izjūta, ja viņa darbs ir nodrukāts.

Man patīk paņemt rokās žurnālu, turēt to, šķirstīt lapas, skatīties fotogrāfijas. Arī grāmatas lasu papīra formātā, bet šobrīd ir tāds laiks, kad viss virzās uz digitālo pasauli, un mums ir jāskatās tajā virzienā un jāattīsta Pastaigas digitālā platforma.

Mums ir jāiet līdzi laikam, mums ir jāsoļo kopā ar pasaules žurnāliem. Ir jāņem vērā jaunās vēsmas. Protams, arī šeit ir vietā teiciens – pastāvēs, kas mainīsies. Beidzot es tā pa īstam sāku saprast šo vārdu jēgu, jo līdz šim dzīvē uz sevi šo teicienu nekādi nevarēju attiecināt.

Digitalizācija ir ļoti būtiska, jo tā ir forma, kas žurnālam var piesaistīt jauniešus, kas pašlaik lielākoties „dzīvo” tikai digitālajā vidē. Viņi neizvēlas grāmatas vai žurnālus. Labāk ātri noskatās 15 sekunžu video,” sapratusi Liene.

Žurnālu iepazina, pirms septiņiem gadiem nokļūstot uz vāka

Liene atminas savu pirmo saskarsmi ar Pastaigu, kas notikusi pirms septiņiem gadiem. „Viss sākās ar manas fotogrāfijas nokļūšanu uz Pastaigas vāka. Tas bija kas pilnīgi neplānots. Ar dizaineri un stilisti Ivetu Vecmani bijām uztaisījušas man privātu fotosesiju, kādas mēdzu sev sarīkot pāris reižu gadā. Festivālā Riga Fashion Week satikāmies arī ar Pastaigas līdzšinējo galveno redaktori Initu Saulīti-Zanderi, Iveta rādīja viņai manas bildes, un Inita, tās ieraugot, paziņoja: „Šis ir jāliek uz vāka!”

Izvēlētajā bildē man galvā bija kronis. Tas sakrita ar laiku, kad piedalījos skaistumkonkursā Mis Top of The World. Tas man bija izaicinājums, jo tolaik mērķtiecīgi cīnījos ar baiļu sindromu. Man to vajadzēja pārvarēt, izdarot ko tādu – izejot auditorijas priekšā, kas mani līdz ārprātam biedēja. Konkursā ieguvu otro vietu, bet neviļus sanāca, ka tieši es ar kroni galvā pēc vienas vai divām dienām biju uz Pastaigas vāka. Tā bija vienkārši sakritība,” ar smaidu atminas Liene Stūraine.

foto: Oļegs Zernovs
Liene Stūraine jau vairākus gadus ir regulāra Rīgas smalko aprindu pasākumu viešņa un allaž uzmanību pievērš ar savu izsmalcināto ģērbšanās stilu, par ko gan saņem neskaitāmus komplimentus privāti, gan kā labas gaumes piemērs tiek slavināta žurnālu modes rubrikās.

Sniegs platformu jaunajiem talantiem

Vaicāta par plāniem un vīzijām, pārņemot galvenās redaktores stafeti no Initas Saulītes-Zanderes, Liene teic: „Initas vadībā Pastaiga ir sasniegusi pilngadību. Un tas, ka tagad stafeti no viņas pārņemu es, ir tikai normāli. Manos plānos un mērķos nav mainīt to, kas ir jau vēsturisks, kas ir klasiska vērtība. Vēlos, lai Pastaiga – kā drukātais žurnāls, tā digitālā versija – lasītājam ir ceļvedis dzīvē.

Galaprodukts, ko es vēlētos sasniegt, ir iedvesma. Darīt jebko – ne tikai iet un ko konkrētu iegādāties, bet arī aiziet apskatīties izstādi, izrādi, kaut kur aizbraukt. Bez iedvesmas kļūst garlaicīgi, viss kļūst pelēcīgs. Bet, izlasot žurnālu Pastaiga, dažkārt nemaz nekur nav jābrauc – tu jau esi bijis, izdzīvojis un piepildījis sevi,” uzskata Liene.

Stūraine atklāj, ka vēlas, lai žurnāla saturā vairāk tiek iesaistīti arī jaunie mākslinieki. „Vēlos, lai sabiedrība tieši caur Pastaigu iepazīst viņu radošo darbību. Mums tādu – ļoti, ļoti talantīgu – cilvēku ir tik daudz, un labākie no viņiem ir pelnījuši tikt izcelti!

Apzinos, ka mūsdienu jaunietim varbūt ir ambīcijas tikt uzreiz Amerikas vai britu Vogue vai kādā citā ārzemju žurnālā, bet es domāju, ka ir svētīgi sākt ar sevi, ar savu valsti. Tas ir stāsts par mūsu identitāti – vietu, kurā dzīvojam, kura mums pašiem ir jāuztur. Attīstīties Latvijā – tas ir ļoti svarīgi, un es esmu apņēmusies jaunajiem dot šo iespēju,” saka Liene.

Iedvesmos cilvēkus dzīvot skaistāk un gudrāk

Pēc Lienes domām, žurnālu Pastaiga daļa auditorijas nepelnīti ierindo starp izdevumiem, kas paredzēti tikai turīgu ļaužu slānim. „Te ir runa par augstāku intelektualitātes latiņu. Mēs darbojamies modes un kultūras jomā, kas daļai sabiedrības šķiet kaut kas tāls un ar viņiem nesaistīts, ka viņi līdz tam nevar nonākt, jo tas ir ļoti dārgi.

foto: Oļegs Zernovs

Īstenībā tas nemaz tā nav. Jo, iepazīstoties ar to, kas šķiet tik tāls un neaizsniedzams, tu paplašini savu redzesloku un tādējādi attīsties arī intelektuāli un garīgi. Un tas, lūk, ir ļoti svarīgi visa gadagājuma cilvēkiem. Tas ir tieši stāsts par mani – dream big, un viss notiks! Un ir jādomā tik big, ka pat iedomāties nevari, un tad arī viss notiek. Tas dod spārnus!

foto: Oļegs Zernovs
„Man ir lieli mērķi un ambīcijas, lai šis Latvijā līdz šim jau 18 gadu vadošais modes un stila žurnāls kļūst vēl populārāks, lai arī jaunāka auditorija sāk par to interesēties,” apņēmīgi noskaņota ir Liene Stūraine.

Ja iepazīstamies ar ko neaizsniedzamu un tālu –piemēram, paskatoties jebkuru modes skati, izstādi vai teātra izrādi, tā ir informācija, tā ir bauda acīm, bauda dvēselei,” skaidro Stūraine, kas, savu darbu veicot, vēlas to darīt ar pārliecību: „Cilvēkiem ir jārāda labākais, kas ir, lai tas viņus iedvesmotu dzīvot skaistāk, dzīvot gudrāk. Tamdēļ esmu iecerējusi arī online diskusijas ar Pastaigas lasītājiem (Facebook/Pastaiga Magazine, Instagram/Pastaiga_magazine).”