Latvijā cilvēki guļ mazāk nekā citur pasaulē
Lai cilvēks būtu labi izgulējies, nepieciešamas 8 stundas miega.
Dzīvesstils
2013. gada 17. janvāris, 06:30

Latvijā cilvēki guļ mazāk nekā citur pasaulē

Kasjauns.lv

Ikdienā ar pastāvīgiem miega traucējumiem mokās vairāk nekā 60 procenti Latvijas iedzīvotāju, kas ir divas reizes vairāk, nekā vidēji pasaulē.

Ar regulāriem miega traucējumiem sadzīvo vidēji 30 procenti cilvēku visā pasaulē. Latvija ir pārspējusi šo rekordu dubultā! Saskaņā ar pagājušajā gada nogalē veikto pētījumu, ikdienas rūpes neļauj mierīgi gulēt vairāk nekā 60 procentiem Latvijas iedzīvotāju. Miega speciāliste Dr. Ija Cimdiņa portālam Kasjauns.lv stāsta, ka bezmiega mocīto cilvēku skaits īpaši pieaudzis krīzes gados, kad ārste novērojusi aizvien lielāku pacientu pieplūdumu.

„Jau sākot ar Latvijas neatkarības atjaunošanas gadiem, Latvijā miega traucējumu izplatība vienmēr ir bijusi lielāka, nekā vidēji pasaulē. Kad 2000.gadā šo problēmu pētīja Latvijas ārsti, tika secināts, ka bezmiega izplatība Latvijā ir tikai nedaudz augstāka par pasaules vidējo rādītāju – 30 procentiem. Tomēr tagad, ekonomiskās krīzes gados, esam piedzīvojuši vēl vienu lielu satricinājumu, un miega traucējumi atkal ir saasinājušies. Ja skatāmies globāli, 60 procenti ir ļoti daudz,” par situāciju uztraukta ir Cimdiņa.

Biežākais bezmiega un aizmigšanas grūtību iemesls ir psihoemocionālā pārslodze un stress, ko izraisa nestabilitāte darbā, ģimenes vai personiskajās attiecībās. Lai arī bezmiega iemesli var būt daudz un dažādi, miega speciāliste norāda, ka savu artavu bezmiega izplatībā ir devusi arī ekonomiskā krīze.

„Jāsaprot, ka principā jebkura krīze, pārdzīvojumi vai stresa situācija saasina miega traucējumus, tai skaitā arī bezmiegu. Latvijā naudas pelnīšana jau vēsturiski ir viens no trauksmes cēloņiem, un krīzes apstākļos šī nenoteiktība par finansiālo situāciju saasinās vēl vairāk. Vieni cilvēki dzīvo bailēs par savu darbu un ienākumiem, savukārt citi strādā daudz vairāk, lai vispār varētu izdzīvot. Tie ir tiešām lieli pārdzīvojumi un stress,” atzīst Cimdiņa.

Raksturojot šī brīža situāciju, ārste izvairās runāt par situācijas stabilizāciju: „Pat ja šobrīd miega traucējumu izplatība neturpina pieaugt, cilvēkiem joprojām nav viegli. Diemžēl mēs nevaram teikt, ka Latvijas iedzīvotāji ir apmierināti, mierīgi un viņiem ir labs miegs. Tā nav.”

Bet ko darīt, ja visi iespējamie stresa avoti ir novērsti un bezmiegs tomēr neatkāpjas?

Speciālisti iesaka vairākas metodes, kā ik vakaru sagatavot savu ķermeni un prātu miegam!

•    Trīs „NE”! Nedzeriet, neēdiet, nepīpējiet! Organisms būs pateicīgs, ja ļausiet tam atpūsties no nepārtrauktās darbības un mierīgi noskaņoties miegam.

•    Padoms vīriešiem – esiet fiziski aktīvi, taču nepārcentieties ar treniņiem! Vismaz trīs stundas pirms miega pavadiet mierīgi.

•    Aiznesiet no guļamistabas televizoru!

•    Ik vakaru ieteicams veikt kādu īpašu rituālu, piemēram, iet vannā, lasīt grāmatu, gleznot vai klausieties mūziku! Tā iespējams sevi pieradināt, ka šis noteiktais rituāls izraisa miegu!

•    Pirms aizmigšanas nevajag prātot par dienas notikumiem un pagātnes ķibelēm, bet gan jāsapņo par visu skaisto, kas notiks nākotnē! Prāts nomierinās, koncentrējas uz pozitīvo un miegs atnāk pats par sevi.

•    Un izmisuma gadījumiem, protams, vecā labā metode ar aitu skaitīšanu. Izrādās, ne jau aitās ir brīnums, bet gan skaitīšanā. Skaitīt var jebko: skaitļus no 1 – 300, priekšmetus istabā un galu galā - savas ieelpas un izelpas. Tādā gadījumā jūs ne tikai labi iemigsiet, bet papildus – arī ik vakaru nodarbosieties ar meditāciju, jo elpošanas novērošana ir pirmais meditācijas likums!


Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock