Mode
2021. gada 15. decembris, 12:21

Paziņoti jauno modes dizaineru konkursa “Modes manifestācija” finālisti

Pastaiga

Ir paziņoti finālisti piektajam jauno modes dizaineru konkursam "Modes manifestācija", kas norisināsies 20. decembrī Hanzas peronā, Rīgā, kur tiešsaistē notiks jauno modes dizaineru konkursa fināls un TV ieraksts. Finālam kvalificējušās deviņas kolekcijas, kas pārstāv Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu, Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Mākslas akadēmiju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Konkursam tika saņemti 15 pieteikumi, kas pārstāvēja dažādus izglītības līmeņus, sākot no profesionālās vidējās izglītības līdz pat maģistra līmenim, kā arī plašu izglītības iestāžu spektru - Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Mākslas akadēmija.

Finālam kvalificējās deviņas kolekcijas, pārstāvot gan vidējo profesionālo, bakalaura un maģistra izglītību. Finālistu vidū ir trīs kolekcijas no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas, kuru pārstāvēs absolventes - Paula Vēvere, Renāte Liepniece un Emīlija Ratkusa.

foto: Publicitātes foto
Paula Vēvere.
foto: Publicitātes foto
Paula Vēvere.
foto: Publicitātes foto
Renāte Liepniece.
foto: Publicitātes foto
Renāte Liepniece.
foto: Publicitātes foto
Emīlija Ratkusa.
foto: Publicitātes foto
Emīlija Ratkusa.

Rīgas Tehnisko universitāti finālā pārstāvēs programmas “Materiālu tehnoloģija un dizains” studenšu Evijas Lipšānes un Lauras Salmanes kolekcijas.

foto: Publicitātes foto
Evija Lipšāne.
foto: Publicitātes foto
Lauras Salmanes kolekcija "Vakcinēta".

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmija finālā būs pārstāvēta ar četrām kolekcijām, no kurām vienu radījusi Laura Valtere bakalaura studiju ietvaros, un trīs ir maģistra studiju darbi - Elīnas Grīnbergas, Ilzes Muciņas un Unas Pūpolas.

foto: Publicitātes foto
Laura Valtere
foto: Publicitātes foto
Laura Valtere

Dalībnieku kolekcijas konkursa finālā vērtēs starptautiska žūrija. Tās priekšsēdētāja -  profesore Ļuba Popova (Liubov Popova) no Milānas Jaunās Mākslas akadēmijas (NABA-Nuova Accademia di Belle Arti). Konkursa programma ietver arī vērtīgas lekcijas un seminārus plašam interesentu lokam.

foto: Publicitātes foto
Elīna Grīnberga.
foto: Publicitātes foto
Elīna Grīnberga.

15.decembrī plkst. 16.00 būs lekcija "Jaunākie modes virzieni" / "The Latest Fashion Directions'', kuru vadīs profesore Liubov Popova. Savukārt 17.decembrī, plkst. 16.00 notiks starptautiskā dizaina konkursa "Amatniecība no Anatolijas, dizains no Eiropas" prezentācija, kuras iniciators ir Turcijas Dizaina padome sadarbībā ar komunikācijas partneriem 5 Eiropas valstīs, un kuru Latvijā pārstāv Latvijas Modes palāta.

foto: Publicitātes foto
Una Pūpola.
foto: Publicitātes foto
Una Pūpola.

Konkursa balvu fonds ietver modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu kursu apmeklēšanu Jaunajā mākslas akadēmijā Milānā (NABA-Nuova Accademia di Belle Arti), Latvijas pārstāvniecību starptautiskajā jauno modes dizaineru konkursā, atpazīstamības publikācijas Lilit LOOK, Pastaiga un citos medijos, kā arī speciālās balvas.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Jauno modes dizaineru konkursa MODES MANIFESTĀCIJA 2021 kuratore ir Dita Danosa un grafiskā dizaina autors ir Kirils Kirasirovs. Konkursa organizators ir Latvijas Modes palāta sadarbībā ar NABA - Nuova Accademia di Belle Arti un Latvijas Dizaina centru.

Konkursa mērķis ir atklāt un popularizēt jaunos modes dizainerus. Modes dizaina studentiem tā ir lieliska iespēja jau studiju procesa laikā gūt praktisku pieredzi, zināšanas un prasmes dalībai industrijā notiekošās modes skatēs, īstenojot kolekcijas sagatavošanas un demonstrēšanas ciklu patstāvīgi. Dalība konkursā veicina jauno dizaineru tālāko attīstību un ātrāku integrēšanos modes industrijā, zināšanu un pieredzes apmaiņu, kā arī nodrošina praktisku atbalstu kolekcijas komercializācijas, specializētu kursu, publicitātes atbalsta u.c. veidos.

Prioritāte tiek dota kolekcijām, kas satur novitāti piegriezumos, konstrukcijās, faktūrās, izstrādes tehnikās, kompozīcijā, u.c., kam ir komercializējams potenciāls procesa un pieprasījuma aspektā. Šogad pastiprināta uzmanība tika pievērsta modes ilgtspējības aspektiem kolekcijā.

Jauno modes dizaineru konkursa organizēšanas tradīciju 2016. gadā iedibināja biedrība “Latvijas Modes palāta” (LMP). Tās mērķis ir attīstīt un veicināt Latvijas modes industrijas izaugsmi, organizējot dažāda rakstura pasākumus - modes skates, diskusijas, prezentācijas, kontaktu biržas, u.c., vienlaikus arī izglītojot plašu sabiedrību par modes ilgtspējību un atbildīgu modes produktu patēriņu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās