foto: Verners Lazdāns (publicitātes foto)
Verners Lazdāns savām gleznām dod nevis nosaukumus, bet personas kodus
Kultūra
2019. gada 2. augusts, 11:48

Verners Lazdāns savām gleznām dod nevis nosaukumus, bet personas kodus

Pastaiga

Galerijā "Daugava" no 7. augusta būs skatāma mākslinieka Vernera Lazdāna (1965) personālizstāde "Personas kods", Pastaiga.lv informē izstādes rīkotāji. "Es pieļauju, ka pasaule nav tāda, kādu to redzu katru dienu, un vispirms ir jāatmet centieni visu izskaidrot. Realitātes ir dažādas," par savu izstādi saka Lazdāns.

Mākslinieks šo personālizstādi un tās koncepciju raksturo šādi:
“2017. – 2019. gada “pelēkās sērijas” gleznas es varētu saukt par eksperimenta rezultātu, kura uzdevums ir apšaubīt manas uztveres “pareizumu”.

Šajos darbos tēli atrodas transformācijas stāvoklī, kādā atsvešinātā vidē, gatavi adaptēties, pārdzimt, iemiesoties, pretoties un imitēt. Šie procesi vienmēr balansē uz "būt" vai "nebūt" robežas.

foto: Verners Lazdāns (publicitātes foto)

Es pieļauju, ka pasaule nav tāda, kādu to redzu katru dienu, un vispirms ir jāatmet centieni visu izskaidrot. Realitātes ir dažādas.

Jāpieņem, ka es labākajā gadījumā lietas redzu izplūdušas - kā caur matētu stiklu. Formāli manos darbos tas izpaužas tā, ka šie tēli un objekti ir zaudējuši aprises un skaidri nolasāmu formu.
Ja jau fiziķi apraksta neredzamo pasauli, kālab lai māksla nevarētu to darīt ar saviem līdzekļiem?

Darba procesu uztveru kā spēli, kuras laikā, veidojot tēlus, es brīvā un netiešā veidā meklēju kopsakarības starp personisko un universālo. Līdzīgi kā reālajā dzīvē – kļūdoties, riskējot, tiecoties pēc atbildēm un rekonstrukciju iespējām.

foto: Verners Lazdāns (publicitātes foto)

Gadās, ka, meklējot vienu, rodas pavisam kaut kas cits.
Pēdējā laikā, ja gribu palikt godīgs pats pret sevi, es vairs nedodu saviem darbiem konkrētus nosaukumus, bet "personas kodus"."

Vernera Lazdāna izstāde "Personas kods" skatāma no 7. augusta līdz 7. septembrim galerijā "Daugava" (Ausekļa ielā 1, Rīgā). Vairāk informācijas: www.galerijadaugava.lv

Tēmas