foto: instagram.com/dariavontri
Jaunie un karstie. 23 gadus vecā Daria Von Tri sauc sevi par panku uz pusslodzi
Cilvēki
2019. gada 7. marts, 08:02

Jaunie un karstie. 23 gadus vecā Daria Von Tri sauc sevi par panku uz pusslodzi

Diāna Gulbe

Pastaiga

“Part time punk,” tā sevi nodēvējusi 23 gadus jaunā Darja Trifonova, atvainojiet, Daria Von Tri, kā viņa sauc sevi dažādos radošajos projektos. Viens no pēdējiem starp tiem bijis fotogrāfijas un teksti jauniešu veidotajam žurnālam Honeymoon High, kas tapa izdevniecībā Rīgas Viļņi.

Darja ar vizuālo mākslu nodarbojas kopš bērnības. “Visu laiku zīmēju visu, ko vien redzēju. Četru gadu vecumā gan vēl nesapratu, cik ļoti man paveicies, ka varu mācīties pie lieliskas mākslinieces un pedagoģes Ineses Gūtmanes. Tas bija izcils veids, kā attīstīties radošam cilvēkam. Glezniecības likumu pārzināšana nepieciešama visās radošajās profesijās.”

foto: Miks Užāns

Tāpēc nav brīnums, ka Darja sāka nodarboties ar fotografēšanu. Agrā jaunībā strādājot par modeli, Darja centusies atcerēties visu, kas notiek fotolaukumā: kā stāv gaismas, kā darbojas fotogrāfs, kā organizē fotosesiju, visu līdz sīkumiem.

Tad Darja nokļuva Londonā, tur pabeidza studijas un sāka sūtīt savus darbus dažādiem online žurnāliem, piemēram, NoSubstance, SukiBang, un veidoja projektus nišas zīmoliem ZDDZ, Coling Horgan, Ingrid Kraftchenko u. c.

“Dzīvojot Londonā, nav iespējams neiedvesmoties no stilu daudzveidības, no tā, kā cilvēki nolemj izskatīties, no tā, cik intensīvi viņi vēlas izpausties. Atgriezusies Latvijā, Darja iesaistījās Honeymoon High komandā, ne tikai fotografēja, bet arī uzrakstīja rakstus par māksliniekiem Golf Clayderman un Nik Kosmas.

Šobrīd Von Tri jaunkundze devusies apceļot Āziju, lai attīstītu savas prasmes, stilu un, protams, veidotu jaunus projektus. “Jau sen plānoju fotoprojektu Tokijā ar dizaineri Tamao Šigemuni. Viņa ir izstādījusi savus dizaina kimono Viktorijas un Alberta muzejā Londonā.”

Āzijā Darja plānojot pievērsties arī modes dizainam. Apģērbs vienmēr bijis viņas fotogrāfiju fokusā, tagad jauniete sākusi iedziļināties tā dizainā un plāno pamazām sākt ne tikai fotografēt, bet arī stilot bilžu tēlus un vidi. “Mans mērķis ir apkopot Āzijā uzkrāto pieredzi vienā lielā projektā, kuru gribu veidot Latvijā. Kamēr notiek process, krāju savus darbus instagrama kontā @houseofcoooooool.”

Daria Von Tri 5 zelta likumi

  • Saprast to, ka patiesībā absolūti nekam šajā pasaulē, arī pašai dzīvei, globāli nav nekādas nozīmes. Ik dienu strādājot, lai šo faktu pieņemtu, kļūst iespējams necepties un būt pārliecinātam par sevi. Attiecīgi ir vieglāk nodarboties ar savu lietu, izskatīties un dzīvot, kā tev tiešām patīk.
     
  • To, ka nekam nav nozīmes, nav iespējams pilnībā pieņemt cilvēciskā faktora dēļ. Un tas ir pareizi. Emocijas ir jāvērtē atzinīgi, un ir pareizi ar tām jārīkojas. Bez emocijām nebūtu iespējams pats galvenais: saprast, ko tev patīk darīt visvairāk.
     
  • Vienmēr ir jāatceras, ka smadzeņu galvenais uzdevums ir pašsaglabāšanās. Jo mazāk riska un stresa, jo tām labāk. Tādēļ ir jāstrādā pie tā, lai vispār nedzirdētu savas bailes doties piedzīvojumos, vairāk socializēties, aizstāvēt savu nostāju, pretoties pieņemtajām normām utt.
     
  • Dažkārt ideja, kas tev šķiet ne pārāk pievilcīga, tomēr ir tev vispareizākā. Tāpēc tagad es mierīgi saprotu, ka esmu tikai “part time punk”, – lai kā man gribētos komfortabli justies anarhiskā dzīvesveidā, saprotu, ka personīgi es varu būt produktīva, ja mans dzīvesveids ir stabils un sabalansēts.
     
  • Svarīgākais dzīvē ir prieks jeb “to have fun”. Savukārt pastāvīga mācīšanās un attīstība uzlabo humora izjūtu. Jo vairāk tu uzzini par noteikumiem, jo vairāk vari tos lauzt. Jo vairāk jaunu lietu uzzini par pasauli, jo vairāk saproti cilvēka nenozīmību – un jo vieglāk ir ironizēt par sevi.