Kāpēc man visu laiku nāk miegs? Atbild ārste
Lai gan daudziem tas šķiet neiespējami, nogurums ļoti bieži ir saistīts ar dzelzs trūkumu organismā.
Esi vesels
2014. gada 11. janvāris, 22:06

Kāpēc man visu laiku nāk miegs? Atbild ārste

Jauns.lv

Miegainībai un nogurumam var būt vairāki iemesli, skaidro Veselības centra 4 kardioloģe, interniste Santa Viltere. Daži no tiem ir pavisam nekaitīgi un ātri novēršami (pārslodze, negulētas naktis u. c.), daži, piemēram, anēmija, ir ļoti nopietni vērā ņemami.

Tādēļ, ja nogurums un miegainība ir nepārtraukti un tiem nav sezonāls raksturs, noteikti vajadzētu apmeklēt ārstu, lai noteiktu cēloņus un novērstu tos pēc iespējas ātrāk un labāk.

1. Gada tumšajā laikā,

kad saņemam pārāk maz saules, vitamīnu un mūsu spēkus atņem arī vīrusi un gripa,

nogurums var būt biežāk.

Iestājoties tumšajam laikam, organisms pastiprināti sāk izdalīt melatonīnu (hormonu, kas regulē miega un nomoda ritmu) un jau automātiski pielāgojas ziemas miegam. To gluži nepamanītu organisms neatstāj. Tāpat, papildus noslogojot asinsrites sistēmu, nogurumu var veicināt gaisa temperatūras svārstīgums.

2. Tuvojoties ziemai un ziemā,

cilvēki kļūst arī fiziski mazāk aktīvi,

ēdiens, īpaši svētku laikā, parasti ir treknāks, neveselīgāks, apēdam par daudz saldumu un pārāk bieži pārēdamies. Saules trūkuma dēļ organismā veidojas mazāk D vitamīna, un tas ietekmē arī mūsu imūnsistēmu.

3. Lai gan daudziem tas šķiet neiespējami, nogurums ļoti bieži ir saistīts ar

dzelzs trūkumu organismā.

Cilvēks nejūt, ka hemoglobīns lēnām krītas, tādēļ ik pa laikam jāpārbauda, vai organismā nav dzelzs deficīta. Diemžēl ar anēmiju sirgst diezgan liela sabiedrības daļa, bieži arī sievietes, kuras pie tās jau ir pieradušas un, ja nav pavisam smaga anēmija, neliekas par to ne zinis, tādējādi nodarot pāri savai veselībai un dzīves kvalitātei. Ļoti svarīgi ir noteikt un precizēt anēmijas iemeslus.

Ja ar neatsveramajiem dzelzs avota produktiem – gaļu, īpaši liellopa vai jaunlopa gaļu, aknām, olas dzeltenumu, aprikozēm, granātāboliem un to sulu, pākšaugiem, spinātiem – nepietiek, tad ārsts parasti iesaka kādus dzelzs preparātus. Jau esošu mazasinību parasti ar diētu vien nevar kompensēt, tai nepieciešama ārstēšana. Mazasinības ārstēšana prasa pacietību un laiku, jo vidēji nepieciešami 4–6 mēneši. Parasti sāk ārstēt ar tā saucamajiem perorālajiem līdzekļiem (tabletes, kapsulas, sīrupi). Intravenozā dzelzs preparātu ievade ir iedarbīga, bet dārgāka, jo nepieciešams vismaz 10–20 injekcijas. Arī psihoemocionālā slodze, stress un pārstrādāšanās var būt noguruma iemesls. No anēmijas to var atšķirt tā: ja cilvēks atpūšas, izguļas, atjauno spēkus, nogurums pāriet, un cilvēks atkal jūtas možs. Anēmijas gadījumā tā nenotiek.

Ko darīt:

* ilgāk uzturēties svaigā gaisā tieši dienas laikā, nodoties fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā, bieži vēdināt telpas;

* domāt par ēšanu, īpaši svarīgi ir uzņemt daudzveidīgu uzturu, uzsvaru liekot uz dārzeņiem, augļiem, zaļumiem;

* karstas dušas vietā izvēlēties kontrastdušu, vienmēr noslēdzot to ar auksto;

* atrast laiku sev, atpūtai un pozitīvu emociju vairošanai.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: All Over Press

Tēmas