Zinātnieki atklājuši, kāpēc daži cilvēki dzer tik ļoti daudz kafijas
Daudziem rīts bez kafijas ir neiedomājams. Turpretī citi dzer tikai tēju un kafiju ciest nevar. Daži īpatņi dod priekšroku pienam vai kvasam. Izrādās, ka mīļāko dzērienu izvēlamies nevis mēs kā indivīdi, bet gan mūsu gēni.
Nīderlandes un Itālijas zinātniekiem ir izdevies atrast gēnu PDSS2, kas saistīts ar kofeīna lietošanu. Jaunatklātā gēna lietotāji mazāk tīko pēc kafijas. Turpretī tie, kam šā gēna nav, dzer tasīti pēc tasītes.
Nikola Pirasta vadītie pētnieki uzskata, ka, visticamāk, šā gēna nēsātāju organismā kofeīna vielmaiņa norit lēnāk. Šā iemesla dēļ viņiem nav vajadzības regulāri dzert kafiju, papildinot tonizējošās vielas krājumus organismā. Tomēr pētnieku versija vēl nav zinātniski apstiprināta, tāpēc uzskatāma par pieņēmumu. Ir svarīgi noskaidrot, kāpēc cilvēki dod priekšroku vieniem produktiem, bet atsakās no citiem. Starp citu, kafijas dzeršanai ir plusi – tās cienītāji retāk slimo ar izkaisīto sklerozi, Pārkinsona slimību, diabētu un dažām vēža formām.